Home Vijesti Počinju Dani Svetog Vida

Počinju Dani Svetog Vida

1310
0

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, uz dodjelu javnih priznanja, koja počinje u 20 sati u HNK Ivana pl. Zajca, danas počinju Dani svetog Vida, zaštitnika Grada Rijeke. Uoči sjednice, u 19 sati ispred riječkog Kazališta nastupit će Gradska glazba Trsat. Danas u 12 sati, u sklopu programa, u Gradskoj vijećnici bit će predstavljena knjiga Dragana Ogurlića i Vjekoslava Voje Radoičića ‘Štorije iz primorsko-goranskog kraja’.

U Opatiji se danas od 19:30 sati ispred Ville Angiolina održava okrugli stol u organizaciji udruge Slobodna Država Rijeka i Grada Opatije pod nazivom ”Regionalizam, nacionalizam, interkulturalnost i prosperitet na Kvarneru”. Od 10. do 12. lipnja u bivšoj Tvornici papira održava se 6. glazbeni festival Hartera, koja će posjetiteljima u tri dana na četiri pozornice pružiti više od 50 stilski različitih izvođača i performera te brojne popratne događaje – radionice, umjetnički uređen prostor festivala, predstavljanje neafirmiranih bendova i DJ-e i još puno drugih događanja. Riječani i njihovi gosti ove će godine moći pogledati britanski bend Klaxons, a na glavnoj pozornici nastupit će i njemački bend Moderat, duo Digitalism te Atari Teenage Riot, Britanci Fuck Buttons, Erol Alkan i Duke Dumont. Na glavnoj pozornici nastupit će i domaće greupe TBF, riječki Quasarr, Symbolone te Dubioza kolektiv. Glazba će se paralelno puštati i na Music Academy Floor te u Elektro Svetištu. Na Harteri nastupaju 100Names i Project Mof, pobjednici ovogodišnjeg natječaja za neafirmirane bendove i DJ-e »Oderi na Harteri«. Kao uvod u glavno festivalsko događanje, danas je najavljen niz radionica i performansa: Revija riječkog performansa, Pecha Kucha Night (od 21 sat), radionica hoola hoop majstora Karisa, K.R.A.H. – Kreativna radna akcija Hartere te foto-radionica.


Lik Svetog Vida na stendarcu u Rijeci, gdje je uklesan 1509. godine

Riječani će u sklopu jedriličarske regate Fiumanke moći uživati i u koncertu Prljavog kazališta i grupe Koktels, potom koncertu Marka Tolje i Olja’zz Banda, programu ‘Dolazak helikoptera mira’ Leta 3, klapskim pjesmama na Korzu, koncert u čast Sv. Vida u Katedrali sv. Vida te koncertima dječjih zborova.

Proslava Sv. Vida bila je oduvijek za Rijeku značajan blagdan. Još u XV stoljeću 15. lipnja Dan Sv. Vida slavio se na zaseban način. Procesija se kretala od crkve Marijina uznesenja (DUOMO) do crkve Sv. Vida. Prema povijesničaru Silvinu Giganteu u svetkovinama gradskog patronata sudjelovali su svi – od klera i gradskog političkog vrha do običnog puka. Vremenom, fešte su postale narodne pa se i proslava zaštitnika promijenila. Put kojim se procesija kretala bio je obložen tepisima, a u ulici Svetog Vida (danas ulica Andrije Medulića) bio je postavljen slavoluk. Procesija je uz pratnju glazbe išla od Duoma preko Scarpinoga trga (Jelačićev trg) i Korza na “Zeleni trg” (Koblerov trg) prema crkvi gradskog patrona gdje se održavala svečana misa. Svake godine održavala se i javna zabava na otvorenom u gradskom parku na Mlaci (Giardino publico). Isprepletenost crkvenog i svjetovnog u štovanju Sv. Vida u Rijeci ogledava se na svakom koraku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here