Home Mozaik Ovaj tjedan stiže crni petak: što je to?

Ovaj tjedan stiže crni petak: što je to?

103
0

Stiže nakon američkog praznika Dana zahvalnosti i sa sobom donosi primamljive ponude za sve vrste kupnje. Poznato nam je podrijetlo ove američke tradicije koja se već nekoliko godina uspješno uvela u Europu.

Unatoč ne baš umirujućem nazivu, Black Friday (doslovno “crni petak”) je dan koji ne pamti negativne događaje osim možda brojnih novčanika koji su se godinama ispraznili upravo na taj dan!

Crni petak – koji će se 2023. godine održati 24. studenog – zapravo je dan u kojem američke trgovačke tvrtke, od postolara do robnih kuća, nude jake popuste i ponude na bilo koju vrstu proizvoda. Tradicionalno pada u petak nakon Dana zahvalnosti i zapravo najavljuje božićnu sezonu kupovine.

Sada se ovaj trgovački trik također uveo i u Europi. Ali koje je podrijetlo Crnog petka? A zašto se tako zove?

POČETCI

Godine 1924. američki trgovac na malo Macy’s organizirao je božićnu paradu dan nakon Dana zahvalnosti za početak božićne sezone kupnje. Međutim, o Crnom petku počelo se govoriti u 1960-ima, iako se definitivni uspjeh inicijative dogodio tek 1980-ih.

IME

Podrijetlo imena još je nesigurno.

Za neke je taj naziv skovan 1961., kada je petak jeftine robe izazvao nenormalan val prometa koji je zakrčio grad Philadelphiju, koji je postao “crn” zbog previše smoga uzrokovanog automobilskim kolonama.

Drugi, pak, predlažu “komercijalnije” čitanje: naime, prije nekoliko desetljeća u poslovnim knjigama trgovina crvenom bojom iskazivan je negativan račun, a crnim pozitivna stanja (dakle s dobiti). A tim petkom rasprodaja i sniženja robe , računi su uvijek bili “u plusu”!

Postoji i modernija verzija Crnog petka: Cyber ​​​​Monday. “Slavi” se u ponedjeljak nakon Crnog petka i zadržava sva svoja obilježja, ali samo na robi koja se prodaje online!

Previous articleKoja je bila prva društvena mreža?
Next articleKupači pred Morskim Prascem ne odustaju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here