Home Biznis Predrag Blečić: Stečaj s preustrojem rješenje za opstanak 3.maja

Predrag Blečić: Stečaj s preustrojem rješenje za opstanak 3.maja

2510
0
This image has an empty alt attribute; its file name is 3.maj2_-1024x768.jpg
Piše: Predrag Blečić

Trakavica oko ulaska u program restrukturiranja ili stečaja sa preustrojem opcije su to o kojima se u posljednje vrijeme najviše raspravlja i koje su najčešće na stolu kad se govori i piše o mogućnostima za rješavanje situacije u kojoj se već gotovo punu godina nalazi Uljanik grupa.

No, ako je takav preustroj moguć za krovnu kompaniju i većinu društava koja se pod njom nalaze, vrlo je neizvjesno je li ta opcija doista otvorena i za tvrtku na kojoj počiva osnovna djelatnost – brodogradnja.
Naime, opcija na način koju je postavila Europska komisija, nije stečaj s preustrojem ili nekakva rješenja u kojima će brodogradnju kroz stečaj možda preuzeti i ili oživjeti neki od zainteresiranih investitora, nego se Vladi RH doslovno nalaže da u slučaju da se ne krene u program restrukturiranja i međufinanciranja, pristupi planu likvidacije koji doslovno predviđa korake koji će dovesti do likvidacije korisnika u razumnom roku i bez daljnje pomoći države.

Dakle, vrlo je izvjesno da baš kao i u slučaju riječkog brodogradilišta 3 maj, kojemu je bez privatizacije za jednu kunu i ulaska u program restrukturiranja prije pet godina prijetila likvidacija, isti scenarij danas prijeti i brodogradilištu Uljanik.

Pred Uljanik grupom je dakle više scenarija nevezano uz činjenicu kako je u brodogradilištu pokrenut insolvencijski postupak i plan restrukturiranja koji je prihvatljiv Europskoj komisiji i Vladi RH uz ulazak odabranog strateškog partnera.

Scenarij primjene insolvencijskog postupka koje omogućuje hrvatsko Zakonodavstvo je svakako najgora varijanta, koje ne znači kraj ali znači neku vrstu restrukturiranja kako je to propisano.
Osobno smatram i stava sam da baš sve dosad učinjeno ide prema stečaju, mada neki ekonomski analitičari smatraju kako bi najbolje od rješenja koje stoje na raspolaganju bila odluka Vlade o restrukturiranju.

Iz svega gore rečenoga smatram da bi po meni konkretno za Brodogradilište 3 maj najbolja opcija ovoga trenutka bila stečaj sa preustrojem, obzirom da imamo od ranije pozitivne primjere stečajnog upravljanja u slučajevima Pevec d.d. kao i primjer Brodogradilišta Viktor Lenac.

Nažalost, dosadašnja praksa u Hrvatskoj pokazuje da je većina stečajnih postupaka usmjerena samo na namirenja vjerovnika, a ne i na provođenje stečajeva sa preustrojem putem stečajnog plana kojim bi se dijelom očuvala djelatnost, a time i radna mjesta.

Pokretanje stečajeva trebalo bi u praksi pokretati pravovremeno, što nije slučaj za Brodogradilišta 3 maj, pa možemo zaključiti da je to kašnjenje između ostalog prouzrokovalo niz štetnih posljedica za ovu nama Riječanima važnu tvrtku, kao naprimjer odlazak nekoliko stotina zaposlenika iz kompanije, što u daljnjem postupku može predstavljati jedan od ograničavajućih faktora uspješnosti u provođenju stečajnog postupka sa preustrojem.

Stečaj sa preustrojem bi u ovakvim bi situacijama trebao biti pravilo, a ne izuzetak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here