Home Biznis Pfizer i Moderna povećavaju cijene cjepiva protiv Covida za EU članice

Pfizer i Moderna povećavaju cijene cjepiva protiv Covida za EU članice

399
0

Pozivi na cijepljenje i širenje zaraznijih varijanti povećali su potražnju za najučinkovitijim proizvodima

Pfizer je povisio cijenu svog cjepiva protiv Covid-19 za više od 25%, a Moderna za više od 10% u najnovijim ugovorima za opskrbu EU-a cjepivom, dok se Europa bori s prekidima opskrbe i zabrinutošću zbog nuspojava suparničkih proizvoda.

Farmaceutske kompanije će ove godine imati desetke milijardi dolara prihoda zahvaljujući potpisivanju novih ugovora sa zemljama koje žele osigurati zalihe za dodatno cijepljenje uslijed širenja visoko zarazne varijante Delta.

Uvjeti ugovora, koji su ove godine postignuti za ukupno 2,1 milijarde doza do 2023., ponovno su ažurirani nakon što su podaci ispitivanja iz faze 3 pokazali da njihova cjepiva s ribonukleinskom kiselinom imaju veće stope učinkovitosti od jeftinijih cjepiva koje su razvili Oxford/AstraZeneca i Johnson & Johnson .

Nova cijena za dozu Pfizera iznosi 19,50 eura u odnosu na nekadašnjih 15,50 eura, prema dijelovima ugovora koje je otkrio Financial Times.

Cijena Moderninog cjepiva iznosila je 25,50 USD po dozi, suprotno od općeprihvaćenog podatka po kojem je cijena cjepiva iznosila oko 19 EUR (22,60 USD) u prvoj nabavi, ali niže od prethodno dogovorenih 28,50 USD jer je količina narudžbe porasla.

Dužnosnik je rekao da su tvrtke kapitalizirale svoju tržišnu moć i primijenile „uobičajenu farmaceutsku retoriku. . . Cjepiva djeluju, pa su samim time povećali “vrijednost”. ” (Financial times)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here