Home Vijesti ”Poštanske marke Rijeke 1918.-1924.” najbolja literatura na izložbi WIPA ’08 u Beču

”Poštanske marke Rijeke 1918.-1924.” najbolja literatura na izložbi WIPA ’08 u Beču

2323
0

Hrvatski filatelisti ostvarili su uspjeh na svjetskoj filatelističkoj izložbi WIPA ’08 održanoj u protekla četiri dana u Beču osvojivši niz vrijednih priznanja, priopćio je u nedjelju Hrvatski filatelistički savez. U razredu literature najbolje je ocijenjen rad Riječanina Ivana Martinaša “Marke Rijeke 1918.-1924”. Tjedan dana prije, knjiga je osvojila veliku pozlaćenu medalju i u Pragu na velikoj filatelističkoj izložbi – Praga 2008. što je također izniman uspjeh.

Osim detaljne razrade maraka Rijeke, knjiga obrađuje povijest pošte Rijeka iz toga perioda, vojnu poštu, cjeline, korištenje maraka za biljege i sitan novac, te brojni falsifikati maraka Rijeke.

Malo je gradova u svijetu koji su u zadnjih stotinjak godina proživjeli tolika povijesna previranja kao Rijeka. Jos je manje gradova-državica koje su tiskale svoje poštanske marke. U vremenu nakon Prvog svjetskog rata riješavalo se pitanje statusa Rijeke, nakon raspada Austro-Ugarske. Od 1918. g. do 1924. g. Rijeka je bila neovisna, imala je svoj novac i svoje poštanske marke. Danas, u svim svjetskim filatelističkim katalozima, poštanske marke Rijeke se nalaze kao izdvojena cjelina pod nazivom Fiume.

Izložbu WIPA ’08, održanu u bečkom Austria Center Vienna, posjetilo je preko 50.000 ljubitelja filatelije.

Atrakcije izložbe bile su svjetski rariteti medu kojima su najvrjedniji “plavi i crveni Mauricijus” na pismu koji je kupljen 1993. za 3,3 milijuna eura, a od modernih neizdata marka Njemačke s likom Audrey Hepburn. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here