Home Biznis Pobjeda demokrata: Grci ostaju u eurozoni!

Pobjeda demokrata: Grci ostaju u eurozoni!

167
0

Prema prvim službenim rezultatima na grčkim je izborima najviše glasova odnijela Nova demokracija koja bi u parlamentu trebala osvojiti 127 mandata. Riječ je o stranci koja se zalaže ostanak zemlje u eurozoni, te za mjere štednje. Grčka je objavila prve službene rezultate izbora prema kojima Nova demokracija osvaja 29,5 posto glasova (128 mandata), Syriza 27,1 posto (72) i Pasok 12,3 posto (33), piše Guardian.

Prema jednoj od prvih izlaznih anketa, pak, Novu demokraciju i Syrizu dijelilo je tek 0,5 posto glasova. Nova demokracija objavljeno je tada imala je 27,5 posto, Syriza 27,30 posto, Pasok 10-12 posto, a Nezavisni Grci 6,75 posto glasova.

Ankete prije nje, koje je obavio Guardian pokazivale su da proeuropska stranka desnog centra Nova demokracija vodi s 29 posto glasova, a iza nje je lijeva koalicija Syriza s 27 posto. Socijalistički Pasok je treći s 12 posto glasova, dok 6 posto glasova imaju mala Demokratska ljevica te radikalno desna Zlatna zora.

Za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Grci su danas inače glasajući birali i hoće li nastaviti s mjerama štednje i imati euro ili će se tih mjera odreći pa izaći iz eurozone.

Nova demokracija Antonisa Samarasa inače se zalaže za mjere štednje i ostanak u eurozoni dok je koalicija Syriza Alexisa Tsiprasa najavila odbacivanje programa štednje. Upravo iz svih tih razloga Europska unija pomno prati izbore u Grčkoj.

Inače, izbori su prošli mirno, izuzme li se jedan incident. Naime, kod TV-studija Skai pronađene su dvije bombe zbog čega je postaja evakuirana.

Neliko sati nakon zatvaranja birališta Sky News je objavio vijest kako se proširio glas da je supruga Alexisa Tsiprasa rodila drugo dijete.(net.hr)

Previous articleUdruga Slobodna Država Rijeka primljena u fondaciju Centre Maurits Coppieters (CMC)
Next articleFOTO: Veleučilište u Rijeci pobjednik 3. Kupa riječkog orla

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here