Home Mozaik Ovo su sve žene Josipa Broza Tita: Jovanka nije bila jedina, jedna...

Ovo su sve žene Josipa Broza Tita: Jovanka nije bila jedina, jedna je bila špijunka, drugu je sahranio u dvorištu

189
0

Josip Broz Tito bio je jugoslavenski komunistički revolucionar, državnik, diplomat, čelnik Saveza komunista Jugoslavije, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i – veliki ženskaroš.

Iako Jovanka Budisavljević pada na pamet pri prvom spomenu njegovog ljubavnog života, Tito je volio i druge žene te je prije nje bio oženjen.

Njegova prva žena udala se za njega kada je imao samo 14 godina

Njegova prva žena bila je Ruskinja Pelagia Belorusova. Prvo su sklopili crkveni brak, a potom i građanski u lipnju 1919. godine. Za Tita se udala sa samo 14 godina. Imao je tada 26 godina.

Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika kada ga je spašavala od Kolčakovih kontrarevolucionara.

Tito i Pelagija imali su četvero djece. Prvo je, nažalost, umrlo odmah po rođenju, drugo dvoje umrlo je kao djeca, a samo je četvrto dijete preživjelo.

Nakon Titova uhićenja 1928. zbog komunističke propagande, Pelagija se sa sinom vraća u Rusiju. Nakon izlaska iz zatvora Tito se naljutio na nju jer je sina Žarka smjestila u dom za nezbrinutu djecu. Službeno su se razveli u travnju 1936.

Još jedna žena optužena da je špijun

Tito se drugi put oženio u listopadu 1936. u Moskvi Lucijom Bauer, čije je pravo ime bilo Anna Koenin.

Bila je udana za visokog dužnosnika njemačkih komunista, koji je nakon Hitlerova dolaska na vlast uhićen i osuđen na 15 godina zatvora. Međunarodna organizacija Crvene pomoći tada je organizirala odlazak njegove supruge u Moskvu, gdje je dobila pseudonim Lucija Bauer.

Tito i Lucija vjenčali su se 1936. On je tada imao 44 godine, a ona navodno 22. Nedugo nakon vjenčanja Tito je “otišao na ilegalan rad u Jugoslaviju”. Slao joj je ljubavna pisma uvjeravajući je da je ona ljubav njegovog života.

Nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemačka špijunka, Lucija je 1937. strijeljana u moskovskom zatvoru.

Treću ženu prevario je sa svojom tajnicom

Brozova sljedeća velika ljubav bila je Herta Haas. Bogata Slovenka židovskog podrijetla bila je 22 godine mlađa od njega. Biografi se ni danas u potpunosti ne slažu oko toga jesu li se ona i Tito uopće vjenčali.

Dok jedni tvrde da su to učinili 1939. godine u Zagrebu, drugi kažu da ta veza nikada nije ozakonjena. Ono u čemu se slažu je da je Tito, dok je bio s Hertom, imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, koja tada nije imala ni 20 godina. U isto vrijeme Herta je Titi rodila sina Aleksandra Mišu Broza.​

Fatalna Zdenka

Tijekom rata Tito je upoznao Zdenku Paunović, Davorčanku koja je kasnije postala njegova tajnica i domaćica Bijelog dvora u kojem je Tito živio. Nakon četiri godine ljubavi s Hertom, Zdenka je zasjela uz Velikog vladara. Kad je počeo Drugi svjetski rat, otišla je s njim na front. S njim je prošla najteže situacije, a navodno je nekoliko puta mijenjala identitet. Govorilo se da je ona imala veliki utjecaj na Tita i da je kasnije kao predsjednik donosio odluke na temelju njezinih sugestija.

Koliki je utjecaj imala govori i činjenica da je na jednom sastanku najužeg vodstva stranke bila jedina tema razgovora. Tada im je Tito rekao: “Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu”.

Prema službenoj verziji, Davorjanka je umrla 1946. od tuberkuloze. Tito ju je sahranio u dvorištu Bijelog dvora u Beogradu jer je bila njegova najveća ljubav, piše net.hr. Njeno ime se kasnije nije spominjalo, a uskoro će njeno mjesto zauzeti poznata prva dama Jugoslavije.

Jovanka – jedina prva dama

Jovanka Budisavljević bila je 32 godine mlađa od Tita. U ratu se istakla kao mlada partizanka, a imala je i čin majora. Tito ju je upoznao prilikom desanta na Drvar, a kasnije ju je doveo u svoju rezidenciju gdje ju je zaposlio kao kućnu pomoćnicu.

Neki izvori su tvrdili da je Jovanka praktički bila politički namještena Titu kako bi se on malo smirio jer je navodno bio prilično nezasitan kada su žene u pitanju. Prema nekim dokumentima, Jovanku je u Titovo okruženje doveo Ivo Krajačić Stevo, šef komunističke tajne policije OZNA.

Jovankina sestra Nada Budisavljević uvijek je tvrdila da je Tito volio i cijenio Jovanku, a i ona njega.

U dokumentarcu RTS-a ispričala je kako su ona i njena druga sestra Zora nakon rata živjele u sirotištu dok ih Jovanka nije pronašla i odvela u Užičku 15, Titovu rezidenciju u kojoj je radila. Vijest o skorom vjenčanju isprva ih nije razveselila.

Rekla je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, da će se udati za Tita. Oboje smo ostali bez riječi kao i kad nam je rekla da nam je brat umro. Kao da nam je rekla da će se udati za Svetog Petra! Ili da će se udati za gospodina Boga.

Tito je u to vrijeme bio ikona za sve nas, pa i za nju. Moja sestra Zora i ja smo plakale kada smo čule vijest o udaji jer smo mislile da će nas vratiti u dječiji dom”, prisjetila se Nada, kojoj je Tito ipak dopustio da ostane.

Jovanka i Tito vjenčali su se u travnju 1952. godine, a kum im je bio Aleksandar Ranković, načelnik Državne sigurnosti, piše biografija.org.

U početku gotovo nitko u zemlji nije znao da su se vjenčali jer je vjenčanje bilo tajno. Svečano je bilo nedaleko od Iloka, u Titovoj vili na Dunavu, u uskom krugu ljudi.

Njih dvoje nisu imali djece. Iako su se šuškale da su se formalno razveli krajem 70-ih godina 20. stoljeća, Jovanka Broz ostala je s Titom do njegove smrti 1980. godine.

I dok je na van sve među njima izgledalo skladno, njihov odnos nije bio idiličan, pogotovo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U posljednjih nekoliko godina njegova života, Jovanka navodno nije ni viđala svog supruga.

Pred kraj Titova života 1978. čak je i britanski veleposlanik shvatio što se događa pa je u London poslao poruku: “Tito je sasvim sam!”

Nije više bio ni sa suprugom ni s prijateljima, a uskoro će se ono što je stvorio – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – početi raspadati.

Previous articleNestao na Krku prije gotovo 3 mjeseca, supruga objavila apel javnosti
Next articleNajljepšu djevojčicu ubio brat na Božić pa ga sud oslobodio: jezivi detalji slučaja koji i dalje šokira cijeli svijet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here