Home Vijesti Pauletta o previranjima u Istri: Nakon svega ostaje ista sadržajna baruština

Pauletta o previranjima u Istri: Nakon svega ostaje ista sadržajna baruština

1139
2

Osnivač i prvi predsjednik IDS-a Ivan Pauletta za portal Rijeka Danas ekskluzivno je komentirao aktualna politička previranja u Istri i sukob dva prva čovjeka IDS-a Ivana Jakovčića i Damira Kajina:

‘Prvo bih htio raščistiti s tim da se trenutačna zbivanja ne mogu nazivati “politička”. U njima nema političke vizije, nema “polisa” nema građana a nema ni “državnog” ni “javnog” izvornog učešća. Ti događaji se uopće ne zbivaju radi građana. Građani, pasivni građani, prate ili ne prate sve to kao ružnu nametnutu igru. To je jedan nagurani spin koji će potrajati neko vrijeme ali koji neće izazvati nikakve promjene, nikakvo poboljšanje, nikakvu katarzu. Da, mijenjat će se intenzitet i smjer djelovanja ali će u biti ostati ista sadržajna baruština.

Pasivna Istarska i Hrvatska javnost nemaju ni volje ni poriva da se miješa u za njih nebitne stvari. “Stoka sitnog zuba” po F.T- u je godinama drilana da se ne miješa u političke igre. Ta “Stoka” je tu da glasa, da odobravanjem prihvaća ili da šuti. “Pa i onako se sve rješava kako oni gore hoće”, opravdavajuća je misao vodilja.

Ne, to nije politika, u tom verbalnoj kakofoniji nema ni spomena o bitnim problemima Istre. Nekako u zapećku je ostala i priča o Plominu. O ugljenu koji će potrovati cijeli krajolik i pluća i majčino mlijeko i vodu i biljke i zemlju. Zagađenost koja će dugoročno ostati kao poklon generacijama poslije nas. Sjetimo se samo da je azbestoza iskazivala sve svoje zločinstvo godinama poslije što su radnici i građani napuštali izvore t.j. tvornice toga zla.

Istra ima sve manje talijanskih mirovina zbog biološkog nestanka osoba koje su te mirovine dobivale. Autobusi koji su sve do nedavna intenzivno vozili radnice preko granice sve su rjeđi zbog dotoka jeftinije radne snage s juga ili s istoka globusa. Tradicija poljodjelstva rapidno nestaje. Ipak je finije i lakše baviti se turizmom, pa makar to trajalo samo dva mjeseca. Nedovoljno da se od toga solidno živi.

Brojne tvornice su zatvorene. Sjetimo se da je nekada u Istri bilo čak dvanaest tvornica sardina. Brodogradnja je praktički već odumrla. Nestala su brojna mala brodogradilišta raspoređena po svim gradićima uz more. Cementare služe za spaljivanje opasnog smeća. Mnogobrojna mala domaćinstva koja su stvorila turizam nestaju zbog izgradnje velikih a i boljih ponuđača. Te nove kapacitete grade sve neki novi došljaci a prvobitni ulagači ostaju bez posla.

No, ne zanemarimo ono najvažnije. Nestankom raznih privrednih grana nestaju i brojni stručnjaci, kadrovi koji su nosili razvoj. Kadrova, kvalitetnih kadrova u Istri ima sve manje. Koliko je to pogubno za društvo i njegov napredak malo tko uviđa. O svemu tome u ovoj prolaznoj halabuci ni riječi. Ne, ta uzavrela kakofonija nije politika.

Politička je samo utoliko što je nose osobe čiju plaću i status određuju političko plaćene funkcije. Ovo je nadmetanje za fotelje i ništa više.

No, recimo koju riječ o glavnim likovima, o “primadonama” tog farsičnog igrokaza. IDS već davno nije nikakva demokratska stranka! Preko dva desetljeća vođena od iste osobe stranka ne može biti demokratska. Već dugo u toj stranci nema “upravljanja” članstva. Davno tu ne stoluje slobodan um, odnosno slobodno iskazivanje stava. No, za to nije kriv samo pred. Jakovčić. Mnogi članovi su pridonijeli tom i takvom odnosu, a sve u nadi da će svojom poslušnošću nešto ušićariti.

Za gubitak demokracije je svakako kriv, dapače vrlo kriv i oponent tj. vječni potpredsjednik Kajin. Sa saborskim stažem koji se broji u dekadama nije baš pridonio demokratizaciji stranke.

O Jakovčiću, svatko tko želi, mogao je stvoriti svoj stav. Dugo vremena smo pratili njegove političke i menadžerske eskapade. Pratili smo i brojna putovanja i skupe izlete čiji su rezultati za Istru veliko ništa. Zasigurno u ovoj prvoj rundi Jakovčić nije na podu iako puno njih to želi. Vjerojatno je samo pokleknuo radi iznenadnog krošea koji je došao iz neplaniranog kuta. Baš radi toga, iako ima podosta štofa na njegov račun, ne želim se iskaljivati nad njime. Mnogi misle da je sad vrijeme da se naplatim. Bilo bi nisko, degutantno i to ne želim činiti. Više bih se pozabavio izazivačem meča.

Kajin nema dovoljno široke gabarite duhovnosti, nema ni intelektualnog kapaciteta, a nema ni snage ni sposobnosti organizirati i povesti ljude. Vrsni, pa makar isprazni orator, ne zna i ne može biti vođa. U Istri se kaže “Da mu ne bi dali da čuva ni pet ovac, tri bi izgubia”. Od Kajina nikada nismo čuli neki konstruktivan prijedlog, nikada vidjeli neki plan napretka ili poboljšanja. Taj do sada trajni potpredsjednik egzistirao je na svojoj nedvojbenoj vještini slaganja riječi. No nemojte ulaziti u smisao i svrhu tih riječi.

Da, dugo je uživao na spomenutoj vještini jer ga je tu instalirao predsjednik stranke, kojemu je odgovaralo da u saboru ima beskorisno blebetalo. Kod nepažljivog slušaoca se tako dobivao dojam da se nešto radi. No, tu pretendent nije u svemu skromnih sposobnosti, vidite kako se potrudio prisvojiti ugodnu penziju.

Sve je to razlog za tugu. Nema i ne može biti nikakvog trijumfalnog ushita. Svi u Istri, svi u Hrvatskoj samo gube, svi gubimo. U Hrvatskoj se uspješno od samog početka korača unatrag. Ta mala Hrvatska država imala je mogućnosti razvoja i mogla je i trebala je napredovati. No to se nije dogodilo, što je još gore to se ni sada ne događa. I slabovidni vide kako se društvo t j privreda, kultura, stvaralaštvo, znanje i moral srozavaju sve niže i niže, a nitko da se pomakne da to pokuša spriječiti.

Zajedništvo se pronalazi samo u mržnji prema susjedu, prema bližnjem, iako se mnogi deklariraju kao božji vjernici.

Spomenute “primadone¨”, ne samo u IDS.-u, su dovele Hrvatsku do ovog jadnog stanja. No, ne zaboravimo, da smo ih mi tu instalirali svojom nebrigom, svojim nemarom i vlastitom neodgovornošću’, piše Ivan Pauletta.

2 COMMENTS

  1. Od Paulette sam očikivao puteve i riješenja za Istru.Jakovčić i Kajin su fosili politike u Istri,a ne budućnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here