Home Najnovije PGŽ Skupština jednoglasno za ukidanje mostarine, tunelarine i cestarine

PGŽ Skupština jednoglasno za ukidanje mostarine, tunelarine i cestarine

954
0

Županijska skupština Primorsko-goranske županije je nakon trosatne rasprave podržala inicijativu za ukidanje mostarine na Krčkom mostu, tunelarine kroz tunel Učka te cestarina na dijelu autocesta Rijeka – Zagreb i Rupa – Rijeka.

Nadležnome ministarstvu bit će upućen prijedlog da se stanovnici Gorskoga kotara oslobode goranskoga dijela cestarine.
– Pandorinu kutiju otvorio je sam ministar Butković oslobađanjem naknade tunelarine tunela sv. Ilija. Mislimo da je došlo vrijeme da se razmotri novi sustav naplate cijelog režima cestovnih pravaca u našoj županiji.”Na kritike zašto se prije nije tražilo oslobođenje naplate cestarina/mostarina župan je istaknuo da su mostarina Krčkog mosta kao i ostali prihodi autoceste Rijeka-Zagreb služili izgradnji drugog traka Riječke obilaznice. “To je sve sada napravljeno i vrijeme je da se razmotri konkurentnost naših otoka s jedne strane i depopulacija Gorskog kotara s druge strane. Na nama je to da razmotrimo i čujemo stavove vijećnika, a na Ministarstvu da to ozbiljno proradi. Po meni je mostarina za Krčki most nešto što je vrijeme pregazilo da se naplaćuje. Nema mosta u Hrvatskoj koji se naplaćuje. Kao ni tunela, osim na našem području. Sa svih strana PGŽ ljudi plaćaju ulazak i prolazak u ovu županiju.” istaknuo je na početku sjednice župan Zlatko Komadina

Iako je odluka jednoglasna, u trosatnoj raspravi su se čule brojne primjedbe. Dinko Beaković (HDZ) rekao je kako bi bilo lijepo da je sve besplatno
– Ipak je riječ o populističkoj inicijativi. Bivša SDP-ova Vlada brinula se tako što je Gorskom kotaru ukinula brdsko-planinski status, istaknuo je predloživši da župan razgovara s mjerodavnim ministrom kako bi se vidjelo što se može učiniti. Vjekoslav Rubeša (AM) predložio je odgodu jer smatra da je odluku potrebno bolje razraditi i pripremiti.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera) smatra kako je važno da se primijeni načelo jednakopravnosti. – Ono što vrijedi drugdje vrijedi i u Primorsko-goranskoj županiji. Ukidanje naplate cestarine na goranskom dijelu autoceste bilo bi ujedno i mjera za zaustavljanje depopulacije Gorskog kotara.

U obrazloženju prihvaćene odluke ističe se kako je Krčki most jedini most u Hrvatskoj u sustavu naplate te jedini cestovni prilaz na taj otok. Ocjenjuje se da bi se oslobađanjem od plaćanja tunela Učke osigurala kvalitetna komunikacija između Istarske i Primorsko-goranske županije. Za autocestu Rijeka – Rupa da je dio cestovnog čvora Rijeka i da je u funkciji obilaznice riječke aglomeracije te da se cestarina za obilazne prometnice velikih gradova u pravilu ne naplaćuje. U vezi s naplatom autoceste na području Gorskog kotara istaknuto je da je to područje demografski i gospodarski posebno izloženo te da je važno utvrditi mjere kojima će se osigurati veća dostupnost Gorskog kotara za sve građane i poduzetnike.

Previous articleMate Maleš: Ponosan sam na sve što sam ostvario u Rijeci
Next article‘Riječki govori’ na HTV 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here