Home Najnovije Petar Ciganović: Ili sam ja vidovit ili u Gradu namještaju natječaje

Petar Ciganović: Ili sam ja vidovit ili u Gradu namještaju natječaje

3144
27

Da je u Lijepoj našoj veliki broj javnih natječaja namješten javna je tajna. Je li tome zaista tako htio se uvjeriti Riječanin Petar Ciganović. Nakon što je od poznanika zaposlenog u Gradu Rijeci dobio dojavu da će javni natječaj za radno mjesto vodećeg referenta tajnika mjesnog odbora u Gradu Rijeci biti namješten, naš sugovornik odlučio je napraviti eksperiment – prijaviti se na natječaj i iz prve ruke vidjeti ima li u dojavi koju je dobio istine. Sa svojim namjerama upoznao je nekolicinu prijatelja rekavši im i ime osobe u čiju korist je čuo da će natječaj biti namješten, a sve da bi imao dovoljno svjedoka ako se na kraju cijela stvar pokaže istinitom. Obratio se i tadašnjem glavnom uredniku Novoga lista Ivici Đikiću i predložio mu da prati cijelu priču no Đikić nije bio pretjerano zainteresiran, što ni ne čudi jer se baš negdje u to vrijeme spremao odstupiti s dužnosti glavnog urednika Novog lista.

Na pismenom testiranju prvi se put uvjeravam da osoba za koju su mi spomenuli da će proći na natječaju zaista postoji i saznajem da radi kao privremena tajnica u MO Podmurvice te da joj uskoro ističe ugovor. Prije početka pismenog testa član komisije govori nam da pismeno testiranje nosi 20 bodova. Međutim, prema nadležnom zakonu maksimalni broj bodova na pismenom testiranju iznosi 10 bodova. Tu informaciju spominjem čovjeku za kojega tada još nisam ni znao da će biti član komisije na intervjuu”, govori Ciganović te nastavlja: “S obzirom da sam ostvario dovoljan broj bodova, pozvan sam na testiranje znanja u Excelu i intervju. Na početku intervjua, nakon Excel testiranja, član komisije upoznao je mene i ostale kandidate koliko smo bodova ostvarili na ljestvici od 1 do 20 bodova”.

Kada su stigli ukupni rezultati, ispalo je da jedino spomenula osoba ima maksimalan broj bodova. To sam i očekivao, ali je pravo iznenađenje bilo u činjenici da se u rješenju nigdje ne spominje test iz Excela i to što je ukupni zbroj bodova te osobe 20, a bodovi iz spomenutog pismenog testa su prepolovljeni pa se tu nalaze i čudne brojke bodova s četvrtinom i tri četvrtine boda, npr. 7,75 ili 4,25” nastavlja Ciganović koji smatra da je član komisije s kojim je kontaktirao prenio ostalim članovima da neki kandidati ipak poznaju zakone i da bi mogli srušiti natječaj, te misli da su se zbog toga naknadno odlučili sve rezultate preračunati u bodovanje na skali od 1 do 10, kako nalaže zakon.


prepiska u kojoj Ciganović najavljuje tadašnjem gl. uredniku Novog lista svoja saznanja da će natječaj biti namješten

S obzirom da članak 22. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kaže: „Za svaki dio provjere iz stavka 3. ovoga članka kandidatima se dodjeljuje određeni broj bodova od 1 do 10“, nadležne u gradskom Odjelu za mjesnu samoupravu upitali smo zašto je pismeni ispit bodovan skalom od 1 do 20, i onda naknadno preračunavan u bodovnu skalu od 1 do 10.

U priopćenju koje nam je poslano iz Grada u ime Mladena Vukelića, pročelnika Odjela za mjesnu samoupravu kažu: „Član Povjerenstva je kandidatima prije intervjua rekao da maksimalni broj bodova koji se može ostvariti na pisanom testiranju iznosi 20 bodova. Međutim, upravo zbog odredbe članka 22. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojom je određeno da se za svaki dio provjere kandidatima dodjeljuje određeni broj bodova od 1 do 10, bilo je potrebno ukupan broj bodova svakog od kandidata na pisanom testiranju preračunati u omjer bodova od 1 do 10”. Pri tome nije pojašnjeno zašto je komisija napravila dupli posao kad su jednostavno odmah mogli bodovati pismeni dio testa ljestvicom od 1 do 10.
Iz Odjela za mjesnu samoupravu su nam, međutim, detaljno pojasnili način preračunavanja bodova:

