Home Najnovije Pisci pod zvijezdama u Astronomskom centru

Pisci pod zvijezdama u Astronomskom centru

669
0

Riječke ljetne noći i ove godine upriličuju tradicionalnu književnu večer Pisci pod zvijezdama i to u utorak, 6. srpnja 2010. u 21.30. Mjesto susreta je riječki Astronomski centar, a tema je odnos poezije i novih tehnologija. U sedmom izdanju Pisaca pod zvijezdama sudjeluju umjetnici iz Italije, Slovenije i Hrvatske: David Gazarov, Gianmaria Nerli, Sibila Petlevski, Enrico Pulsoni, Alessandro Salvi, Primož Sturman i Krešimir Vogrinc. Prema riječima izbornice i voditeljice Laure Marchig, ravnateljice Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, poznate pjesnikinje i prevoditeljice, publika će se voditi fizičkim i idealnim putovima koji će joj omogućiti praćenje, barem djelomično, razvoja novih poetskih formi i rada pjesnika koji su se znali poslužiti tehnološkim mogućnostima.

Večer se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu bit će upriličeno spajanje na pjesničke blogove i listat će se prva hrvatska multimedijalna knjiga poezije Commedia Krešimira Pintarića. Potom će, kao drugi dio, uslijediti multimedijalni performans Hod u prazno-Running on empty-Correndo nel vuoto hrvatske književnice i znanstvenice Sibile Petlevski i njemačkog kompozitora i pijanista Davida Gazarova. Tom će prigodom biti kompjuterski izvedena programna kompozicija, odnosno simfonijska poema Davida Gazarova Running on Empty inspirirana upravo poezijom Sibile Petlevski i skladana isključivo za ovu književnu večer.
Multimedijalni performans izvest će i dvoje istaknutih talijanskih umjetnika Gianmaria Nerli i Enrico Pulsoni. Njihov zajednički rad nosi naziv VOLTItraVOLTI, a riječ je o projektu iza kojeg se krije tisuću portreta nacrtanih kemijskom olovkom rukom Enrica Pulsonija. Prema tim crtežima je pak Gianmaria Nerli napisao, do sada, 34 priče.

Treći dio večeri Pisci pod zvjezdama činit će čitanje poezije. Čitat će se Nevidljiva književnost mladih pjesnika, predstavnika dviju manjina i to Alessandra Salvija, pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji i Primoža Sturmana, pripadnika slovenske manjine u Italiji. Njima se pridružuju i Sibila Petlevski, Gianmaria Nerli i Krešimir Vogrinc, potpredsjednik riječke udruge za umjetnos i kulturu ParNas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here