Home Vijesti Građanski neposluh na Marišćini: Prosvjednici traže političku i kaznenu odgovornost Obersnela, Komadine,...

Građanski neposluh na Marišćini: Prosvjednici traže političku i kaznenu odgovornost Obersnela, Komadine, Šćulca…

771
0

U popodnevnim satima došlo je do spontanog okupljanja velikog broja građana na lokaciji Marišćina u Općini Viškovo. Broj okupljenih građana stalno raste. Kako ističu prosvjednici, prelila im se i zadnja kap strpljenja. Nitko od njih nije želio poduzeti ovakve radikalne mjere, trudili su se riješiti probleme direktnom komunikacijom s nadležnim institucijama vlasti. Kontaktirali su sve nadležne institucije od lokalnih inspektorskih službi, lokalne uprave i samouprave pa sve do Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva graditeljstva i samih ministara i njihovih stručnih službi. Osim nekoliko iznimki, svi su apeli, dopisi i pozivi ostali bez odgovora. Ignorirani su kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. U nadležnim institucijama i na sastancima s odgovornim osobama s kojima su i uspjeli uspostaviti kontakt, bili bi saslušani i ispraćeni s obećanjima koja su već drugi dan zamijenjena starom retorikom.
Najmoderniji projekt ŽCGO Marišćina ide dalje kao najprimitivnije smetlište, na sramotu svih nadležnih institucija i građana Županije Primorsko – goranske.

Zahtjevi prosvjednika obuhvaćaju:
1. Trajni prestanak dovoza smeća na Marišćinu i Viševac, te sanacija svih smetlišta u Općini Viškovo;
2. Hitnu revizija studije o utjecaju na okoliš građevine ŽCGO Marišćina;
3. Hitno započinjanje procesa odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima u roku 30 dana, prvenstveno na području Grada Rijeke i područja koja su u obuhvatu prikupljanja otpada KD Čistoća d.o.o., te razvoj i primjena tog koncepta na razini cijele PGŽ.
4. Političku i kaznenu odgovornost nadležnih institucija, komunalnih društava i odgovornih osoba i to:
 Gradonačelnika Grada Rijeke Vojko Obersnel, člana skupštine TD Ekoplus
 Predsjednika Skupštine TD Ekoplus d.o.o. Zlatka Komadine
 Načelnika Općine Viškovo gdin. Goran Petrc, člana skupštine TD Ekoplus, d.o.o.
 direktora nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka

S obzirom da broj okupljenih građana stalno raste, te da će se skup sigurno protegnuti i na noćne sate, iz Kriznog stožera Marišćina upozoravaju da situacija na terenu postaje vrlo osjetljiva i komplicirana. Da bi smanjili tenzije i osigurali zaštitu ljudi na otvorenom prostoru, kontaktirana je i Civilna zaštita te Crveni križ od kojih se zatražilo ustupanje potrebne opreme poput šatora, pokrivača i vreće za spavanje. (foto: t.moranjak)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here