Home Vijesti Osječko tužilaštvo oslobađa Obersnela?

Osječko tužilaštvo oslobađa Obersnela?

1217
6

Prema neslužbenim informacijama koje danas objavljuje Jutarnji list, osječki tužitelj Zvonko Kuharić već je donio odluku prema kojoj neće pokretati kazneni postupak protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela u slučaju riječkih ‘Tržnica’. Prema istom izvoru, osječko tužiteljstvo je istragu odlučilo koncentrirati u smjeru najbliže Obersnelove suradnice Irene Miličević, pročelnice odjela za Komunalni sustave, bivšeg pročelnika istog odjela Vladimira Bizjaka, te bivšeg direktora tvrtke Tržnice Rijeka, Zorana Luštice.

Podsjetimo, nakon višegodišnje istrage i dvogodišnjeg držanja slučaja ‘Tržnice’ u ladici riječkog državnog odvjetništva, Državno odvjetništvo je slučaj nakon policijske prijave odlučilo prebaciti u Osijek iz kojeg već 7 mjeseca nema informacija kada će uslijediti konačna odluka o predmetu.

U policijskoj prijavi objavljenoj još početkom godine policija je tvrdila da su osumnjičeni protupravnim ponašanjem omogućili Tržnicama Rijeka kontinuirano obavljanje komunalne djelatnosti u Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad Rijeka, a koje su Tržnicama dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije radi obavljanja komunalne djelatnosti ‘tržnice na malo’.

Isto tako tvrdilo se da su navodno omogućili obavljanje navedene komunalne djelatnosti i ostvarivanje značajnih prihoda u objektima i na prostorima koji nisu u vlasništvu Grada Rijeka već u vlasništvu Tržnica izvan opsega važenja Ugovora o koncesiji te da su to učinili protivno propisima o komunalnom gospodarstvu, a na te prihode Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao koncesijsku naknadu.

U jednom slučaju Grad Rijeka je temeljem zaključenog ugovora s Tržnicama iz proračuna investirao u komunalno uređenje i opremanje nekretnine u vlasništvu Tržnica kako bi isto moglo obavljati komunalnu djelatnost i to opet izvan opsega važećeg koncesijskog Ugovora čime je ostvarivalo značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao nikakvu naknadu.

Na kraju su gradski čelnici osumnjičeni da su propustili obračunati, odnosno znatno umanjili osnove, duga i naplate komunalne i spomeničke rente Tržnicama Rijeka.

Glavni akteri ovog slučaja, bivši gradonačelnik Slavko Linić i vlasnik Tržnica, SDP-ov tajkun Ivan Franolić, izvukli su se od policijske prijave zbog zastare. (rd)

6 COMMENTS

 1. Ekipa iz SDP-a je samo u Rijeci zamračila istu svotu (80 mil kn.) koliko je zamračila ekipa iz HDZ-a u cijeloj državi.Samo šta su oni nedodirljivi jer ovo postaje pomalo sumnjivo kada se svaka optužnica protiv istaknutih članova SDP-a povlači od d. odvjetništva.Osim toga zar nije to isto odvjetništvo držalo ovaj predmet u ladici do zastare!!!!

 2. Nato, jel ti zivis u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina?
  Da je HDZ spasio sve skupa 80mil kuna zivjelo bi se malo bolje. Ili, su toliko nesposobni, da ce ih evolucija u najkracem razdoblju eliminirati.

 3. ‘mofo’, jel ti živiš u Hrvatskoj zadnjih 20 godina?
  Da SDP /HDZ/IDS nisu uništili sve što se moglo uništiti (privredu, školstvo, kulturu) živjeli bi bolje?
  Rugala se sova sjenici….pronađi u hrvatskoj politici ijednu moralnu osobu ili osobu čista obraza, ja tvrdim da takva osoba ne postoji, a ti ako misliš da postoji, napiši tko je to.

 4. bakho, ili nato, ne, ne zivim. Zivio sam 15 od navedenih 20, pa sam vidio kamo se drzava krece i s jednima i drugima i dadoh petama vjetra. Kao sto ce biti uostalom kao i s bilo kojima trecima koji dodju na vlast.

  Samo, neovisno o tome, da si pazljivije citao sto sam napisao shvatio bi da sam reagirao na sumu od 80mil kuna, dakle 10tak mil eura… pa dopusti da ti ponovim: da je to sve sto je HDZ ‘spasio’, bilo bi nam miniskulnu mrvicu bolje, a mozda ni ja ne bi bio tu gdje jesam.

 5. mofo to su procjene po medijima, ali to i nije toliko bitno da li su maznuli 10 mil ili 11 mil eu ili da li je SDP samo u Rijeci maznuo koliko ovi u državi. Bitno je da su maznuli,a naj bitnije je da jedni se zatvaraju i sude što je u redu, ali nije uredu što se druge štiti i zataškava se njihov kriminal.To nije OK jer će ovi drugi doći na vlast i opet smo na početku.Opet se nismo riješilo korupcije i svega ostalog šta ide uz to.Kada bi glasači bili pametni pa na izborima ne bi glasali ni za HDZ,SDP,HNS i IDS onda bi možda bilo nade, ovako ništa!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here