Home Vijesti Opoziciji će za smjenu trebati još šest glasova

Opoziciji će za smjenu trebati još šest glasova

217
1

Iako je riječki HDZ uspio sakupiti 11 potpisa u Gradskom vijeću potrebnih za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku SDP-ovcu Vojku Obersnelu, šanse da taj prijedlog prođe na prosinačkoj sjednici gradskog parlamenta gotovo su nikakve. Naime, za Obersnelovo “rušenje” u Vijeću taj prijedlog treba podržati 17 vijećnika, dakle oporba treba još šest glasova koje, kako stvari stoje, neće dobiti.

Uz svojih osam vijećnika, HDZ je za podnošenje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku dobio podršku i po jednog vijećnika iz HSP-a, PGS-a i Ljevice Hrvatske, i to je praktički sva oporba u Vijeću budući da većinu u gradskom parlamentu ima velika kolalicija predvođena SDP-om.

Naime, iako su u oporbi i HSLS-ovac Željko Glavan, nezavisni vijećnik Ernest Cukrov te PGS-ovac Franjo Butorac koji za razliku od stranačke kolegice Nataše Juriše nije podupro HDZ potpisom za pokušaj “rušenja” Obersnela, od njih je teško očekivati glasove protiv gradonačelnika.

Vijećnici HNS-a, HSS-a, IDS-a, HSU i ARS-a u koaliciji su s SDP-om koja je do sada funkcionirala prilično složno, a većina nabrojanih stranka već je potpisala pismo namjere za koaliranje u budućnosti.

Iz ove “kobasice”, kako Riječani nazivaju koaliciju, mogao bi biti sporan jedino HNS koji se još nije izjasnio hoće li na iduće izbore zajedno s SDP-om, a koji u Vijeću ima tri člana. No dogradonačelnik i šef gradskog HNS-a, Đani Poropat, kaže da HNS neće poduprijeti prijedlog HDZ-a pa je Obersnel i s te strane “zaštićen”.

– Nećemo glasati protiv gradonačelnika kao prvo jer smo u koaliciji, a kao drugo jer smo danas u vrlo ozbiljnoj situaciji kada se ne zna što će biti sa 3. majom, kaže Poropat.

Potrebna šestorka mogla bi eventualno doći iz HNS-a, PGS-a, HSLS-a i od nezavisnog Cukrova, no kako stvari stoje nitko od njih neće podržati Obersnelovo “rušenje”.

Podsjetimo, HDZ-ovci su pokrenuli postupak izglasavanja nepovjerenja zbog nezakonitog otkaza Klementu Grbcu. (Jutarnji.hr)

Previous articleČetvrtfinale Kupa: Rijeka i Pomorac ispali na ruletu jedanaesteraca
Next articleOdbojka (ž) – četvrtfinale Kupa: Rijeka KVIG – Mladost 3:0

1 COMMENT

  1. Nitko neće podržati Obersnelovo rušenje?! Hm, i o tome treba raspravljati. Svi su oni izdajice i prodane duše. Danas su odlični s tobom, a sutra ti bez pardona zabe nož u leđa. Pogotovo HSSovci i HSLSovci, ti bi i dupe svoje prodali HDZu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here