Home Mozaik Ovo je Zdravko Čolić učinio za Tita: O tome je brujala cijela...

Ovo je Zdravko Čolić učinio za Tita: O tome je brujala cijela bivša Jugoslavija

121
0

Vječni predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito divio se našim umjetnicima, a prije svega ovim domaćim zvijezdama.

Čola je kao najveća estradna zvijezda na ovim prostorima iskreno volio Tita. I on njega. Nije to nimalo čudno: Zdravko Čolić bio je primjer savršene mladosti “socijalizma s ljudskim licem”.

Više je puta pjevao Josipu Brozu, bio je sudionik nekoliko desanta, a nakon njegove smrti, prije 37 godina, snimio je pjesmu “Druže Tito, mi ti se kunemo” koja dokazuje njegovu ideološku i ljudsku poziciju. Vjerojatno je zato, uz svoje fenomenalne vokalne sposobnosti, ostao najveća glazbena zvijezda s ovih prostora.

Neda Ukraden bila je poznata kao ljepotica, a legende kažu da je maršal imao oštro oko za ljepotu, kao i za sve druge stvari. Kao potvrda, evo i pomalo zaboravljenog, ali nesvakidašnjeg hita “Ovo nam je naša borba dala” koji nekako najbolje opisuje tadašnji Nedin odnos prema politici. Maršal je koristio svaku priliku da uživa u pjevanju Nede Ukraden.

Đorđe Balašević, poput već spomenutog Zdravka Čolića, savršen je primjer pravog mladog čovjeka koji se nakon razlaza sa SSSR-om uklapa u politiku. Skladao je i najpoznatiju i najpopularniju pjesmu o tadašnjem društveno-političkom sustavu “Računajte na nas”, koju je, prema vlastitom priznanju, napisao u vojsci i poklonio svom omiljenom vođi 1. listopada 1978. .

Previous articleGradonačelnik Pule zabranio koncert cajki: ‘Čuvam identitet građanske, europske Pule’
Next articleFOTO: Luka Dončić s All-Stara stigao direktno na Krk, što će reći u Dallasu na ovaj potez?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here