Home Mozaik Poznati riječki par nije mogao posvojiti dijete u Hrvatskoj pa su otišli...

Poznati riječki par nije mogao posvojiti dijete u Hrvatskoj pa su otišli u Afriku.

2002
0

Riječka glazbenica i clanica grupe E.N.I. Nikolina Tomljanović (43) i njezin suprug, sveučilišni profesor Jakob Patekar (38), nakon šest godina ‘borbe’ sa hrvatskom birokracijom, posvojili su djevojčicu iz Afrike.

U intervju za dnevni list 24 sata, Nikolina Tomljanović pričala o birokratskim preprekama za parove koji žele posvojiti dijete u Hrvatskoj i rastućim trend među mnogim hrvatskim parovima: posvajanje strane djece.

– Odluka o posvajanju došla je promišljanjem i mojom i suprugovom željom za posvajanjem. Obratili smo se Centru za socijalnu skrb, prošli niz razgovora, psiholoških testova, procjenu uvjeta, radionica, predavanja i edukaciju kako bi se kvalificirali za roditeljstvo. Kada smo ušli u registar posvojitelja obratili smo se svim centrima, njih više od stotinu, kontaktirali ih, nerijetko nailazeći na zaista neljubazne i neraspoložene djelatnike. Sjećam se da sam si na jedan papir zapisivala koji Centar smijem, a koji ne smijem opet povremeno nazvati. Riječi: “Ne morate nas više zvati, imamo vas u registru” uz još negativan ton, nisu zvučale optimistično. Rijetko bi dobili toplu riječ ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. Samo jednom u posljednjih 6 godina dobili smo poziv i bili blizu posvajanja sestrica, no gospođa u Centru nije nas ni nazvala da nam kaže da ipak nećemo biti njihovi roditelji. Dobili smo hladan tuš i nismo stigli ni priupitati griješimo li u nečemu. Danima sam plakala, ne zato što nismo posvojili djevojčice jer vjerujemo, još uvijek, da centri odabiru najbolje roditelje za određeno dijete, već zbog cijelog odnosa, nemoći – prisjeća se Tomljanović.

Cijelo to iskustvo, dodaje, bilo je doista deprimirajuće, tim više jer se svaki dan u medijima može čuti i čitati koliko djece je u domovima i koliko bioloških roditelja nije briga za svoju djecu.

– Želiš nekome pružiti ljubav, a ne možeš – razočarana je glazbenica, koja unatoč preprekama nije odustajala.

Nastavlja kako joj je davna, osnovnoškolska želja uvijek bila posvojiti dijete iz Afrike, no dugo je mislila da je to neostvariv i nemoguć san. Ipak, prije tri godine sve se posložilo i njezin san je postao stvarnost. Početkom 2018. složni supružnici uputili su se put daleke Afrike gdje su posvojili prekrasnu djevojčicu Salome, koja je u njihov topli dom, osim vedrine i veselja, unijela upravo značenje njenog imena – mir i radost.

– Mi smo postali njezini roditelji i ona naša kći iste sekunde kada smo se ugledali. Ušla je u prostoriju s tako veselim, razoružavajućim osmijehom. Znala je tko smo i jedva nas je dočekala. Vjerujem da je tako trebalo biti – ističe sretna majka, naglašavajući kako se, kao potencijalni roditelji, i dalje nalaze u registru posvojitelja u Hrvatskoj.

U prvim danima upoznavanja, dodaje, ni jezična barijera nije se dugo pokazala prekretnicom.

– Salomé je pričala nekoliko riječi francuskog i nekoliko riječi svahilija. Mi smo na početku, doslovno samo prvih dana u Africi pričali s njom francuski, one osnove (koje smo ubrzano pred put učili preko Duolinga – aplikacija za učenje stranih jezika), ali prirodno je došlo da razgovaramo na hrvatskom. Svi su se čudili tom našem ‘čudu’ jer je u samo tri mjeseca već jako dobro baratala našim jezikom. Ona je inače vrlo vesela, druželjubiva, vrckasta, raspjevana, rasplesana, empatična osoba, omiljena u društvu. Voli se igrati Lego kockicama, loptom, izrazito uživa kad joj se čita, obožava more i jedva čeka ljeto. Cijela obitelj neizmjerno ju voli. Znam reći da je ona najbolji član naše familije. Sve joj se sviđa i svih jako voli. Još kad te pogleda onim velim, vedrim okama – uzbuđeno svog anđela opisuje nasmijana Nikolina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here