Home Kolumne Pauletta: ‘Fućka mi se što fućkate!’

Pauletta: ‘Fućka mi se što fućkate!’

1342
3

Nema područja u kojima se u ovoj, kao državi, nije umiješao kič, primitivizam i sirovo nazadnjaštvo. To se obično događa kada se nešto hoće, kao mora posebno istaknuti, naglasiti, uzvisiti. Staro je pak pravilo, da na primjer, dokument što ima manje potpisa to više vrijedi. Nekada je valjani dokument imao pečat kralja, odnosno vlastela i drugo nije trebalo. Sve drugo je samo umanjivalo “vrijednost” prvog pečata-potpisa. Ta se uzanca o valjanosti potpisa zadržala na nekim područjima još i danas, što se lijepo vidi na novčanicama. Jedan potpis i ništa više. Nešto slično je sa svim ostalim dokumentima, odlukama, promocijama, nagradama, slavljima i tako redom. No, to valjda ne vrijedi za proslave koje su nam nametnuli “državotvorci” u ovom bijedostanu. Jedan dan, za koji obično obični građani i ne znaju što se slavi, je proslava oslobođenja, proslava vojne pobjede, domovinske zahvalnosti dan hrvatskih branitelja, dan Oluje … Molim da mi se oprosti ako sam nešto izostavio. S više naslova se samo smanjuje vrijednost proslave, gomilanjem svečanosti se efekt ne povećava.
I ovaj put nakon proslave ostaje gorak okus izgubljenosti i razočaranja. Skup je počeo molitvom svećenika iz rimokatoličke vjere. Po završetku skupa jasno i glasno je puk pozvan na zajedničku misu. Na misu samo jedne vjeroispovijesti, i ako je u govoru rečeno da su se u tom ratu borili i pripadnici raznih nacionalnosti i razne vjeroispovijesti. Dobiva se opipljiv dojam da je ova država više klerikalna nego laička, iako u Ustavu piše: Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. No, kad smo već kod toga, preporučam mislećem Hrvatu da ne čita Ustav RH. Razlike u Ustavu i životne prakse u ovoj državi su više nego goleme. Da, po Ustavu se ne bi smjelo primjenjivati mučenje. Padaju mi na pamet Lora, Pakračka poljana …
Znamo da je kod nas oštra i gruba odvojenost od crkve do crkve. Ta odvojenost često prelazi u mržnju pa je u povijesti znala izazivati međusobne sukobe i masakre. Mislim da bi Japanci to teško shvatili. U Japanu se smatra normalnim da jedna osoba primjenjuje po nekoliko vjera.
Vraćam se spomenutom skupu proslava. Sva trojica govornika iz struktura vlasti su bila zbilja za fućkanje. Govori isti, uvijek ista retorika, bez duha i bez entuzijazma. Djelovali su kao loša gluma. Zatim su upali u glorificiranje budućnosti. To su drugovi komunisti i prije uvijek radili, to im je valjda u genima. Zato je zrela bila upadica iz publike “to već slušamo od četrdeset i pete”. To ne znači da opravdavam zviždanje, to sigurno nije civilizirano, ali ne mogu se oteti dojmu da su govornici to zaslužili. Moramo ipak znati, komu se fućkalo. Nije fućkanje usmjereno prema institucijama već isključivo prema nositeljima tih dužnosti. Nezreli, a rekao bih i nedostojni da obnašaju te funkcije.
Slike “prvog” predsjednika su se stalno ponavljale, zanemarujući činjenicu, da ga je samo smrt spasila od besplatnog boravka u Den Haagu. Teško pada spoznaja, da se u ovoj državi ne zna, tko su njeni heroji – tko su njeni velikani? Navedena persona to sigurno nije. Njegova želja za stvaranjem države, nacionalne države, prelazila je okvire njegovi dobrih osobina, ako ih je uopće imao. Dakle, više nego retrogradne tvorevine u suvremenom svijetu, što je bilo začinjeno planiranjem određenog broja povlaštenih i podjele na stališe. No, vraćam se skupu, odnosno skupu skupova.
Osoba iz struktura vlasti mora kad stupi pred auditorij znati što hoće. Mora pokazati poštovanje i respekt pred ljudima koji mu stoje s druge strane mikrofona. Mora znati običnim riječima reći sto je s državom u kojoj ima visoku funkciju. No, ovaj skup, kao ni brojni prije istog, nisu baš bili za pamćenje. Smušenost i praznina predstavljali su antipod svečanosti i bila ruglo osobama čije se sjećanje ovdje trebalo naglasiti.
Politička garnitura se ovdje ponašala kao da im se fućka što im narod fućka. (Ivan Pauletta)

Previous articleKek: Split me podsjeća na nas prošle sezone (VIDEO)
Next articleSplit – Rijeka 0:3

3 COMMENTS

  1. Ivane, da bi bio vjerodostojniji ovdje na Rijeka danas, osvrni se i na vlast formalnu i neformalnu Ivana Jakovčića u Istri. Usput sasvim je izvjesno da vlast ignorira one koji fućkaju i svih ih demagoški svrstavaju uz HDZ, kao naručeni su da fućkaju, no, u Istri nitko ne fućka ili IDS nema javnih skupova, da bi im netko fućkao, a Kajina i Lorgera su obljepili etiketama, iako se na kilometre vidi u što se je IDS pretvorio, a pretvorio se je u zatvorenu grupu pojedinaca koji ga vode kako bi na rubu ili van zakona stekli enormna bogatstva, i sve to pod pričom za brigu o interesima Istrijana.

  2. Fiume, nisam do sad pročitao ovaj komentar Ivana, no, sad jesam i nisam baš previše oduševljen, a i danas je zastario.Politika IDS-a je u Istri živo tijelo koje tone u sve veću baruštinu s ovakvim IDS-om, no, to treba pratiti, jer iz pera Ivana je svakako dobro nešto pročitati, a što se događa tu preko Učke.Istra i Rijeka su dvije najzapuštenije demokratske cjeline u Hrvatskoj, koje tonu u rukama pojedinaca koji su vlast iskoristili na neprimjeren način, da ne napišem što drugo bliže istini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here