Home Vijesti Poslovni prostori pod istragom USKOK-a

Poslovni prostori pod istragom USKOK-a

1191
0

Poslovni prostor u gradskom vlasništvu na adresi Korzo 8a pod istragom je USKOK-a. Radi se o bivšem prostoru VIP-a površine 82 kvadrata o kojem smo već pisali u članku: Mućke na Korzu: Grad gubi milijune zbog bizarnih natječaja. Prema pisanju Novog lista iz Direkcije za poslovne prostore natječajnu dokumentaciju potvrđuju da je iz USKOK-a zatražena natječajna dokumentacija.

Korzo 8a oglašen na javnom natječaju za davanje u zakup poslovnog prostora za djelatnost specijalizirane trgovine brendiranog pribora i posuđa za jelo, te da ga je izlicitiralo 25. travnja 2012. godine trgovačko društvo Modi d.o.o. Međutim, ugovor do danas sa svoje strane nije potpisala Agencija za upravljanje državnom imovinom iz Zagreba koja predstavlja državu kao 50-postotnog suvlasnika tog poslovnog prostora.


Poduzetnica Slavica Šota slučaj je prijavila USKOK-u (snimka Šotinog gostovanja na RITV-u u travnju ove godine)

Podsjetimo, još u jesen prošle godine dotičnom je prostoru na najatraktivnijem dijelu riječkog Korza dodjeljena je samo jedna djelatnost – ‘Prodavaonica brandiranog posuđa’. Dio poduzetnika je tada javno upozorio da se na taj način diskriminiraju ostale djelatnosti te da će se zbog slabijeg interesa postići samo početna cijena zakupa i na taj način oštetiti i gradski proračun. Riječki gradonačelnik je to odlučno demantirao naglašavajući da u Rijeci nema privilegiranih, odnosno da se radi izmišljotinama. Ipak, do današnjeg dana nije razjašnjeno zbog kojih motiva je za namjenu određena samo jedna djelatnost, odnosno famozno brendirano posuđe. Korzo je s druge strane tada brujalo da je taj prostor rezerviran za kćer dobrotvora riječkog Primorja Predraga Slobode koja se odlučila okušati u trgovanju posuđem na Korzu. Na dvije održane licitacije doista se pojavila tvrtka MODI u vlasništvu dotične ali i tvrtka DUNATOV koja se inače bavi prodajom optičkih pomagala i naočala za sunce i već ima jednu trgovinu na Korzu. Tvrtka DUNATOV na prvoj licitaciji dobija prostor ali bez potrebne dokumentacije o brendiranom posuđu, a tvrtka MANDI u vlasništvu Slobode odustaje je od licitacije. Licitacija se poništava, a tvrtka DUNATOV tuži grad Rijeku i traži zabranu pristupa prostoru do okončanja slučaja. Grad Rijeka ponovo oglašava licitaciju za isti prostor, javljaju se isti sudionici, a propustom gradskih službi dozvoli se tvrtki DUNATOV prisustvovanje licitaciji iako je to protivno propisima budući da je ta tvrtka u sporu sa Gradom. Na upozorenje prisutnih poduzetnika licitacija se ne poništava nego odgađa iako institut odgode ne postoji u postupku provođenja natječaja za davanje poslovnih prostora u zakup. Nakon nekoliko mjeseci, kada su se strasti malo primirile, gradonačelnik svojim Zaključkom na kolegiju, na preporuku svojih odvjetnika, oglašava odgođenu licitaciju i to samo nekoliko dana prije nego li se ista treba održati. Obrazloženje je bilo doista dušebrižničko. Grad na neiznajmljenom prostoru gubi 12.000 kn mjesečno i taj prostor treba staviti u funkciju buidući da se se stekli uvjeti jer je tvrtka DUNATOV povukla zabranu pristupa prostoru. Međutim tvrtka Dunatov nije povukla tužbu, a budući da je u sudskom sporu s Gradom nijee mogla prisustvovati licitaciji .Kako natječaj nije ponovljen više se nitko novozainteresirani ne može prijaviti na licitaciju i ostala je samo tvrtka MODI koja je na ponovljenoj licitaciji dobila prostor po početnoj cijeni zakupa čime je Grad izgubio cca milijun kuna godišnje na osnovu prihoda od tog lokala. Priča oko ovog sumnjivog natječaja dobija epilog samo mjesec dana kasnije kada tvrtka MODI mijenja vlasnika koji tako posredno dolazi do lokala po početnoj cijeni.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here