Home Najnovije Planetarij otvara vrata za građane u ožujku

Planetarij otvara vrata za građane u ožujku

457
0

Astronomski centar Rijeka na Gornjoj Vežici konačno bi trebao otvoriti svoja vrata građanima sredinom ožujka. Direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac, investitora ovog projekta vrijednog više od dvanaest i pol milijuna kuna, ističe kako se radi o najvećem projektu u Hrvatskoj na polju tehničke kulture.


    – Završili smo s grubim građevinskim radovima i krećemo s opremanjem interijera samog planetarija i ostalih prostora. Očekujemo da ćemo sve radove završiti do 28. veljače, a onda nam slijedi postupak tehničkog prijema objekta i dobivanja uporabne dozvole, što će potrajati petnaestak dana, kaže Hreljac.
    Doduše, prvotno je planirano da se radovi završe do kraja prosinca, no Hreljac kao glavni uzrok kašnjenju navodi izrazito loše vremenske uvjete zbog kojih je glavni izvođač GP »Krk« morao odgađati određene instalaterske radove i postavljanje hidroizolacije.
    – U razdoblju od šezdeset dana bilo je pedeset dana kiše što većeg, što manjeg obima, na što jednostavno ne možete utjecati. Pored toga, zbog kraškoga kraja bili smo prisiljeni na dodatne radove kako bismo osigurali stabilnost samoga objekta, a obnovili smo i cijelu infrastrukturu te postavili nove cjevovode. Može se reći kako nam je kašnjenje u jednom dijelu išlo na ruku, jer smo u dogovoru s renomiranom francuskom tvrtkom RSA Cosmos, koja je dobavljač projekcijske opreme za planetarij, promijenili tehnologiju izrade projekcijske kupole, kako bi poboljšali kvalitetu produkcije simulirane slike svemira. Unatoč tome, očekujemo da će ukupni porast investicije biti na razini od četiri do pet posto, objašnjava Hreljac.
    Tijekom izgradnje postojeći objekt kompletno je rekonstruiran, cijelo istočno krilo sa dvije kule je srušeno, a dograđena je dvorana planetarija, te izlazak prema terasi na krovu centra na kojoj će se, uz postojeći opservatorij s glavnim teleskopom, urediti vidikovac s pogledom prema moru i brdovitom zaleđu.
    – Osigurali smo i neke nove sadržaje, kao što su caffe bar i suvenirnica, a cijeli je objekt prilagođen osobama s invaliditetom. Uredit će se prostorije za rad Akademskog astronomskog društva, a postojat će i veća predavaonica sa 70 do 80 sjedećih mjesta, koja može poslužiti i za održavanje raznih događaja, seminara i svečanosti, kaže Hreljac.
    Zahvaljujući atraktivnoj lokaciji, koja se nalazi u zoni gradskoga prijevoza, a izolirana je od gradske vreve, Hreljac očekuje kako će novi Centar svojim raznolikim sadržajima privlačiti sve generacije Riječana, te ujedno obogatiti ponudu urbanog turizma Rijeke. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here