Home Vijesti Država ponovno vlasnik Liburnia Riviera Hotela

Država ponovno vlasnik Liburnia Riviera Hotela

1780
0

Upravni je sud kao neosnovane odbio tužbe Dom i SN Holdinga radi poništenja rješenja Komisije za vrijednosne papire iz listopada 2005. godine, temeljem kojeg su dionice opatijske hotelske kuće Liburnia Riviera Hotela (LRH) vraćene s računa tih dvaju holdinga na račun Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Presuda Upravnog suda objavljena je danas na internet stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), pravne sljednice Komisije za vrijednosne papire, koja je 13. listopada 2005. godine donijela rješenje kojim se poništavaju transakcije prijenosa sa HFP-a na SN Holding 182.152 dionica, a na Dom Holding 72.258 dionica LRH-a te se spomenute dionice ponovno prenose na HFP. Prijenos dionica LRH sa HFP-a na holdinge proveden je temeljem sporazuma između holdinga i HFP-a iz kolovoza 2005., kao nagodbe u slučaju potraživanja holdinga, bivših privatizacijsko-investicijskih fondova, prema državi iz procesa kuponske privatizacije.

Sporazum je sklopljen pod odgodnim uvjetima, odnosno u njemu je bilo navedeno da će stupiti na snagu pod uvjetom da ga 20 dana od sklapanja odobri Vlada. Komisija je tada utvrdila, a Upravni sud presudom od 30. rujna ove godine potvrdio da je, kako nije dobio suglasnost Vlade u tom roku, sporazum prestao vrijediti, odnosno prestao je biti obvezujući za obje strane, dakle postao je ništavan.

Stoga je Komisija rješenjem poništila transakcije i Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) naložila da dionice LRH (ZSE:LRH-R-A) vrati sa računa holdinga na račun HFP-a, a kako na to rješenje nije bila dopuštena žalba, holdinzi su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

Upravni je sud potvrdio nalaze Komisije te ocijenio da je u tom slučaju Komisija postupala ispravno kada je, kako se navodi u presudi, “osporenim rješenjem naložila uspostavu prijašnjeg stanja glede dionica Liburnia Riviera Hotela, jer bi u protivnom došlo do velike pravne nesigurnosti, da sama nezakonita transakcija ostane egzistentna unatoč nepostojećeg pravnog posla, dok je sasvim neosporno da takvom transakcijom postoji mogućnost nanošenja velike štete”. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here