Home Mozaik Ovo je najtiša soba na svijetu. Nitko u njoj nije izdržao duže...

Ovo je najtiša soba na svijetu. Nitko u njoj nije izdržao duže od 55 minuta

112
0

Najtiša soba na svijetu nalazi se u sjedištu Microsofta u Redmondu, u Washingtonu, i nitko u njoj nije izdržao punih sat vremena. Microsoft je izgradio najtišu prostoriju na svijetu 2015., a trebalo im je dvije godine da izgrade prostoriju u kojoj nema jeke.

Izolirana komora drži Guinnessov rekord za najtiše mjesto na svijetu s razinom zvuka koja je 20 decibela ispod one koju ljudi mogu čuti. U komori vlada potpuna tišina, zbog koje ćete čuti zujanje u ušima. U ovoj bezvučnoj prostoriji čut ćete samo otkucaje vlastitog srca, svoja pluća i zvukove iz želuca, dakle vi postajete zvuk.

“Najduže vrijeme koje je netko bez prestanka proveo u komori iznosi oko 55 minuta”, izjavio je Hundraj Gopal iz Microsofta za CNN.

Budući da nema vanjskih zvukova, čak i kretanje postaje teško. Ako ste unutra duže od pola sata, morate biti u stolcu. Senzorna deprivacija ponekad može biti iscrpljujuća, zbog čega NASA-ini astronauti svoju svemirsku obuku započinju u spremniku vode jer tijelo može stvoriti halucinacije zbog nedostatka osjeta.

Izgrađena je od šest slojeva betona i čelika kako bi se blokirao svaki zvuk izvan prostorije i prekrivena je klinovima od stakloplastike na stropu, podu i zidovima, koji razbijaju zvučne valove prije nego što mogu odjeknuti natrag u komoru. Klinovi apsorbiraju čak 99.999% zvuka iz komore.

Ako pokušate govoriti, vaš će glas u komori zvučati normalno, no kad se počnete kretati po sobi, zvuk će početi blijediti. Upravo zbog toga komora ima nevjerojatnu svrhu pri razvoju novih audiotehnologija, zbog čega je i dizajnirana.

U ovoj prostoriji Microsoft poboljšava proizvode za audioperformanse, a testiraju sve što ima veze sa zvukom, od mikrofona i zvučnika pa sve do mjerenja buke ventilatora konzole Xboxa.

Previous articleAutocesta Kreminna-Svatove pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine
Next articleBudimir Lončar: Putinov rat manje liči Hitlerovom, a više Miloševićevom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here