Home Kolumne POZITIVNO: Svjetski dan mira i papa Frane

POZITIVNO: Svjetski dan mira i papa Frane

652
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Već 51 godinu je odlukom Ujedinjenih Nacija 1. siječanj Svjetski dan mira. UN je krovna svjetska organizacija koja skrbi za svijet. Tri su svjetska centra moći. Washington koji kroji zakone, London koji je svjetski financijski centar i Vatikan koji je zadužen za kontrolu mira u svijetu.

Gledao sam novogodišnju poruku papa Franje na HRT-u. On je, naravno ukazao na potrebu miraa u svijetu, da ne bude ratova. Ali, papa Frane je ukazao i na potrebu da svaki čovjek ima svoj osobni mir.

Za mlade Riječane to bi bio posao. Za umirovljenike pristojne mirovine. Mir nije konzumerizam. Trčanje u shopping u Tower Center i ZTC, kupovanje skupih satova, najnovijih mobitela i slično. U psihologiji je poznato da shopping može biti zamjena za zadovoljstvo u ljubavi koje izostaje. E, da, mir je i ljubav. Prema bračnom drugu, prema prijateljima, pa čak i prema kućnom ljubimcu, bio to pas ili mačka.

Ne postoji samo mir u svijetu, već je važan mir u svakom čovjeku. Tek tada može doći i do mira u gradu i svijetu. Tek tada može doći i do manje prometnih nesreća i drugih nugodnih događaja koji nisu mimoišli ni sam Svjetski dan mira. Svjetski dan mira i papa Frane: pronađimo mir u sebi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here