Pri izračunu ukupnog broja bodova koji je ostvario svaki od kandidata i koji je sukladno odredbi članka 22. citiranog Zakona morao biti utvrđen u maksimalnom iznosu od 10 bodova, Povjerenstvo je rezultate testiranja utvrdilo sukladno sljedećoj formuli:

broj bodova kandidata x 100 = postotak →decimalni broj
max. broj bodova (20)”

Na naše pitanje kako komentiraju podudarnost da je na natječaju maksimalni broj bodova ostvarila upravo osoba za koju su neki sumnjali da će proći na natječaju, iz Odjela za mjesnu samoupravu odgovaraju kako navod da je natječaj namješten u korist izabrane kandidatkinje nije istinit te pojašnjavaju: “Kandidatkinja koja je prošla na natječaju do tad je bila zaposlena na radnom mjestu vodećeg referenta (2) tajnika mjesnog odbora na određeno vrijeme. Ona je na to radno mjesto primljena radi zamjene službenice koja se nalazi na rodiljnom dopustu, a sve temeljem zakonom propisanog i prethodno provedenog postupka. Izabrana kandidatkinja je i na toj provjeri znanja i sposobnosti ostvarila maksimalan broj bodova i postigla najbolje rezultate. U odnosu na sporni natječaj, jedinu prednost koju je izabrana kandidatkinja imala u odnosu na ostale kandidate je njezino radno iskustvo na istim poslovima u trajanju od skoro godinu dana, te mogućnost da se detaljno upozna sa svim aktima iz područja mjesne samouprave”.

Ciganović na kraju ističe činjenicu da je testiranju pristupilo 39 kandidata što znači da postoji vjerojatnost tek nešto iznad 2 posto da se pogodi ime “pobjednika” natječaja. “Ili sam ja vidovit ili u gradu namještaju natječaje”, zaključuje Ciganović. (sp)

27 COMMENTS

 1. Pa danas je sve preko veze. Javni natječaji su samo formalnost. To što se SDP kurči da je najtransparentniji grad Rijeka to mogu prodavati samo crvenim ovcama. Neka pokažu račune da vidimo to sve. Ne samo stavke daju u javnost.

  Ma banana je to sve. Samo promjenom ovih koji su uništili Rijeku možemo naprijed. Tko god dođe na vlast bit ce sigurno bolji od ovih lopova.

 2. mene čudi da je uopće bio natječaj. ne sjećam se kad sam zadnji put vidio oglas za zaposlenje u bilo kojoj gradskoj firmi, a nije da ne gledam i da se ne zapošljava. ako nemaš poznanstvo i vezu možeš se, s oproštenjem, jebat.

 3. treba novinar ovo istjerati di kraja jer dok god stanemo na pola , oni neki ce natavljati zakone rusiti,bez srama,pa sta da ti kazem a ekonomski fakultet , napisala bi test za odlican dobijem komad, slijedeci put izadem niti ne pogledam i prolaz, i to crno na bijelo odvedes i ukazes na propust jasno kao dan, uopce ti ne isprave test, ma bagra najgoreg zuba u Rijeci , crveni olos, imam traume i bolesti od svega sta sam vidjela i prosla.Doma jedu grah i prde a tamo namjesta neka kelnerica iz doma zeljeznicara ko ce obnasati duznosti u drzavnim poduzecima.moramo ih do kraja izbaciti na cestu…pa neka prodaju autice, bagra zive na pastetama u rupi od 25 kvadrata a tri kredita ima svaki…to ti je rijecka propast…crvena socijalka..Ispaliti cu

 4. Ma Petar je oduvijek bio vidovit kao što je Rijeka je najtransparentniji grad u Hrvatskoj 🙂

 5. A da li to znači da ta kandidatkinja, makar i bila najbolja na testiranjima, nije smjela dobiti posao jer je netko nju prozvao?

  Sama činjenica da je već radila taj posao joj stvarno i daje nekakvu realnu prednost (u znanju) pri rješavanju testova, jer već zna i principe i procedure i propise, a bogami i tablicu u excelu napravit 😀

 6. I opet sreca u nesreci.Lako za to kad je natjecaj za koji se prijavljujete u istom gradu di zivite namjesten..ne kosta vas nista otici na testiranje ili razgovor i vidjeti koji specijalci vode navede tvrtke…ali kad idete na po 3-4 kruga u drugi grad ,konkretno Zagreb(a ja sam iz Rijeke) na razgovor da bi na kraju saznali da je natjecaj bio samo proforma….e onda je to vec bezobrazno…

 7. veco, pa tako to onda moze ici u nedogled. zaposlis nekog na privremeno za što ne treba natječaj i onda kad ide natječaj na neodređeno…ups…upravo taj kandidat ima automatski prednost jer ‘već zna principe i propise’.

