Vijesti

Poropat novi predsjednik Gradskog vijeća, odobren kredit za EPK

Poropat novi predsjednik Gradskog vijeća, odobren kredit za EPK

foto: rijeka.hr

Andrej Poropat novi je predsjednik Gradskog vijeća grada Rijeke. Poropatovom izboru prethodila je smjena dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Čordaševa. Kako je i najavljivano, presudna ruka je bila ona Hrvoja Burića kojeg su predstavnici opozicije optužili za suradnju sa Obersnelom i prevaru birača.

Razrješenje Čordaševa predložili su vijećnici SDP-a, PGS-a, HNS-a i HSU-a, pojašnjavajući kako je svojim postupcima naštetio ugledu Vijeća. Kao prvi razlog za njegovo razrješenje navedeno je kako je nesazivanjem sjednica sukladno Poslovniku, koji govori da sjednice održavaju u pravilu četvrtog četvrtka u mjesecu, prilagođavajući ga pojedincima, doveo druge vijećnike u neravnopravan položaj. Čordaševu su zamjerili što nije spriječio vijećnika Balabana da postavi pitanje koje se tiče njegovog vlastitog stambenog pitanja, što je Poslovnikom zabranjeno, dok se glavna primjedba odnosila na činjenicu što Statut Grada Rijeke nije usklađen sa zakonom. Predlagatelji smatraju kako je predsjednik Vijeća, sukladno odredbama Poslovnika, trebao usmjeravati raspravu u konstruktivnom smjeru s ciljem da Grad Rijeka ispuni svoje zakonske obveze te da je, time što ni sam nije glasovao za izmjene Statuta, poslao poruku javnosti kako je u Vijeću bitnije politiziranje od zakonitog donošenja odluka.

– Rušenje Tihomira Čordaševa, rekla je Ivona Milinović, nije bilo ni ljudski ni politički korektno, a zato nam ova politička prostitucija i smeta, rekao je Kristjan Staničić.
Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić u raspravi je istaknuo kako su razlozi koje je istaknula SDP-ova koalicija smiješni, ruše dignitet vijeća te kako je činjenica da je glavni razlog nova većina koju čine Hrvoje Burić i SDP-ova koalicija.
– Prihvaćamo činjenicu da imate većinu, glasat ćemo protiv smjene Čordaševa jer za nju nema razloga ali nećemo dopustiti ni blokadu Gradskog vijeća koju najavljuje Hrvoje Burić dižući ruku za smjenu ali ne i za izbor novog predsjednika. Zbog toga podržati jedinog predloženog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća jer je to jedini način da nakon ovog cirkusa nastavimo normalno funkcionirati, najavio je.
Pokazalo se da je to presudilo jer je Poropat izabran s tri glasa viška. Osim SDP-ove koalicije za njega su glasala i dva vijećnika Liste za Rijeku te Zvonimir Peranić dok su Hrvoje Burić i Marinko Koljanin ostali suzdržani.

Odobreno kreditno zaduženje za EPK

Gradsko vijeće odobrilo je kreditno zaduženje Grada za 158,6 milijuna kuna. Kredit će omogućiti uređivanje kapitalnih projekata u kompleksu ex Benčića, a dio će biti iskorišten za enegretsku obnovu fasada škola i vrtića. Kredit ima poček do 31. srpnja 2021. godine, što znači da bi njegova otplata krenula upravo u godini kada bi aktualni gradonačelnik trebao u političku mirovinu. Kako je novi SDP-ov saveznik Hrvoje Burić bio protiv zaduženja, presudili su glasovi dva vijećnika Liste za Rijeku te je odluka donesena sa 20 glasova za i 17 protiv.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) je u raspravi objasnio da su unatoč činjenici da se radi o velikom kreditnom opterećenju, svjesni i kako je projekt EPK u fazi u kojoj se ova odluka naprosto morala donijeti ne želimo li se osramotiti pred Europom.

Uslijedili su napadi vijećnika HDZ-a na vijećnike Liste za Rijeku, a Josip Ostrogović ih je optužio i za političku trgovinu.
Odgovorio mu je Danko Švorinić riječima kako ne misle HDZ-u polagati račune.
– Mi svoje račune polažemo građanima i članovima, a vi središnjici svoje stranke. Uvjeren sam da bi vam Plenković naredio da podržite ovu točku u slučaju da danas ne bi prošla. Ne zaboravite da Hrvatska 2020. godine predsjeda Europskom Unijom i ne treba nam ovakva sramota. Lako je gradsko vijeće shvaćati kao folklor u kojem je dovoljno uvijek biti protiv onog što dođe s druge strane. Naša pozicija nije crno-bijela nego od slučaja do slučaja procjenjujemo što je najbolje za naše sugrađane. Nismo se lako za ovo odlučili, svjesni smo svih problema u kojima je projekt kao stanja gradskih financija ali protiv EPK naprosto nismo mogli ići, zaključio je.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Nerma Kreso Kavain

    May 25, 2018 at 17:11

    Nakon prihvaćanja proračuna, prostor za izbjegavanje kreditnog zaduženja prilično je skučen. Vjerujem kako vijećnici koji su podržali uzimanje kredita uistinu vjeruju kako će projekt EPK imati blagotvoran utjecaj na proračun, te će se kredit moći i otplaćivati. Nadam se da razmišljaju i o Planu B: što ako to tako ne bude. U tom slučaju, problem će biti VELIK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.