Home Biznis Plin će drastično poskupjeti, cijene na svjetskom tržištu divljaju!

Plin će drastično poskupjeti, cijene na svjetskom tržištu divljaju!

334
0

Na svjetskom tržištu plina cijene divljaju. Lani je prosječna cijena iznosila 10 eura po megavat satu, a ove godine gotovo 34 eura, što je poskupljenje od 236 posto, javlja Dnevnik Nove Tv i portal dnevnik.hr.

“Mogu očekivati neko poskupljenje sigurno, ali od 1. travnja. Pa gledajte kod krajnjih potrošača to i nije toliko veliko povećanje od 20-ak posto ako govorimo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto”, objasnio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

I nekoliko opskrbljivača potvrdilo je da kućanstva ne moraju strahovati od skupljeg plina ove zime, ali industrija će ga, kažu, itekako osjetiti. A to obično znači i lančanu reakciju i poskupljenje drugih proizvoda.

‘Inflacija je u prvih šest mjeseci na razini 1,5, ali se ona evidentno ubrzava. I to je nešto na što mi obraćamo pažnju. Hrvatska narodna banka kojoj je to temeljni cilj, stabilnost cijena ali i Vlada, tražit ćemo način kako da doprinesemo obuzdavanju te inflacije koja nije specifikum hrvatske. Najveći dio koji utječe na inflaciju je uvezen’, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Stručnjaci ističu kako u Hrvatskoj 20 posto građana živi u energetskom siromaštvu te će Vlada na proljeće morati nešto učiniti oko poskupljenja plina. Pogotovo za umirovljenike koji ne mogu zaraditi više novca i tako se boriti s poskupljenjima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here