 8. f1, gle, nisam rekao ni da ni ne ninašto, ali a priori zaključivanje da je namješteno zbog navedenih detalja bi značilo da onaj koji je privremeno na zamjeni ne smije dobiti posao. Realno je očekivati da taj netko ima REALNIH znanja i vještina koja mu daju prednost pri dobivanju posla. Dakle, problem je u ovom prvom privremenom zapošljavanju, te taj i takav zakon treba mjenjati, ako se to smatra lošim. Kada ta osoba nakon godinu, dve, nemam pojma koliko je na toj zamjeni, ne bi znala taj posao bolje od ostalih kandidata, značilo bi da je idiot.

  Dakle, opet se time stavlja nekog, ko je možda ni kriv ni dužan, u nepogodnu situaciju. Ja da sam na mjestu dotične osobe sad se ne bih osjećao dobro, pa makar i ne bio kriv…

  Svima nam je puna kapa više nepravde i korupcije i prepreka na sve strane, ali možda ipak nije baš sve uvijek tako crno bijelo.

  Samo sam htio reći da je a priori eliminiranje kandidata jer je tamo već na zamjeni nespretno, i prema toj osobi ( postoji nevinost dok se ne dokaže krivnja) krajnje nekorektno. Ja osobno na njenom mjestu, makar i ne bio ‘kriv’, ne bih imao miran san.

  Rekla-kazala. Koliko mi je poznato, Petar Ciganović nije zadržao ni jedan posao na duže razdoblje. Ja ga, čisto zbog toga, ne bih zaposlio u svojoj firmi.

 9. evo copy/paste komentara jedne žene na Facebooku (koja se potpisala imenom i prezimenom):
  “Petre, svaka Vam čast! Bila sam čak mislim sa Vama na istom tom testiranju! Svi mi koji se javljamo na natječaje Grada Rijeke prave smo tuke!!! To radimo iz očaja! I ko fol nečemu se nadamo! Svi natječaji Grada Rijeke su namješteni i posao dobivaju ljudi koji već rade u Gradu Rijeci na određeno! S obzirom na zakonsku proceduru Grad mora javno objaviti natječaje na neodređeno i sve sprovesti! A mi očajnice bez posla i očajnici štrebamo danima razne zakone, a svjesni smo da nemamo nikakve šanse! Ući u Grad rijeku je kao pokoriti Senjsku kulu! Ako jednog dana u Gradu Rijeci dobijem posao, a nemam vezu objaviti ću to u Novom listu, javno obećavam! Baj d vej, ima li neko vezu kod Obija?! dobro bi mi došla!!!”

 10. Veco, da, da je to tvoja privatna firma, buduci da nije tvoje subjektivno mišljenje i dojmovi ne bi smjeli utjecat na izbor kandidata, ti nama objasnjavaš kako bi to trebalo funkcionirat a osnovnu premisu ne shvaćaš.

 11. Moje iskustvo je identično, s tim što se radilo o Županiji. Natječaj za informatičara, od nas 4-5 koji smo bili u užem krugu, a svi sa minimalno 7-8 godina iskustva kao terenski serviseri-informatičari (par čak i dipl. ing) – nakon testiranja – Maksimalan broj bodova je ostvario nekakav Bruno, koji je IZAŠAO SA ISPITA NAKON 5 MINUTA, iako je nama ostalima trebalo cca 15 minuta za riješit ispit i napravit zadatak u excellu. Tijekom razgovora, ono “Kako si napisao ovo” u kojem smo sudjelovali skoro svi, Bruno je imao 4-5 ogromih grešaka, u excellu nije napravio tablicu s formulama nego je samo prepisao polja, nije znao neke osnovne stvari o računalima i u onom dijelu poznavanja zakona znam da je na najjednostavnije pitanje ono tipa “Koji je najviši pravni akt” nije odgovorio Ustav već nešto drugo, uglavnom odmah nam je ispao iz percepcije jer očito nije kvalificiran. Kad smo dobili rezultate, nakon tjedan dana, taj isti Bruno, iako je imao najmanje bodova, na onom dijelu “razgovora s kandidatom” je ostvario maksimalni iznos bodova i prešao nas ostale za 2-4-8 bodova. Hvala lijepo, kad sam išao podignut dokumentaciju da vidim te rezultate, vrlo susretljiv referent mi je rekao “nemoj se žalit nećeš nikad moć dobit posao u nekoj gradskoj/županijskoj instituciji” 🙂 Što da kažemo čovjeku koji 20 godina popravlja računala i opremu, a na natječaju popuši zbog subjektivnog dojma iz “razgovora s kandidatom” ?

