Home Vijesti Povratak u prošlost: Rusija vraća “male pionire”, vlasti tvrde da će pristupanje...

Povratak u prošlost: Rusija vraća “male pionire”, vlasti tvrde da će pristupanje biti “dobrovoljno”

300
0

Ruska državna duma prihvatila je 7. lipnja u prvom čitanju prijedlog zakona o osnivanju novog, nacionalnog pokreta djece i mladih pod nazivom Velika promjena (na ruskom Bolshaya Peremena). Tijekom jučerašnjeg dana zakon je službeno odobren.

Pokret je već nazvan “novi pioniri”. Zapravo, nacrt zakona podnesen je parlamentu 19. svibnja, na 100. godišnjicu osnivanja organizacije mladih pionira Sovjetskog Saveza. Štoviše, Velika promjena bit će pod osobnom kontrolom Vladimira Putina.

Kakve veze ima Putin s tim?
Putin će formalno biti na čelu nadzornog vijeća pokreta mladih, ali će u praksi imati punu kontrolu nad organizacijom.

Kako stoji u prijedlogu zakona, najviše upravno tijelo pokreta bit će kongres. No, djelovat će samo tijekom saziva, koji će se održavati “najmanje jednom svake dvije godine”.

Zapravo, Putin će izravno kontrolirati sva tri stalna upravljačka tijela organizacije: nadzorno vijeće, koordinacijsko vijeće i upravni odbor.

Štoviše, kongres, iako je formalno vrhovno upravno tijelo, može samo odobravati i mijenjati povelju pokreta i druge temeljne dokumente. Tijela pod Putinovom kontrolom bavit će se svim svakodnevnim pitanjima – i određivati ​​dnevni red kongresa.


Kako će točno Putin kontrolirati ta tijela?
Ruski predsjednik bit će na čelu Nadzornog vijeća i imenovati sve njegove članove.
Imenovat će i predsjednika koordinacionog vijeća (koji će ujedno biti i zamjenik predsjednika nadzornog vijeća) i predsjednika uprave.
S druge strane, nadzorno vijeće će imenovati sve članove koordinacijskog vijeća i sve članove uprave.

Može li kongres izmijeniti povelju kako bi se smanjila Putinova kontrola? (Teoretski govoreći.)
Kako se događa, to čak ni teoretski nije moguće. „Pravni status, ciljevi aktivnosti, postupak upravljanja te postupak reorganizacije i likvidacije” pokreta određeni su ne samo statutom, već i saveznim zakonom.

Ako se sadašnji prijedlog zakona usvoji u konačnom čitanju, tada bi bilo kakve radikalne promjene strukture pokreta zahtijevale unošenje amandmana kroz parlament i šefa države.

Amandmani na ruski ustav iz 2020. otežali su nadjačavanje predsjedničkog veta. Za to sada nije potrebna samo dvotrećinska većina u parlamentu, nego i potpora Ustavnog suda, ako predsjednik zatraži od sudaca da provjere usklađenost zakona s ustavom.

Hoće li se sva ruska djeca morati pridružiti Putinovom omladinskom pokretu?
Ne. Formalno gledano, pristupanje pokretu bit će dobrovoljno.

Djeca će se smjeti pridružiti Velikoj promjeni od šeste godine – i moći će ostati članovi pokreta dok ne završe školu, fakultet ili tehničku školu.

Pokret će imati regionalne podružnice u svim regijama Rusije. Teoretski, svaka bi općina mogla osnovati mjesnu podružnicu, a svaka škola osnovnu podružnicu.

Hoće li doista nalikovati organizaciji mladih pionira Sovjetskog Saveza?
Još nije jasno u kojoj će mjeri ovaj novi pokret nalikovati na mlade pionire. Članstvo će biti dobrovoljno (ali tako je bilo i sa sovjetskim mlađim pionirima, barem na papiru). Pokret će imati i svoj simbol, ali on još nije otkriven.

U sovjetsko doba, organizacija mladih pionira bila je podređena Komsomolu (Savezu mladih komunista), koji je pak bio podređen Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza (njezin “nasljednik” – Komunistička partija Ruske Federacije – još uvijek ima “pionirski” program). Ipak, Velika promjena bi trebala biti nestranačka organizacija.

Nacrt zakona izričito zabranjuje političkim strankama, vjerskim skupinama i sindikatima da postanu kolektivni sudionici pokreta. Međutim, dopušta pridruživanje sljedećim grupama:

Sveruske javne udruge mladih i djece;
Kozačka društva;
zajednice autohtonih naroda;
fondovi za opće dobro;
Autonomne neprofitne organizacije.

Zašto je ruskim vlastima trebao novi dječji pokret?
Teško je sa sigurnošću reći. Obrazloženje prijedloga zakona odnosi se na novi članak Ustava (uveden 2020.) prema kojem se država obvezuje stvarati uvjete za “svestrani duhovni, moralni, intelektualni i tjelesni razvoj djece”, kao i educirati ih o “domoljublju, građanstvu i poštovanju starijih.”

Izvor opozicijskog lista Meduza blizak vodstvu Državne dume tvrdi da je ideja o pokretu proizašla iz “zahtjeva biračkog tijela za (izvannastavnim) sustavom u školama”. “Sociolozi bilježe ovu potražnju zadnjih 15 godina. Obrazovna funkcija prešla je na škole, ali ljudi nisu zadovoljni njihovim radom”, rekao je izvor. Također je rekao da će novi pokret mladih pomoći suprotstaviti se “pogubnom utjecaju interneta” i naučiti djecu kako biti dio “tima”. Član Velike promjene, objasnio je izvor, “imat će s kime podijeliti svoje brige. Bit će zaokupljen planinarenjem, ekskurzijama i radom u školskom muzeju. Ali kad su roditelji na poslu, a dijete razgovara telefonom, ranjivije je.”

Izvor blizak Putinovoj administraciji dodao je da će članovi pokreta biti zaštićeni od “stranih utjecaja” i “odgojeni kao domoljubi”. Prijedlog zakona koji se razmatra u Saboru izričito zabranjuje toj organizaciji suradnju s takozvanim “nepoćudnim” organizacijama i “stranim agentima”. Čak je i pojedincima povezanim sa “stranim agentima” zabranjeno pridružiti se pokretu kao “mentori” (vođe ili volonteri).

Drugim riječima, organizacija bi teoretski mogla uključivati ​​do 20.000 članova. Rusija trenutno ima 16,9 milijuna djece školske dobi i 3,3 milijuna učenika upisanih u srednje strukovne škole.

Kako će se organizacija financirati nije navedeno u nacrtu zakona.

Previous articleUmrla Ivana Trump, prva supruga Donalda Trumpa
Next articlePredsjednik uprave Ryanaira najavio: završila je era jeftinih letova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here