Home Vijesti Ognjen Šimić pobjegao u Sarajevo, MUP BiH ga neće izručiti!

Ognjen Šimić pobjegao u Sarajevo, MUP BiH ga neće izručiti!

1323
0

Dr. Šimić je prešao hrvatsku granicu i nalazi se u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu, javio je HTV. Od ranije je poznato da dr. Šimić posjeduje dvojno državljanstvo, bosansko-hercegovačko i hrvatsko. U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj su kako saznaje Rijekadanas, primili nalog Županijskog suda u Rijeci da privedu kirurga Ognjena Šimića te sukladno njemu vrše potragu.

‘Da točno je. Ognjen je u Sarajevu i nalazi se kod mene’, kazao je Srećko Šimić, otac kirurga Ognjena Šimića koji je u Rijeci osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita. 
 
Ognjen Šimić nije bio dostupan za izjavu no sarajevski odvjetnik Nikica Gržić također je tijekom večeri novinarima kazao kako je bivši kirurg riječke bolnice sada u Bosni i Hercegovini. 
 
MUP BiH: Šimića ne izručujemo

U slučaju da je dr. Ognjen Šimić pobjegao u Bosnu i Hercegovinu on neće biti izručen nazad u Hrvatsku, potvrdio je MUP BiH za Jutarnji list.

Naime, Šimić ima dvojno državljanstvo, a zakoni u BiH ne dozvoljavaju mogućnost izručenja vlastitih državljana.

– U tom slučaju procedura je da ga naš istražni sudac primi, sasluša i pusti na slobodu. U izvanrednim slučajevima naš sud može proces pokrenuti ovdje. Dogodilo se da su osobe koje mi u BiH tražimo, a imaju dvojno državljanstvo, pobjegle u Hrvatsku, pa nikad nisu izručene nazad. Znači da u tom slučaju Šimić neće biti izručen u Hrvatsku – rekao je Ćamil Kreso iz bosanskog MUP-a, spominjući Antu Jelavića i Ivana Bendera koji su od zatvora u BiH pobjegli u Hrvatsku. Osumnjičenik iz afere Maestro Svjetlan Stanić nije uhićen jer živi u BiH, čije državljanstvo ima. Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva BiH, 2005. je pobjegao u Split, nakon što je u Sarajevu osuđen na 10 godina zatvora.

Šimiću će se ponovno suditi u BiH?

U međuvremenu su se pojavile špekulacije kako je jedini način da Šimić odsluži kaznu zbog primanja mita je da hrvatsko pravosuđe dostavi sve papire BiH pravosuđu, koje će ponoviti suđenje. Upravo je na tom tragu Ćamila Krese iz MUP-a Bosne i Hercegovine koji je za javno.com izjavio:

 – To vam je slučaj kao s Antom Jelavićem i mnogim drugima. Politika BiH je da se ne izručuju državljani te zemlje. Jedini način da Šimić završi u zatvoru zbog primanja mita je da hrvatsko pravosuđe dostavi sve papire našem pravosuđu i da mu ovdje bude ponovljeno suđenje – zaključio je Kreso.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here