Home Vijesti Pomorci podigli Ustavnu tužbu

Pomorci podigli Ustavnu tužbu

1638
3

Sindikat pomoraca je u ponedjeljak, 2. ožujka predao Ustavnom sudu tužbu protiv primjene Pravilnika o porezu na dohodak koji uređuje oporezivanje pomoraca u međunarodnoj plovidbi, kako bi donio ocjenu ustavnosti i zakonitosti istog.
– Moram istaknuti kako je ovo bio naš krajnji pokušaj da obranimo prava pomoraca, jer se Ministarstvo pomorstva ni itko u ovih dva i pol mjeseca nije potrudio stati na put samovolji Ministarstva financija, kazao je tajnik Sindikata Predrag Brazzoduro, potvrđujući kako je Ministarstvo pomorstva prešutno stalo na stranu ministra financija.

Podsjetimo, prema navedenom Pravilniku donesenom tek 17. 12, a koji je na snagu stupio gotovo odmah, pomorci su bili dužni u najkraćem roku skupiti potrebnu dokumentaciju i prijaviti porez do zaključno sa jučerašnjim danom, 2.ožujkom. Pravilnik se odnosi na pomorce koji su u jednoj godini na brodu proveli manje od 183 dana. U ovom trenutku Hrvatska ima oko 12.000 registriranih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, no nije moguće ustanoviti koliko je pomoraca do sada prijavilo porez.

– Ustavna tužba podignuta je u prvom redu zbog načina na koji je došlo do primjene izmjene Pomorskog zakonika jer je Pravilnik donesen kasno, a ministar financija prekoračio je ovim činom svoje zakonske ovlasti. Pravilnik na snagu može stupiti tek šest mjeseci od svog donošenja, a ne nekoliko dana poslije. Zahtijevamo da se pravilnik ukine i da se prijava poreza počne primijenjivati od 1. siječnja 2009. godine, kazao je Brazzoduro, naglašavajući kako izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak sada djeluju retrogradno i samim time se u potpunosti kose sa poreznim zakonima, odnosno povrijeđuju više zakona i krše i sam Ustav, koji dopušta izmjenu pojedinih zakona, ali ne i podzakonskih akata. Zakonske odredbe koje to potvrđuju donesene su još 5. svibnja 1999. godine.

Također, pomorcima se na ovaj način ograničavaju i neka do sada Pomorskim zakonikom utvrđena prava kao što je izobrazba u inozemstvu koja sada ne smije prekoračiti 15 dana.

U Sindikatu smatraju kako bi godina dana odgode ovakvog pravilnika bila dovoljna da pomorci upišu svoj plovidbeni staž u registar i da zakonske odredbe iskoriste u punom obliku, što sada ne mogu. Pomorci koji su trenutno na brodu, poreznu prijavu mogu predati najkasnije 8 dana nakon silaska s broda, budući da tada prestaju važiti razlozi produženja predaje prijave. Ovo je također bila poruka suprugama pomoraca koje su zadnjih dva mjeseca u nedoumici oko prekoračenja rokova prijave poreza na dohodak.

U Sindikatu su dodali kako je Ustavna tužba predana s naglaskom na hitnosti, ali nije moguće znati u kojem će roku Ustavni sud donijeti odluku. No, kako stvari stoje, bilo bi poželjno da to bude što prije, budući da je prema riječima Brazzodura, za sada najveći iznos poreza koje jedan pomorac mora uplatiti 120.000 kuna, dok će pomorci u prosjeku morati platiti od 5 do 15 tisuća kuna.

Spomenuto je i kako Lučke kapetanije sebi uzimaju za pravo da samovoljno tumače zakone na uštrb pomoraca i krivo ih primijenjuju, umjesto da samo vrše evidenciju njihova rada. (R-1)

3 COMMENTS

 1. Zasto G.Brazzoduro nije rekao da trazi u svojoj tuzbi potpuno neprihvatljivu i nebuloznu stvar poput uplate predujma poreza???Najbolje da nam Vlada odma da svoj racun pa da odmah tamo usmjerimo svoje devizne doznake!
  Boze sacuvaj…odavde treba bjezat, skupit obitelj i crta…

 2. Ma kamo ćete vi odnijeti novce,Crnogorcima,u taj jad i žgadiju odkuda se čak i Rusi povlače,Dubrovčani su ko ludi,evo ih već na Morinju sa vrećama para jer su zaboravili šta su ti smradovi radili po Konavlima!
  Prestanite blefirati i budite radije kuš!Sanader je sve u državi preveslao pa ce i vas,šta ste vi svete krave?
  Doživjeli ste istu sudbinu Skandinavaca od prije 20-tak godina !Pa zato ste i zauzeli mjesta na njihovom brodovima jer su ovi odustali od navigacije zbog poreza, šta ste mislili da to neće doći u HR,volite pričat okolo kako je vani sve uređeno ko po špagu , a kad se to pokuša primjeniti tu onda imate metar ko Slovenci.
  Ima vas koji imate nekretnine od pol mil. EU, a prijavljeni su na birou i traže socijalnu pomoć,puj !
  Tipla i kvit, a Bradzaduro će vam pomoć, đabalebar koji živi od ovakvih kao vi !
  Čekaj da Porezna rebne nekolicinu za primjer s ovrhama pa ćete sami trčat s broda i pitat ima li još za platiti1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here