Home Najnovije Otvoren ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana 2010.

Otvoren ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana 2010.

1135
0

Predstavljanjem igračica te uvodnom partijom na Korzu koju su s igračicama odigrali župan Zlatko Komadina u svojstvu izaslanika hrvatskog predsjednika te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel otvoren je 10. međunarodni ženski velemajstorski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2010”. Na turniru, koji će se do 11. srpnja održavati u Šahovskom klubu Rijeka, nastupa deset igračica iz pet zemalja.

Već deset godina ovaj turnir organizira Šahovski klub Draga, a kako je na otvaranju kazao direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza PGŽ Ivan Mandekić, natjecanje je pokrenuto s ciljem davanja prilike mladim perspektivnim šahisticama, ali i pružanja dostojnih uvjeta natjecanja šahisticima, čiji se nastupi i rezultati obično gube u mnoštvu muških turnira. Ove godine iznimno zbog održavanja pojedinačnog prvenstva Europe turnir, koji se tradicionalno održava za Dan žena, pomaknut je za srpanj, što nije utjecalo na atraktivnost natjecanja, koje na karti Europe izdvaja Rijeku, našu županiju i Hrvatsku kao sredine koje zalažu za prava žena i promicanje ženskog sporta uopće.
 
Mandekić se zahvalio na dugogodišnjem pokroviteljstvu predsjednika RH, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a turnir je ove godine podržao i Hrvatski šahovski savez, koji su svojom potporom omogućili ne samo šahovsko natjecanje, već i promociju našeg kraja. 

Turnir je otvorenim proglasio župan Zlatko Komadina u svojstvu izaslanika hrvatskog predsjednika, pohvalivši izniman trud organizatora i šahovskih djelatnika u cijeloj županiji, koji neumorno rade na promociji. Organizatorima, koji već deset godina organiziraju ovaj uspješni turnir, zahvalio se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, poželjevši šahisticama ugodan boravak u Rijeci. 
 
U sklopu otvaranja predstavljene su igračice. Velemajstorski četverolist čine nositeljica i aktualna prvakinja šahovske velesile Ukrajine velemajstorica Eugenija Doluhanova, olimpijska reprezentativka Rumunjka Mihaela Sandu, prošlogodišnja pobjednica i učesnica svih dosadašnjih turnira Mirjana Medić, a posebna atrakcija bit će, sada s hrvatskom putovnicom, juniorska prvakinja svijeta i olimpijska reprezentativka Valentina Golubenko. Mirjani Medić i Valentini Golubenko, koje su redovite sudionice turnira, riječki gradonačelnik uručio je srebrnjak Grada Rijeke. Na turniru nastupaju i Rajna Šargač, Lora Kukić i Ivona Purgar iz Hrvatske, Ruskinja Julia Gromova, Čehinja Tereza Olsarova te Ukrajinka Elena Cherednichenko.

Nakon predstavljanja igračica iz 5 zemalja, na šahovskoj ploči veličine 4 metra partiju su, uz asistenciju velemajstorica Doluhanove i Sandu, odigrali župan Komadina i gradonačelnik Obersnel, a tijek igre komentirao je poznati šahovski velemajstor, novinar i publicist Vlado Kovačević. U znak zahvale za desetogodišnju promociju turnira i ženskog šaha i njemu je uručen srebrnjak Grada Rijeke. Otvaranje su prikazom svoje šahovske vještine zaključili najmlađe šahistice i šahisti Šahovskog kluba Draga.

Turnir se uživo može pratiti na web-stranici Šahovskog kluba Draga.  (Rijeka.hr)

Previous articlePisci pod zvijezdama u Astronomskom centru
Next articleNagrada publike predstavi InterNetWork – treći fraktal Teatra Rubikon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here