Home Kolumne Pogibija motociklista kod Daruvara posljedica je poznatog izroka nesreća na dva kotača

Pogibija motociklista kod Daruvara posljedica je poznatog izroka nesreća na dva kotača

1014
0

Praktički, svaki je motociklist u svakoj vožnji u brzinskom prekoračenju. Dinamika kretanja motocikla i automobila nakon nesreće, mehanička oštećenja na vozilima i posljedice ukazuju da je vozač motocikla teško prekršio ograničenje brzine u naselju (čl.53. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama) i obvezu prilagodbe brzine uvjetima na cesti (čl. 51. st. 1)…

Prevelika i neprilagođena brzina glavni je ili jedan od uzroka gotovo svake tragične nesreće na našim cestama, poput sinoćnje u Končanici kod Daruvara, kad je 49-godišnji motociklist, u 20:05, naletio na srnu, pritom izgubio upravljačku kontrolu i frontalno se zabio u Opel Corsu.

Da je brzina bila ne samo prekoračena, nego i čak dvostruko veća od dozvoljene u naselju, pokazuju dinamika i oštećenja vozila u nesreći, pogibija vozača i suvozačice na motociklu te ozljede dviju osoba u razmjerno sigurnom automobilu Opel Corsa D (2006. – 2014.)

Da je motociklist vozio brzinom dopuštenom u naselju, kako određuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 53. stavak 1: “Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio” te da se usto pridržavao članka 51. stavak 1: “Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti…”, dakle da je u naselju, noću na vlažnom asfaltu vozio najviše 40 km/h, nesreća se vjerojatno ne bi dogodila. A da se i dogodila, posljedice zasigurno ne bi bile teške.

Pazite, na cestu je izletjela srna, a moglo je i dijete! A prometno-tehnički ta cesta nije ni sigurna pri brzinama većim od 40 km/h. Naime, u zonama izlijetanja uz cestu postavljeni su armiranobetonski stupovi, potpuno nezaštićeni, a svaki je udarac u njih brzinom većom od 40 km/h smrtonosan.

Vozač je uvijek, temeljem čl. 53. st. 1, a posebice čl. 51. st.1 prvi odgovoran, no kao hitnu mjeru nakon ove tragične nesreće, na konkretnu dionicu treba postaviti uspornike – poprečne vibracijske trake te brzinu ograničiti na 40 km/h.

Dobro je poznato (vjerojatno svima osim policiji) da je svaki vozač bržeg motocikla u svakoj vožnji u barem dva prekršaja: prekoračenju brzine (čl. 53. u naselju ili čl. 54. izvan naselja) i neprilagođenoj brzini (čl. 51) Srazmjerno tome motociklisti plaćaju nerealno nisku cijenu police za osiguranje od autoodgovornosti. Ova nesreća ukazuje na nužnost uvođenja sljedećih mjera:

1. Na cestama u naselju, gdje se često vozi previsokom i neprilagođenom brzinom, treba postaviti uspornike, poprečne vibracijske trake, a pred pješačkim prijelazima i klasične.
2. Policija treba intenzivirati kontrole brzine u naselju te unaprijediti opremu i taktiku kako bi učinkovitije kontrolirala i obuzdavala prebrze vozače motocikala.
3. Za snažne motocikle treba uvesti malus na osiguranje od autoodgovornosti: 50 posto za snažnije od 50 kW (68 KS), 75 posto za snažnije od 75 kW (102 KS) i 100 posto za snažnije od 100 kW (136 KS)

(Autor: Željko Marušić/Autoportal)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here