Home Mozaik Orangutan liječnik: “Žvače ljekovito lišće i njime se liječi”

Orangutan liječnik: “Žvače ljekovito lišće i njime se liječi”

82
0
pexels miguel cuenca 67882473 21071809

Nevjerojatna priča, a ipak se dogodila: druželjubivi orangutan po imenu Rakus, zahvaljujući biljci s ljekovitim svojstvima, uspio se samoizliječiti…

Nevjerojatna priča o Rakusu, moćnom sumatranskom orangutanu koji je zaokupio pozornost znanstvenog svijeta. Ranjen u lice, učinio je nesvakidašnju gestu, koristeći se sažvakanim listovima ljekovite biljke kako bi se izliječio. Ritual koji Rakus prakticira sastoji se od žvakanja lišća Akar Kuninga, biljke s ljekovitim moćima, stvarajući pastu koju je zatim nanosio na ranu.

Rakus, orangutan koji se brine sam za sebe, znanstvenici: “Činilo se da je bilo namjerno”

Scena koju je ovjekovječio tim stručnjaka s Instituta za ponašanje životinja Max Planck i Indonezijskog sveučilišta Universitas Nasional bila je pravo otkriće: prvi put da se divlja životinja samoliječila. Prijateljski orangutan liječio je svoju ranu s iznenađujućom odlučnošću. Antibakterijska i protuupalna svojstva biljke omogućila su zacjeljivanje te je u roku od nekoliko dana rana zacijelila.

S tim u vezi, znanstvenici su pažljivo promatrali Rakusovo ponašanje koje se “činilo namjernim”, objašnjava Isabelle Laumer, jedna od istraživačica uključenih u studiju. “Ponašanje se ponovilo nekoliko puta, što ukazuje na duboko razumijevanje ljekovitih moći biljke.” Misterij se produbljuje kada razmislimo o podrijetlu ovog ponašanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here