Home Vijesti Opozicija o Energu: Moratorij ipak na Gradskom vijeću!

Opozicija o Energu: Moratorij ipak na Gradskom vijeću!

2534
0

radijator3U Stranačkom domu u Ciottinoj ulici sinoć je održan sastanak opozicijskih stranaka na temu problematike Energa i preskupih cijena grijanja. Očekivano, najveća polemika vodila se između predstavnika Laburista i ostatka opozicije budući da su Laburisti od početka prošlog tjedna odbijali podržati prijedlog zaključka kojim bi se odredio bezuvjetni moratorij na primjenu poskupljenja od 1.12.2014. Argumenti Laburista su da je zaključak Gradskog vijeća pravno neobvezujući. U ostatku opozicije tvrde da se radi o identičnoj formulaciji koju je usvojilo Gradsko vijeće na prošloj sjednici ali s drugim rokom trajanja. Prijedloge Laburista je u sedam točaka iznijela Ljubica Kosovac Dujmović ali je većina prisutnih ocijenila kako se radi o materiji koju bi trebao rješavati Sabor i nije u ovlasti lokalne samouprave. Na sastanku su bili i predstavnici inicijative ‘Protiv skupog Energa’ koji su podržali zaključak o moratoriju i najavili nove prosvjede uoči sljedećeg Gradskog vijeća.

Nakon na momente vrlo burne rasprave, prisutni su se razišli bez dogovora ali nakon toga je uslijedio  obrat. Laburisti su sastavili kompromisni prijedlog kojim se predlaže zaključak o moratoriju na primjenu skupljih cijena do 15.10. te se istodobno zadužuje predsjednik skupštine TD Energo d.o.o. da do početka nove sezone grijanja, sazove izvanrednu skupštinu na kojoj će se preispitati elementi poskupljenja i mogućnosti jeftinije cijene grijanja uz postizanje racionalnijeg poslovanja društva. Prijedlog su odmah potpisali predstavnici PGS-a, Akcije mladih i Liste za Rijeku koji su se zatekli u blizini, a očekuje se da ga tokom sutrašnjeg dana potpišu i HDZ-ovi vijećnici. Međutim, kompromisni prijedlog su potpisala samo dva od pet vijećnika Laburista – Vedran Sabljak i Milena Kraljević. Danijel Paliska, Nikolina Milčić i Ljubica Kosovac-Dujmović još kalkuliraju.

Na sastanku se pojavila i delegacija udruge ‘Vrtići za sve’ koja je s obzirom na najnovije poremećaje na relaciji Laburisti – ostatak opozicije došla utvrditi gradivo oko opozicijske podrške prijedlogu da ovlasti oko određivanja subvencije u vrtićima drugih osnivača od gradonačelnika preuzme Gradsko vijeće. Prema zadnjim informacijama dobili su uvjeravanja Laburista da će podržati prijedlog koji je na prošloj sjednici u ime opozicije povukao Danko Švorinić procijenivši da u tom trenutku neće dobiti dovoljno glasova.

Dva tjedna uoči sjednice Gradskog vijeća rezultat po pitanju zaključka o Energu je 19:16 za SDP-ovu koaliciju ukoliko HNS podrži oporbeni prijedlog, a tri vijećnika Laburista ga ne podrže. Kod zaključka o vrtićima je rezultat obrnut, 19:16 za opoziciju pod uvjetom da ga podrži HNS i svi Laburisti. Međutim, radi se tek o prolaznom vremenu. Do sjednice je još puno vremena i pravi pritisci na vijećnike će tek uslijediti u danima koji su pred nama.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here