Home Vijesti Oteti riječki pomorac stupio u kontakt s obitelji

Oteti riječki pomorac stupio u kontakt s obitelji

1108
0

Riječki pomorac s otetog supertankera Sirius Star stupio je u kontakt s obitelji, potvrdio je potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro. Naime, britanski je Telegraph objavio danas intervju s 45-godišnjim Peterom Frenchom iz Engleske koji je također jedan od 25 taoca na saudijskom tankeru, i koji je kazao kako se nada da će mu otmičari uskoro dopustiti kontakt s obitelji.

“Pirati nisu nikakav problem, nimalo nas ne maltretiraju”, kazao je glavni strojar na brodu Sirius Star, dodajući, “nadamo se da ćemo uskoro moći kontaktirati s obiteljima. Sve u svemu, uopće nam nije loše. Dečki su prilično sretni. Razgovaramo s njima, hrabrimo ih. Pokraj nezgodne situacije, činjenice da smo pod ključem, naš život ovdje uopće nije loš”, kaže French. On se po pisanju Telegrapha uopće ne doima kao da je pod prisilom pirata i da mu diktiraju što mora reći.

Britanski list navodi da dopuštanjem poziva taocima putem satelita pirati vode svojevrsni PR, da “nisu krvožedni koljači nego očajni, siroti Somalci kojima treba novac”. Navode i da su u gusarskoj luci u gradiću Eyl čak otvoreni i restorani koji poslužuju hranu za “goste”, odnosno taoce, s okusima koji nisu somalski.

Brazzoduro sumnjičav: Nije to uvijek niti znak dobre volje, niti dobrog postupanja!

Međutim, Brazzoduro ove navodne povlastice ne doživljava kao ustupke taocima, nego sredstvo manipulacije za buduće vođenje pregovora sa vlasnikom tankera.

“U početku uvijek puštaju komunikaciju, ali samo da bi ju kasnije prekinuli, jer onda to postaje jači argument u pregovaranju. Kada se kontakt s obiteljima prekine, kompanija se nađe pod jačim pritiskom”, kaže potpredsjednik Sindikata. Koliko on zna, hrvatski je pomorac zaista stupio u kontakt s obitelji, koja izričito traži da u medije ne dospije njegovo ime.

Sirius Star otet je prije deset dana, a informacije o zahtjevu za otkupninom su različite: neke kažu da su tražili 25 milijuna dolara, pa da je cijena spuštena na 15 milijuna, dok je treća informacija da otkupnina nije niti dogovorena. U svakom slučaju najhrabrija otmica somalskih gusara dosad najvećeg broda uspjela je čak ujediniti američkog i ruskog predsjednika, Georgea W. Busha i Dimitrija Medvedeva, koji su se odlučili zajednički boriti protiv otmica brodova. (Index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here