Home Biznis Silajdžić o LNG terminalu

Silajdžić o LNG terminalu

469
0

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u dvodnevnom je posjetu Hrvatskoj. Sinoć je u Zagrebu bio na privatnoj večeri s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, a danas se u Banskim dvorima službeno sastao s premijerom Ivom Sanaderom. Na sastanku je razmotreno stanje bilateralnih odnosa, suradnja na području energetike, kao i daljnji tijek euro-atlantskih integracijskih procesa.

U svezi s tim, hrvatski premijer je istaknuo potporu koju Republika Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu prema EU i NATO-u. Također je ponovio kako RH pozdravlja sve inicijative koje pridonose učvršćivanju načela cjelovitosti Bosne i Hercegovine te poštivanja jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH, Hrvata, Bošnjaka i Srba, priopćeno je iz ureda Vlade.

Iako se većinom govori o projektu izgradnje terminala za ukapljeni plin u Omišlju na otoku Krku, čija je realizacija već počela, Silajdžić i Mesić imaju druge ideje. Razmišljaju o izgradnji terminala u blizini Ploča. Za izgradnju drugog terminala zainteresirao se i emir Katara. “Izgradnja drugog terminala kod Ploča bila bi zanimljiva za Hrvatsku i BiH, ali i za Mađarsku”, rekao je Mesić. “Radi se o ozbiljnim investicijama i vrlo važnom strateškom projektu. Spreman sam učiniti sve što se može jer je to u interesu BiH, ali i cijele regije”, izjavio je Silajdžić.

Federalni ministar energetike Vahid Hećo otišao je i korak dalje. Izjavio je da su već počeli pripremati projektnu studiju za izgradnju manjeg terminala u zaleđu Neuma koji bi bio dovoljan za potrebe BiH. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako je planirani terminal u Omišlju sasvim dovoljan za zadovoljavanje potreba Hrvatske i regije te da nema razloga za izgradnju drugog terminala.

(HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here