 12. ne vjerujem, natjecaji u gradu rijeci se ne namjestaju! grad rijeka je najtransparentnjij grad na planeti!! kazao zeljko jovanovic!!

 13. a di su forumaši mladi SDP. Ne konemtiraju više ništa. Dobili zabranu da se ne vidi koliko su glupi i nezaintersirani za bit nekog problema.

 14. Tako je svugdje i u gradskoj i drzavnoj upravi. Ciganovicu bolje ti je biti sto manje vidovit jer osim glavobolje nema drugog efekta .Stoka sitnog zuba i dalje glasa za iste bez obzira na afere.

 15. Bravo Petar Ciganović izašao si danas i u Novom listu ! Veliki aplauz ! Ovakvim tipovima poput Ciganovića i Antulovića treba odati počast .Dok ostali pognu glavu i prave se da ne vide ništa oko sebe.

 16. Ma u svakom natjecaju za grad,zupaniju i gradske firme nevidljivom je tiontom dopisan jos jedna uvjet ..član SDP ili dijete ,žene ,rodjak utjecajnog člana SDP..a taj je uvjet donosi najviše bodova 🙁

 17. taj članak koji je danas izašao u novom listu je čekao više tjedana na objavu jer navodno urednica gradske rubrike iz ljubavi prema SDPu nije htjela da to ide van 🙂

 18. Daleko grozniji slučaj dogodio se nedavno s izborom i imenovanjem ravnatelja Studentskog centra Rijeka. Novi list je o svemu obaviješten kao i nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Ali svi šute k’o zaliveni. Valjda zato što u svemu tome debelo umazane prste ima “veliki znanstvenik” inače rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin. I dok Jadranka na velika zvona udara o borbi protiv korupcije, u stvarnosti se ne čini ništa. Zaključak: Hrvatska je kukavički podvila rep.

  A što se tiče konkretnog slučaja sa Studentskim centrom Rijeka, ako vas doista zanima mogu vam podastrijeti sve relevantne podatke.

 19. Ciganoviću
  baš sam se pitao gdje si? čim dođu nekakvi izbori ispliva i ciganović sa svojim fantomskim strankama. Ovaj put scenarij je drugačiji . Stranka potrošača propala pa se ciganovič hvata sa strankom zelenih starim fantomima riječke političke scene

 20. pusti ti ciganovic – neciganovic, ZNA SE kako funkcioniraju vasi natjecaji. isto ko i kod vase sestrinske stranke sparing partnerice

 21. ja radim u državnoj službi i ovo mi je četvrta državna služba.. moje iskustvo govori slijedeće: prva dva puta sam bila na određeno.. prvi puta dobila otkaz tj. nisu produžili.. pa našla opet na određeno jedva jedvice, jer sam imala radnog iskustva.. nisam imala ničiju pomoć i molila sam Boga da mi se ne uvali nečija kćer, nećakinja ili prijateljica.. druga dva puta sam na neodređeno.. dakle – MOŽE se naći posao BEZ IČIJE POMOĆI TZV. VEZE…
  ALI….
  imala sam iskustva sa NAMJEŠTENIM NATJEČAJIMA i za to bi istaknula najviše natječaj Županijskog suda u Rijeci od prije cca 4 godine, a razlog je slijedeći:
  – na natječaj nas se javilo 30-ak osoba, a od njih sam neke i znala jer smo skupa dobili otkaz kada nam nisu produžili rješenje (odnosno nakon svog prvog posla na određeno vrijeme)…
  – NITI JEDNA OD 30-ak OSOBA NIJE PRISTUPILA TESTIRANJU što je nevjerojatno!! A zašto? Zato što je sud zaposlio (koliko sam čula od drugih ljudi) nečakinju jednog od sudaca… i stavili su obavijest o testiranju oko tjedan dana NAKON ŠTO JE TESTIRANJE DOISTA BILO, SA STARIM DATUMOM!!! I sad ti dokaži da nisu!!! Naravno pisala sam žalbu ali ništa od toga.. S rogatim se bost.. da, baš!!
  – rezultat je bio slijedeći – NITI JEDNA OSOBA NIJE PRISTUPILA TESTIRANJU i zato nitko nije zadovoljio uvjete…
  – samo 1 osoba koja je pristupila testiranju, ZAMISLITE e ta je zadovoljila i dobila posao..
  Sramota?! Nego šta… ali to ne postoji u rječniku Hrvata ni Hrvatske države..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here