Home Vijesti Ovako je govorio Slavko Linić: Krao bih ako me ne uhvate!

Ovako je govorio Slavko Linić: Krao bih ako me ne uhvate!

7
2
1546176_10201068758232671_829896101_n
Ovako je 2001. govorio ministar financija

Kada bi visokopozicionirani dužnosnik neke uljuđene zemlje rekao kako je u djetinjstvu bio lopov bez granica i straha, takva izjava bi bez sumnje izazvala zabrinutost. Međutim, kada bi uz to dodao da bi i sada krao pod određenim pretpostavkama ali da ga u tome spriječava jedino strah da ne bude otkriven, to bi već bio povod za pozivanje policije ili prve pomoći.

U normalnom društvu je nezamislivo da se osobi ovako poremećenog vrijednosnog sustava, uz evidentno pomanjkanje etičkog rasuđivanja, povjerava javni posao s golemim ovlastima i izravnim utjecajem na sudbinu cijele zemlje. Takva bi osoba u svakom slučaju doživjela nemilosrdnu osudu javnosti i ne bi mogla raditi u javnoj službi. A u Hrvatskoj? U Hrvatskoj takva osoba postane ministar financija i najveća uzdanica SDP-ove Vlade i premijera Milanovića. Ako ništa drugo, barem nas je na vrijeme upozorio…

Slavko Linić: Krao bih pod određenim uvjetima (objavljeno u Jutarnjem listu siječanj 2001. godine – arhiva: Riječki pokret otpora)

Često sam si postavljao pitanje: da nema kontrole bih li ukrao? Bih! Čovjek nije mehanizam koji nije kvarljiv, neovisno o odgoju i svemu, ako smo izloženi porocima bez kontrole popustit ćemo. Ne sramim se. Da, ukrao bih! Ali osnovna je pretpostavka: mora biti mnogo novca, sam moram u tome sudjelovati i sve poduzeti da me nitko ne otkrije. Kada utvrdima da je to teško moguće ostvariti, onda sam dovoljno ozbiljan da kažem da neću i ne želim upasti u gluposti.
Meni su u mladosti bile najslađe trešnje koje nije iz vlastitog vrta. To je bio dio podviga, kako ukrasti susjedu. Tu nije bilo granice ni straha. S bratom sam se nadmudrivao u tome kako prisvojiti nešto što nije tvoje. Danas za mene je povjerenje birača najveće bogatstvo koje imam.

Podvojena ličnost

Imam samo jednog prijatelja jer se bojim izdaje. To je taj strah. Ne mogu dopustiti da me prijatelji izdaju, to je rana koja teško zacjeljuje.
Ja tvrdim da sam dvojna ličnost. U poslu nemam osjećaja i ne želim ih imati. Bit ću bezosjećajan jer to je moja funkcija, moja odgovornost za to dobijam plaću. U odlučivanju nema humanosti. Privatno je Slavko Linić nešto sasvim drugo.

Previous articleSnijeg u prigradu, u Rijeci moguća susnježica!
Next articleNitko vam ne lajka statuse? Niste krivi vi nego facebook…

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here