Home Najnovije Počinje suđenje kirurgu za slučaj Maškarin

Počinje suđenje kirurgu za slučaj Maškarin

899
0

Za sedam dana na Općinskom sudu u Rijeci počinje suđenje kirurgu Branku Popoviću koji je prije više od dvije godine, točnije 10. srpnja 2006., pri operaciji slijepog crijeva Miroslavu Maškarinu zarezao trbušnu aortu, zbog čega mu je na koncu morao amputirati lijevu nogu.

Popoviću se sudi za teško kazneno djelo počinjeno iz nehata, za koje zakon propisuje kaznu do tri godine zatvora. Za Popovićevo zlodjelo postoji nalaz medicinskih vještaka iz Zagreba, a njime se otkriva liječnička pogreška, a ne nastale komplikacija pri operaciji, kako je pokušavalo proturiti povjerenstvo riječkog KBC-a.

Utvrđene tri greške prilikom operacije

Utvrđeno je da su prilikom operacije učinjena tri krupna propusta. Prva je ta što Maškarin nije potpisao pristanak da se obavi laparoskopska operacija, potom je operater načinio pogrešku prilikom uvođenja instrumenta u trbuh pacijenta, što je oštetilo aortu, a treća je što organizacija operacije nije bila u skladu s propisima.

Zagrebački vještaci naveli su i da im riječki liječnici nisu dostavili potpunu dokumentaciju, da je ono što je dostavljeno izrazito manjkavo i nedopustivo neprecizno kako bi se donijeli suvisli zaključci o cijeloj operaciji.

Zbog nesavjesnosti još jedan postupak protiv Popovića?

Osim ovog procesa, protiv Popovića bi se mogao povesti još jedan i to zbog skrivanja dokaza, a što se nadovezuje na ocjene vještaka o dokumentaciji. Zbog nesavjesnosti Maškarinovi odvjetnici traži zatvorsku kaznu od 20 mjeseci, ali nije poznato hoće li ovu prijavu prihvatiti riječki sud. (Index)

Previous articleŠimić u Njemačkoj osuđen za utaju poreza
Next articlePronađeni dodatni ostaci rimskih termi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here