Home Najnovije Podobni/zaposleni i među istarskim popisivačima

Podobni/zaposleni i među istarskim popisivačima

1766
0

Izgleda da Rijeka nije usamljen slučaj namještanja kontrolora Popisa stanovništva po podobnosti o čemu smo opsežno pisali ovih dana. Prenosimo današnji tekst s portala Ipress: Politička podobnost i veza s vlastima, odavno je poznato, uglavnom su neophodan, a često i jedini uvjet za zapošljavanje i dobivanje poslova na našem poluotoku. Da će kriteriji nepotizma i klijentelizma biti zaobiđeni barem pri angažmanu na predstojećem popisu stanovništva očito je bilo previše očekivati, unatoč činjenici da je u Istri službeno nezaposlenih blizu 11 tisuća.

Na popisu od 121 kontrolora na području Istarske županije najmanje je nezaposlenih, a prevladavaju zaposlenici gradskih i općinskih uprava, članovi odgovarajućih političkih stranaka i parapolitičkih udruga, uža rodbina članova stranaka ili zaposlenih pri vlasti, dok dio otpada na članove dosadašnjih izbornih povjerenstava. Osim omogućavanja zarade „svojim ljudima“, očito je presudan kriterij odabira bila – kontrola nad kontrolorima.

Samo u Popisnom centru Veli Vrh u Puli od 9 kontrolora, čak su 2 zaposlenika gradske uprave – Marijan Kaurić i Lorena Dropulić, jedna od kontrolorki je Ela Poljarević, bivša koordinatorica predizbornog projekta IDS-a Pula Non Stop, a sada djelatnica Pula Film Festivala, a jedna je studentica, što svakako isključuje kriterij iskustva s prošlog popisa, što je navodno najvažnije.

Od devet kontrolora u PC Stari Grad Ticijana Turković i Eva Barbir rade u Uredu Grada, Davor Šerović član je Vijeća ovog MO, Branka Daić-Bursać, vijećnica je koalicije IDS-SDP. U PC Veruda angažirani su Valter Milling i Tina Simonelli iz Ureda državne uprave, Srećko Lalić, tajnik MO Veruda te Miroslav Kalac, djelatnik Odjela za komunalni sustav, itd.

Slična je situacija i u ostalima od ukupno 43 popisna centra u Istri. Ogroman broj trenutno zaposlenih i zaposlenih u upravama, dobar broj premladih da bi imali iskustvo s popisa 2001., značajan broj politički angažiranih ili povezanih s takvima.

Samo za primjer, a stanovnici će znati i bolje: kontrolor u Sv. Lovreču pročelnik je Roberto Bulešić, lupoglavska kontrolorka je ujedno i članica lupoglavskog IDS-a Đurđa Pokorni, za Kanfanar je angažirana djelatnica Jedinstvenog upravnog odjela Kanfanara Sonja Udovičić Mišan, za Novigrad Sandra Zubin iz Ureda gradonačelnika, u Rovinju će popisivače i popis kontrolirati tri zaposlenice Grada Rovinja Rosalba Tošić, Nasta Lambaša i Rossana Veggian, a za Motovun je nadležna Jasmina Vugrinec, načelnikova sestra. U Medulinu će kontrolor biti Iv Gobo iz IDS-a, u Labinu Alda Miletić, predsjednica labinskog HSU-a te Alen Halilović, predsjednik Savjeta mladih Labin, dok će u Brtonigli kontrolirati članica Savjeta mladih Andrea Laković. S obzirom na nejakost stranke, upada u oči da, koliko smo mogli identificirati, iz HSLS-a dolaze čak tri kontrolora – Morena Matas iz Kršana, David Bartolić iz Karojbe i Nives Šćulac iz buzetskog HSLS-a, a mjesta na listi se našlo i za člana Društva J. B. Tito Đorđa Černaca te nekoliko učiteljica u školama.

Za naknadu za 121 kontrolora, od kojih najmanje pola, ako ne i tri četvrtine čine oni izabrani po vezama i podobnosti, bit će plaćeno najmanje 600.000 kuna proračunskog novca, jer će svaki kontrolor dobiti oko 5000 kuna.

Nadalje, kako se od kontrolora očekuje cjelodnevni angažman od 1. do 28. travnja te prisustvovanje edukaciji koja je započela danas, krajnje je nejasno kako će to podnijeti njihova radna mjesta. Ukoliko tako dugotrajan izostanak zaposlenih ne utječe na rad, posebice u gradskim upravama, moguće je i upitati jesu li oni na tom mjestu uopće potrebni.

Sutra će biti objavljena i lista popisivača, koji će za cjelodnevni rad na terenu zaraditi oko 3,5 tisuće kuna. Bit će zanimljivo vidjeti i te liste, a još zanimljivije pratiti hoće li se koji od nezaposlenih Istrana u slučaju da zadovoljava kriterije, a nije odabran, uopće žaliti ili pobuniti.

Previous articlePronađeni kradljivci sokova
Next articleLuka Rijeka: Radnici traže dionice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here