Home Vijesti Otkriven još jedan Sanaderov poklonjeni BMW

Otkriven još jedan Sanaderov poklonjeni BMW

1565
0

Istražitelji su prije nekoliko dana utvrdili da je i drugu službenu limuzinu uhićenog bivšeg premijera Vlade Republike Hrvatske Ive Sanadera 2004. poklonio jedan hrvatski poslovni čovjek, čiji se identitet u interesu istrage čuva. Riječ je o BMW-u 740, također blindiranom, mišje sive boje koji je kako otkriva Jutarnji list u svemu bio identičan onome koji je za Sanadera 2008. kupio uhićeni šef Diokija i Novog lista Robert Ježić. Riječki biznismen, potvrdili su istraga i dokumenti, platio je 4,2 milijuna za Sanaderov BMW nedugo nakon što je dobio povlaštenu cijenu za struju iz HEP-a.

Kupac drugog BMW-a ispitan je između Božića i Nove godine. Priznao je da je, baš kao i Ježić, kupio BMW za Sanadera i za tu uslugu bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a dobio određene protuusluge koje su trenutno obuhvaćene istragom. Nije zadržan jer je djelo u cijelosti priznao. Nije poznata cijena koju je zagrebački poduzetnik platio za BMW, ali upućeni tvrde da je bila oko 4 milijuna kuna. Nešto manje nego što je Ježić platio četri godine poslije. Najnovije otkriće istražitelja o Sanaderovu voznom parku značajno je zbog datuma: prvo je koje seže u 2004. i prvi Sanaderov premijerski mandat.

Dosad istražitelji nisu nalazili konkretne dokaze o djelima koja se odnose na to razdoblje.

Poznato je da je glavni automobil bivšeg premijera bio skupocjeni BMW serije 7 oko kojega je izbila afera. Otkad je HDZ na čelu s Ivom Sanaderom došao na vlast, vladajuća stranka kupila ih je ukupno tri. Svi su bili sive boje s full opremom.

Prvi, BMW 740, koji nije bio blindiran, kupljen je 2003. Drugi, blindirani BMW 740 kupljen je 2004., a zapravo je bio namijenjen protokolu Olimpijskih igara u Ateni, ali je vrh HDZ-a, kako se tvrdilo, uspio ‘izvući’ jedno vozilo iz tog kontingenta. Naposljetku, treći, najskuplji, blindirani BMW 760 kupljen je 2008. i bivši premijer ga je kratko koristio jer je vraćen u tvornicu nakon što je afera objavljena u medijima.

No, glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak teško može reći da o tim automobilima ništa nije znao jer su u stranku stizali računi za servise iz Münchena, s obzirom na to da te modele u hrvatskom predstavništvu bavarske tvornice ‘BMW Tomić’ nisu znali ili mogli servisirati.

Osim toga, čini se da su u HDZ-u i prije 2009. slutili da bi zbog tih automobila mogla ‘puknuti’ afera, pa su za njih imali posebne mjere opreza. Tako je u bazi Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a, u Vatrogasnom domu na zagrebačkom Mihaljevcu, unutar garaže sagrađena još jedna garaža kako vozači drugih štićenih osoba ne bi mogli vidjeti Sanaderov skupocjeni blindirani BMW serije 7, piše Jutarnji list

Previous articleĐalović o situaciji u klubu: Ili isplata dugovanja ili – spašavaj se ‘ko može!
Next articleTamara Ecclestone: Ima love, nema stila…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here