Home Food & Travel Počeo Festival palente i sira u Dražicama: Slasni početak kalendarskog ljeta

Počeo Festival palente i sira u Dražicama: Slasni početak kalendarskog ljeta

343
0
ezgif 5 a7cfaa8b15
Foto: TZ Čavle

Festival palente i sira je središnji događaj koji označava početak kalendarskog ljeta, okupljajući brojne Grobničane i posjetitelje ovog prekrasnog kraja. Nije ni čudo, jer kada palenta zamiriši, malo tko može odoljeti toj privlačnoj aromi i ne slijediti je do izvora.

Zajedništvo i zabava za sve generacije

Na festivalu, svoje mjesto za tanjurom, ali i kuhačom, mogu pronaći i djeca i odrasli, iskusni kuhari i amateri. Svatko s voljom i željom za dobrom zabavom je dobrodošao. Atmosfera je prijateljska i opuštena, a zajedništvo koje se osjeća među sudionicima i posjetiteljima dodatno doprinosi posebnosti ovog događaja.

Povijest i tradicija

Današnje delicije, grobnički sir i palenta kompirica, potječu iz oskudnih uvjeta starih Grobničana. Ta su jela othranila generacije Grobničana, a u njihovu čast svake godine, krajem lipnja, priređuje se Festival palente i sira. Manifestacija je rezultat suradnje Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, a za ovu slasnu ideju možemo zahvaliti pokojnom gospodinu Živku Šupku. Parnih godina festival se održava u Jelenju, dok se neparnih godina odvija u Čavlima.

Najatraktivniji događaj: Kuhanje palente u pinjati

Jedan od najatraktivnijih događaja festivala je kuhanje palente u ogromnoj pinjati od 700 litara. Ovaj monumentalni zadatak obavljaju vrijedne kuharice i kuhari, njih čak dvadesetak, koristeći palentare veličine vesla. Kada je palenta gotova, istrese se na drveni tanjur (taruj) promjera 3 metra, koristeći čak i dizalicu za rukovanje pinjatom. Veliko istresanje palente na taruj događa se u večernjim satima, ali točno vrijeme nikada nije moguće predvidjeti jer “palenta kompirica j gotova kad ona to reče“. Ova palenta, teška 500 kilograma, nikad nije ista, ali je uvijek izvrsna.

Prometne obavijesti za posjetitelje: poseban režim za Festival palente i sira

U subotu, 29. lipnja od 7 sati pa do nedjelje, 30. lipnja 2024. godine do 10 sati, zbog manifestacije „Festival palente i sira 2024“, dio prometnice kroz centar Dražica bit će zatvoren za sav promet. Autobusna linija 12 Rijeka-Podhum-Kukuljani prometovat će privremenom trasom, istom kao u vrijeme održavanja Sajma. Nakon posljednje stanice u Podhumu (stajalište Podhum 5 kapelica), autobus će skrenuti desno i poprečnom nerazvrstanom cestom doći do stajališta Dražice Obrovac (Vrh Sušice), odakle će nastaviti redovitom trasom prema Podkilavcu ili kroz Novo naselje do stajališta Kovačija.

ezgif 5 96fd55d529

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here