Home Najnovije Ovako se u Rijeci postupa s industrijskom baštinom (FOTO)

Ovako se u Rijeci postupa s industrijskom baštinom (FOTO)

1638
17

Nastavlja se mučna priča o sudbini preostale dvije dizalice s riječkog lukobrana. Nakon što je prošli tjedan bilo najavljivano kako će sudbina dizalica na riječkom lukobranu biti poznata tek nakon temeljite analize njihova stanja, čini se da je održavanje regate Fiumanka ubrzalo konačnu odluku. Tako sad iz Lučke uprave stižu informacije da će se ukloniti samo grane dizalica s protuutegom i kabinom, uz zadržavanje portala na koje će zatim biti postavljeni gornji dijelovi s dizalica koje su u boljem stanju. Utvrđen je i rok od dvije godine za potpunu obnovu dizalica. Za to vrijeme, kažu, izradit će se i detaljan elaborat kojim će se ispitati stanje portala, kako bi se odredilo koje je dijelove i na njima potrebno zamijeniti novima.

Podsjećamo, prije godinu dana ukonjene su dvije od četiriju dizalica s lučkog lukobrana radi „radova na pripremi šetnice na lukobranu.“ Tada je Bojan Hlača, ravnatelj Lučke uprave Rijeka za Novi list izjavio kako „u lučkoj upravi razmišljaju i o tome da preostale dvije dizalice dodatno urede kako bi se omogućio siguran uspon budućih šetača do platforme dizalice, odakle će moći razgledati prostor luke, središta Rijeke, ali i gotovo cijeli Kvarnerski zaljev.“ Sad, nakon godinu dana razmišljanja, izgleda da je jedino što su se uspjeli domisliti da iste dizalice treba ukoniti.

ovako se u Rijeci postupa s industrijskom baštinom

Prije godinu dana Bojan Hlača je rekao: „Dvije dizalice ostat će na lukobranu, prvenstveno kao spomenik nekadašnjem lučkom poslovanju i podsjetnik na doba u kojem su u luku dolazili mahom brodovi za generalni teret i manji brodovi za rasuti teret. No te dizalice neće biti isključivo spomenik, već će se moći i koristiti u slučaju da se pokaže potreba za nekim privremenim privezom i iskrcajem na lukobranu.“

Nije jasno kako su lučke dizalice u godinu dana došle od mogućnosti „korištenja u slučaju da se pokaže potreba za nekim privremenim privezom i iskrcajem na lukobranu“ do toga da su sad u toliko lošem stanju da ih treba ili ukloniti, ili hitno sanirati, a što bi koštalo, prema riječima Bojana Hlače, više od 3 milijuna kuna. Je li riječ o nekompetenciji Lučke uprave i njezina ravnatelja koji su prije godinu dana mislili da će moći koristiti dizalice koju su u fazi raspadanja ili je riječ o mazanju očiju javnosti možemo samo nagađati.

U svakom slučaju, uklanjanjem preostalih dviju dizalica potpuno će se promijeniti stoljetna vizura grada. Odlukama Lučke uprave i poslovičnom inertnošću Grada Rijeke, koji do sad nikad nije pokazao sustavan interes za očuvanje svoje bogate industrijske baštine, zabijen je i zadnji čavao u lijes riječkoj (industrijskoj) baštini. (sp, foto: forum portala lokalpatrioti-rijeka.com)

17 COMMENTS

 1. Ima i sratijih i bolje ocuvanih lučkih dizalica ,lako se premjest.
  No ono što je jedinstveno–i postoji samo u Rijeci to je Torpedova lansirna rampa,Istina organiziraju se simpoziji,no ako se ovako nastavi zgrada će ostati samo na fotkama..

