Vijesti

Peranić o propalom natječaju za obnovu Galeba: Tko je, imenom i prezimenom, odgovoran za planirani troškovnik?

Peranić o propalom natječaju za obnovu Galeba: Tko je, imenom i prezimenom, odgovoran za planirani troškovnik?

This image has an empty alt attribute; its file name is Danko-Švorinić-Zvonimir-Peranić-i-Veljko-Balaban-1024x683.jpg

Nakon utvrđivanja da je na nedavno završen Natječaj za obnovu Broda Galeb pristigla samo jedna ponuda, brodogradilišta Viktor Lenac, koja značajno premašuje planirani iznos za obnovu broda, Grad Rijeka je poništao ovaj natječaj i stvari vratio na početak. U roku od 30 dana trebao bi biti raspisan novi s vrlo neizvjesnim ishodom budući da brojke s kojima barataju u Gradu Rijeci nisu ni blizu procjena struke. Os vemu smo razgovarali s predsjednikom Odbora za kulturu i Kluba Liste za Rijeku u Gradskom vijeću Zvonimirom Peranićem koji je na pitanje kako je došlo do tolike razlike između planirane i ponuđene cijene za obnovu Galeba odgovorio:

– Netko očigledno pogrešno planira. Ili svi. Bilo bi jasnije zaključiti da su se na natječaj javili još neki subjekti. Ako bi, primjerice, gotovo sve ponude bile dvostruko veće stvari bi bile jasnije. Uvijek se postavlja pitanje odgovornosti. Ukoliko pogriješite u planiranju doze urana (da budem dramatičan) u nuklearnoj centrali za kojih 100-200% (s PDV-om ili bez) razorit ćete pola kontinenta. Bi li se tražila odgovornost? Ukoliko pogriješite u nekoj planiranoj cijeni… Traži li se odgovornost?
Ovaj postupak otvara niz pitanja. Kako je moguće da je netko pogriješio u planiranju s tolikim odstupanjem? Stručnjaci sa strane Odjela za kulturu Grada s jedne, ili brodogradilište s iskustvom remonta još iz prošloga tisućljeća s druge strane? Koja je osoba, imenom i prezimenom, ispred Odjela za kulturu odgovorna za načinjeni koštovnik? Zašto se javio samo jedan subjekt na ovaj natječaj? Ima li sve korelaciju s percepcijom projekta EPK, pita se Peranić koji smatra kako će konačno rješenje ovog projekta značajno odstupati od planiranog.

– Uvijek postoji rješenje. Pitanje je samo kakvo je rješenje? I hoće li biti realizirano u predviđenim rokovima? Pročelnik Šarar i sada uvjerava da je sve u redu i u zadanim okvirima. Jedan od njegovih prethodnih projekata koje su platili građani, Monarhija, pardon, Republika, riješen je tako da je šutke pao. Prijestolnica će u svojoj borbi očigledno biti mijenjana. A EPK dolazi!

Hoće li kašnjenja radova na Galebu i Gradskoj knjižnici ugroziti projekt EPK?

– Ovisi o tome kako definiramo ugrozu. EPK će se zasigurno održati. Pitanje je samo u kojemu obliku? Što će se od projekta iz prijavne knjige ostvariti? Naravno da je umjetnost fluidno tkivo i ne očekuje se znanstvena egzaktnost, ali podosta je informacija o „izmjenama“ prvotnih planova. Kolliko je pak novih programa koji nisu bili predviđeni prijavnom knjigom? Koliko će konačni program nalikovati planiranome? Hoće li biti „poboljšan“ ili „skrominiji“? Hoće li Rijeka maksimizirati titulu EPK?
Kašnjenje bilo kakvih radova infrastrukture koja bi trebala podržavati projekte ne doprinosi najučinkovitijem programiranju, zaključuje Peranić koji na pitanje hoće li Odbor za kulturu kojem je na čelu reagirati zbog  dva propala natječaja odgovara:

– Različitost koju proklamira EPK je očigledno više deklarativna nego li realistično osvariva. Svaka predložena promjena koja se tiče projekta, a da je nova, prvotno se dočeka na nož. Na početku mandata predložio sam osnivanje Radne skupine Odbora za kulturu Gradskoga vijeća koji bi se ticao EPK, a koji bi uključio sve dionike i zainteresirane strane. Ideja je odbijena, a niti jedan klub nije odgovorio na mail o upitu o osnivanju radne skupine. Pročelnik Šarara, prvotno protivan, se tek nakon više od devet mjeseci složio s tom idejom. Međutim, bez volje svih, nema smisla nametati ovakvu radnu skupinu preglasavnjem. Skupina je bila predložena prvotno zbog komunikacijskih poteškoća koje očigledno postoje i danas ali i izrazito lošom percepcijom o EPK kod dijela javnosti, za što je zaslužna direktorica Emina Višnić.
Možda bi bilo dobro razmisliti što je najbolje rješenje za Rijeku i EPK kako bi se u ovo malo vremena mogo izvući najviše. Osobno mislim da je u razdoblju pred osnivanje trgovačkog društva (potpuno promašen pravni subjekt za ovaj subjekt i zadaće koje treba izvršavati) proces učinkovitije vodila i prirpemala gđa. Irena Kregar Šegota. Možda njene kompetencije dovoljno ne dolaze do izražaja u ovoj fazi, a mogle bi?

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Još jedan dan bez kiše, a onda stižu oluje i veliko zahlađenje!

spMarch 16, 2019

Hrvatski vojnik u Rijeci osuđen zbog ratnog zločina

spMarch 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.