Home Vijesti Plenković: Ovo se pretvara u kidnapiranje cjepiva!

Plenković: Ovo se pretvara u kidnapiranje cjepiva!

282
0

Odgovarajući danas na novinarska pitanja, Plenković je kazao da se događa “vaccine hijacking”.

Imali smo sastanak Europskog vijeća u četvrtak. Ja i svi ostali čelnici izrazili smo vrlo čvrst stav da EK, a to je bio zajednički dogovor još dok smo mi predsjedali, da se treba poštovati zacrtana dinamika isporuke cjepiva.

Određeni kalendar kompanija smo dobili. Ono što vidimo sad, to sam rekao već javno, prije mjesec dana rekao sam da će vaccine diplomacy biti glavna zadaća i glavna sintagma na početku godine. To se sad dijelom pretvara u vaccine hijacking ili kidnapiranje, tj. oni koji su spremni u ovim okolnostima, da nisu vezani ovako širokim ugovorima o obvezama kakve mi imamo kao članica EU, izgleda da se događa to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. Tu dolazi do postupanja van onih dogovorenih, mi ćemo inzistirati na poštivanju tih ugovora”, kazao je Plenković.

“Hrvatska još nije išla pistom da bismo išli prema nekim drugim cjepivima od ovih za koja smo se opredijelili ne samo temeljem članstva u EU nego i temeljem pouzdanosti proizvođača”, rekao je.

Plenković je rekao da je dogovor bio da se pojedine zemlje ne obraćaju same proizvođačima zbog kašnjenja.

Dodao je da Hrvatska nije razmišljala da se kao zemlja izravno obrati proizvođačima cjepiva, ”jer jednom kada se to napravi, onda je gotovo”.

“Mi možemo postavljati pitanja”, kaže Plenković i dodaje da je dogovor bio da se do ljeta pokriju najugroženiji.

Isporuka cjepiva je neuredna i ne poštuje se dogovoreni rok.

Italija sprema tužbu protiv Pfizera, a Plenković misli da će to biti zajednička aktivnost na razini EU. “Stranka tog ugovora je Komisija, oni su to potpisivali umjesto nas. Opcija je da iskoristimo sva sredstva da se ugovorne obveze ispune”, istaknuo je.

Na pitanje hoće li Europska unija raditi nove pregovore s proizvođačima i ponuditi im veću cijenu, poput nekih država, odgovorio je da ne vidi logiku u takvom potezu.

“Ako imate ugovor i plaćate nemali iznos po dozi, ne vidim logičan razlog da sada sami nudite više, a onaj koji je preuzeo ispunjavati ne ispunjava ugovor. Valjda bi oni trebali plaćati penale nama, a ne obrnuto”, ustvrdio je premijer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here