 2. Niko ne pita zašto Luka Rijeka ne održava svoju opremu? Točno se zna svakih koliko radnih sati se treba obavit servis na dizalicama, svakih koliko se konstrukcija mora farbat i kojim bojama da se zaštiti od korozije. Apeliram ovim putem na novinare, da pitaju gradsku upravu, da pitaju Hlaču, imena i prezimena ljudi u Luci zaduženih za održavanje opreme i infrastrukture i tražiti njihovu odgovornost. Oni su svojim NERADOM Luku Rijeka direktno evo oštetili za vrijednost dvije dizalice. Na stranu da će Luka zaradit prodajom starog željeza, al OPREMA SE MORA ODRŽAVAT JER TO JE TEMELJNI KAPITAL FIRME.

  Gospodo, izvolite, imena i prezimena.

 3. tako je, to bitno pitanje još nitko od novinara nije postavio. A biti će da zna zašto nije, jer su svi novinari umreženi s vlastima i Hlačom i Oberom!

 4. Ustvari misli da ga je posatvio pročelnik Oberovog gradskog urbaizma Srđan Škunce, ali on ne inzistira na odgovoru, tako da ni njega ustvari nje briga, već je to pitanje tek tako u svrhu površinske kao svđe Grada RIjeke i LUčke uprave a za STVARNI problem što ih nema više i što e njihove valotizacioje tiče, nikoga briga nije.

 5. ja se nadam da su ovo slike od prošlog rušenja, jer u protivnom tekst zataškava da su posljednje dvije dizalice srušene u potpunosti. jel netko vidi neki portal na ovim slikama?? a i o tom potom kako će u 24 mjeseca išta nadomjestiti. ako su ove dvije u godinu dana iz upotrebljivih dizalica prešle u staro željezo, tko kaže da te koje bi se trebale montirati za dvije godine neće dobiti isti status. a portali ako se po običaju ne budu održavali još dvije godine, i oni će samo propast…
  koji muljatori teški, to je ludnica. kako to da prije pol godine nisu bile opasne za šetače, a sad jesu? i kako su uopće otvorili lukobran za šetanje kad su te dizalice tako opasne tamo za građane? kako drugi gradovi paze na svoju baštinu, kako labin i dalje ima onaj toranj očuvan, bez obzira na to koliko je star.. a ako ćemo svaki ostatak industrije smatrati starim željezom, onda slobodno možemo sravniti i torpedo, jer ionako zauzima hrpu mjesta. mogli bi parking kakav sredit i ubost malo para.

 6. a nije ni zgrada hitne i bolnica daleko od ove slike… a iskreno radije bi bolnicu i hitnu pomoc dobru nego ove dizalice,
  one sigurno nece nikome pomoć a i čisto sumnjam da su jedinstvene na svijetu… treba gledati u budučnost…
  jedino sta bi stvarno očuvao je ta lansirna rampa… koja je simbol cijele riječke industrije.
  ali cijelo to područje oko baštine i industrije je prepuno barakuda koje čekaju da potone i postojeća industrija pa da se to sve pokupuje i napravi “elitni” dio rijeke… zamalo jače igrače

 7. Hvala Bogu da su srusili ove rugobe od dizalica i da se napokon moze bez straha prosetati lukobranom …

  Za spas ovih dizalica javila se gradska uprava pa je trebala i financirati njihovo premjestanje u podrucje bivseg Rikard Bencica . Mislim da bi zajedno tvorili novu turisticku atrakciju – OBERLAND u kojoj bi pametnjakovici iz gradske uprave mogli skakati bungee jumping .

 8. Ma šta se diže tolika buka oko toga!
  Neka su ih srušili , da vidim toga koji će platiti u ovoj situaciji 3 mil. kuna za njigovu adaptaciju…da vidim koji je taj u ovoj situaciji ?
  Konzervatorski ured treba protjerati iz Ri!!
  Nisu dali da Vojo Radojičić ofarba staru zgradu u centru grada , a npr. dozvolili su rušenje”porte” na ulazu u kamus na trsatu kao i rušenje stare želj.postaje na Sušaku.

 9. Dali ste stare slike, to i budala vidi ( pada kiša, radnici “zakapotani ” do grla, limovi iznad dizalica neopiturani)
  Poruka Mići i Građaninu : dajte vas dvojica imena, dajte ih ili ušutite…najlakše je optuživati bez argumenata!

