Home Vijesti Omišalj za LNG, no ne unutar Dina-Petrokemije

Omišalj za LNG, no ne unutar Dina-Petrokemije

1413
0

Mi jesmo za gradnju LNG terminala u Omišlju, no naš je uvjet da se postrojenje napravi nešto dalje nego što se planira. Na osnovi mišljenja stručnjaka koje smo angažirali, smatramo da se terminal ne smije graditi unutar postrojenja Dina-Petrokemije, već nešto dalje, na uzvišenom terenu, i na tome ćemo ustrajati – odlučan je Tomo Šparožić, načelnik općine Omišalj na otoku Krku.

Šparožić kaže i kako su lokaciju koju zagovaraju u Omišlju upisali u svoje prostorne planove “pretvorivši” je u industrijsko-građevinsko zemljište, i to još prije više od godine dana, a oba su zemljišta u vlasništvu tvrtke Dioki.

– Formirali smo stručni savjet i na osnovi analiza smatramo da je smještanje LNG-a između dva postojeća postrojenja, koja su sama po sebi rizična, preopasno – govori Šparožić i dodaje kako su u Omišlju spremni za terminal za ukapljeni plin.

– Postavili smo i druge uvjete pa tako tražimo da kompletna lokalna industrija prijeđe na plin te naknade za onečišćenje. Tražimo dva posto od investicije kada krene gradnja, zatim dva posto od profita te razne komunalne naknade – objašnjava načelnik Omišlja.

Šparožić kritizira i odabranog izvođača Studije za odabir lokacije, tvrtku Ekonerg, pa tako kaže da u Hrvatskoj jednostavno nema stručnjaka za ovu problematiku te da je studija loša. Svoje argumente potkrepljuje i po njemu lošom studijom koja je prije rađena za petrokemiju, a koju je izradio Ekonerg i protiv koje je svojevremeno kroz peticiju protestiralo čak 1800 Omišljana.

Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera pak upozorava kako odluka da će LNG terminal biti upravo u Omišlju još nije definitivna jer se tek radi procjena utjecaja na okoliš pa se tako može dogoditi i da ova lokacija “otpadne”, iz objektivnih razloga.

– Studija Ekonerga nije odgovorila ni na jedan eliminacijski faktor, već za sve to upućuje na studiju procjene utjecaja na okoliš. Tek kada se i ovom studijom potvrdi lokacija, onda će se govoriti treba li postrojenje biti sto metara lijevo ili desno – smatra Piršić i dodaje da još nema odgovora na ključna pitanja.

Ježić nije želio razgovarati o LNG-u

Za komentar smo upitali i Roberta Ježića, vlasnika Diokija kojem gradnja LNG-a na zemljištu njegove tvrtke pogoduje, no nije bio raspoložen za razgovor o toj temi. Inače, LNG terminal trebao bi se, ako ne bude promjena, početi graditi 2011. godine u Omišlju, a lani je u Zagrebu osnovano društvo Adria LNG koje treba realizirati ovaj projekt. Investicija će s plinovodom biti “teška” milijardu eura, a postrojenje s radom treba početi 2014. godine.  (Jutarnji.hr)

Ježić nije želio razgovarati o LNG-u

Za komentar smo upitali i Roberta Ježića, vlasnika Diokija kojem gradnja LNG-a na zemljištu njegove tvrtke pogoduje, no nije bio raspoložen za razgovor o toj temi. Inače, LNG terminal trebao bi se, ako ne bude promjena, početi graditi 2011. godine u Omišlju, a lani je u Zagrebu osnovano društvo Adria LNG koje treba realizirati ovaj projekt. Investicija će s plinovodom biti “teška” milijardu eura, a postrojenje s radom treba početi 2014. godine. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here