Home Vijesti Omikron će u narednim tjednima zaraziti pola Europe: Evo kako ćete znati...

Omikron će u narednim tjednima zaraziti pola Europe: Evo kako ćete znati jeste li se i vi zarazili!

1857
1

U Hrvatskoj bukti zaraza koronavirusom, a to potvrđuju i brojke koje svakodnevno objavljuje Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi net.hr.

Novi val zaraze pripisuje se minulim blagdanima i praznicima koji su “krivci” za brojna okupljanja, ali i omikronu. Novi soj prema trenutnim informacijama izaziva blaže oblike bolesti te su se mnogi ponadali da bi se ovaj virus uskoro mogao tretirati kao gripa.

“Pratimo i podatke o broju hospitaliziranih i oni govore da bi omikron mogao biti manje fatalan. Ipak, smrtnost od virusa je i dalje visoka i trebamo biti oprezni”, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Na dodatan oprez poziva i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“U Europi je u prvom tjednu 2022. potvrđeno više od sedam milijuna novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dva tjedna, rekao je WHO-ov direktor za Europu Hans Kluge novinarima.

“Ovim tempom, Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozira da će više od 50 posto populacije u toj regiji (Europi) biti zaraženo omikronom u idućih šest do osam tjedana”, rekao je, referirajući se na podatke istraživačkog centra Sveučilišta Washington.

“Pedeset od 53 zemlje u Europi i srednjoj Aziji potvrdilo je slučajeve zaraze tom zaraznijom varijantom”, dodao je Kluge.

Razlog za optimizam pojavio se nakon što je dokazano da omikron više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća uzrokujući blaže simptome od prethodnih varijanti.

WHO ipak napominje da treba provesti dodatna istraživanja da se to dokaže. Dodaju i da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo pružaju li postojeća cjepiva protiv covida-19 primjerenu zaštitu od jako zarazne omikron varijante virusa.

Postavlja se pitanje, ako omikron uzrokuje lakše oblike bolesti, koji su njegovi simtomi i kako ga prepoznati.

“Omikron uzrokuje mnogo blaže simptome od delta varijante, što je dobra vijest”, izjavio je za Yahoo dr. Suneet Singh, liječnik hitne pomoći i medicinski direktor klinike CareHive Healtha u Austinu u Teksasu.

Klasični simptomi ranijih sojeva bili su: kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišićima, kao i gubitak okusa ili mirisa. U vrlo teškim slučajevima pojavljivali su se pritisak u prsima, kao i nedostatak daha.

Osim klasičnih simptoma covida, prema dr. Singhu, tri ključna znaka omikrona su: curenje iz nosa, začepljen nos i grlobolja.

“Za omikron je manje vjerojatno da će napasti pluća. Umjesto toga, on uzrokuje više simptoma kod gornjih dišnih puteva”, dodaje dr. Singh.

Nije poznato rezultira li omikron gubitkom okusa ili mirisa, no upravo zato jer stvara smetnje kod gornjih dišnih puteva simptomi su vrlo slični onima kod sezonskih alergija.

Dr. Robert Quigley, medicinski direktor u tvrtki International SOS, rekao je da pacijenti s zaraženi omikronom “imaju tendenciju pokazivati simptome mnogo brže od onih koji se viđaju s drugim varijantama.”

Dr. Quigley je rekao da tri najveća simptoma koje je primijetio kod pacijenata s omikronom uključuju kašalj, umor i začepljenost nosa.

“Ako imate simptome kao što su curenje ili začepljen nos, grlobolja, kašalj ili povišenu temperaturu, vrlo je važno da se što prije testirate i ostanete kod kuće dok čekate rezultate”, rekao je dr. Singh.

“U svakom slučaju, ako imate Covid, svakako se dovoljno odmarajte, dobro se hidrirajte i koristite lijekove bez recepta kao što su pastile za grlo, lijekove protiv bolova poput ibuprofena i lijekove za snižavanje temperature poput acetaminofena ili Tylenola”. savjetuje dr. Singh te dodaje kako i dalje najbolji način zaštite cjepivo protiv covida.

Previous articleI hrvatski trener istjeran iz Australije: Ne bi mi se ovo dogodilo da nije bilo Novaka
Next articleSlovenija promijenila uvjete ulaska u zemlju!

1 COMMENT

  1. Taj omikron se nekada zvao upala krajnika ili grla, ne zelim ni da se trudim da ga prepoznajem, dobar mi je imunitet zahvaljujuci indijskom tamjanu i zdravoj ishrani, eto i korona me zaobisla, barem do sada…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here