 10. borna da cu ti ja ime ! – Tko je kriv zasto se ne uredjuju gradski parkovi – Obersnel, za neuredjenje fasada unatoc visokoj spomenickoj renti – Obersnel , zbog neizgradnje nijednog vrtica u zadnjih 10 godina – Obersnel….

 11. nisi mu dao ime nego prezime 🙂 borna, samo budala komentira slike prije nego pročita tekst.

 12. Pa što je tri miliona kuna za njhovo preuređenje. Toliko košta jedan Posrsche. Pa što nisu dali javnu ponudu privatnicima iz cjelog svijeta da se jave, tko bi ih kupio, restaurirao i preuredio ih sebi u restoran s pogledom uzvišenim na grad i s druge strane na more a s treć na lukobran Našlo bi ih se punio samo pod uvijetom da GRad RIjekq ima neki koncept i strategiju razvoja turizm na koji se privatnik miože onda osonioti.a to Obersnel neradnik, nemašoviti nema.On samo kaže svejedno je je li jedna ili više dizlaca. i tu se vidi da ga baš briga, jer eto s dvije možeš puno više i veću platformu za restoran dobiti ako ih spojiš, a u kabinu piči DJ.narodnjak narvno! .A s četiri još više kombinacija napraviti. I ritama vizualni neki dobiti kao // / /
  Ali Ober radi tek tako da miže reći da se nešto ima, jedna ili više njemu svejedno, i to sve je bez ikakvog koncepta.Malo zapišava, ovdje, malo ondje a sve ništa. Ober ne zna u trenutku kad su se već dizalice dvije uklonile a uklanjaju se djelovih drugih, ni koliko bi dizalica Grad želio imati, ni zašto toliko, ni što bi od kojih napravio i ,koju u koju svrhu prenamijenio.

 13. LUČKA UPRAVA (HDZ) I GRADSKA UPRAVA+FIUMANKA (SDP) POZNATI SU KAO VELIKI BRANITELJI POVIJESNE BAŠTINE GRADA. ŽELJKO HLAČA I LUČKA UPRAVA SVOJEVREMENO SU HTJELI RUŠITI STARA LUČKA SKLADIŠTA, NIJE IM USPJELO, ALI SU USPJELI SRUŠITI STARO ZDANJE LAZARUSOVOG BRODOGRADILIŠTA NA RIJEČKOMLUKOBRANU I SAGRADITI TERMINAL.
  A ŠTO SE TIČE VOJE RADOIČIĆA I NJEGOVE NEBULOZNE UMJETNOSTI DRAGO MI JE DA MU JE PRISTUP U STAROM GRADU ZABRANJEN. STARI RUZINAVI BROD U NJRGOVOJ KREACIJI NEKA POSTAVI U SVOJU RODNU POŽEGU, JER TO NEMA VEZE SA UMJETNOŠČU I ESTETIKOM U PROSTORU

 14. a ti si neki kriticar umjetnosti? on je ucenik velikog hundertwassera cije kreacije su medju najvecim atrakcijama jednog beca. pricas o nacistiickim metodama (hsp-ovac usred rata u bg moze, a neko ko je rodjen u pozegi ne moze – svaka cast – blut und boden – sieg heil). za razliku od tvog toplog frendica koji ubire tezge po veleucilistima manjih bosanskih sredina. ne poznam ja ni obersnela, pa sta. ne znaci da ne znam puno i previse o njemu. uostalom pitaj njegove studente sta misle o njemu.

 15. sta je ibaneze? amnezija? ti pljujes po covjeku jer je rodjen u pozegi. dosljedan si taman kolko i tvoj idol

 16. evo – moja povijest (po hdz-ovom, onom istom kojeg je clan bio vas idol) kaze da je krvavi uskrs bio u ozujku. sta cemo sad? nisam naso sta kaze hsp-ova povijest

Comments are closed.