Home Vijesti Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

625
0

Župan Zlatko Komadina je održao je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i komunalnih društava s područja Primorsko-goranske županije na temu obveza jedinica lokalne samouprave u gospodarenju otpadom. Sudionike sastanka pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković upoznala je s obvezama jedinica lokalne samouprave sukladno Zakonu o gospodarenjem otpadom koji je, u odnosu na ranije propise, značajne ingerencije dao upravo jedinicama lokalne samouprave.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je sastanak iniciran sukladno zaključku sa sjednice Županijske skupštine kako bi se pojasnile i ubrzale obveze JLS i komunalnih društava u procesu gospodarenja otpadom, smanjio pritisak na Marišćinu i pokazala solidarnost, izdvojilo što više korisnih sirovina i bio otpad te realizirale kompostane. 

“Marišćina mora prestati smrdjeti,  a da bi se smanjio dovoz takvog otpada,  svoje obveze moraju odraditi gradovi i općine. Na njima su kompostane, reciklažna dvorišta i pretovarne stanice” rekao je Komadina. Kako je rekao prosjek županije je 23% odvojenog otpada, 77% je ostatni. Krk je na 50%. 

“Bolji smo nego drugi u Hrvatskoj, a uvijek postoji ostatni dio koji mora ići na obradu. Svi skupa se trudimo, ali komunalci, gradovi i općine moraju biti svjesni svoje odgovornosti. U naravi svi kasnimo,a  gledajući stanje u Hrvatskoj, svi ćemo plaćati penale Europskoj uniji s obzirom na nivo koji moramo dostići do 2020. godine.” Podsjetio je da u Županiji u gospodarenju otpadom prednjači Krk, a kasne gradovi i općine koji nisu još napravili transfer stanice i reciklažna dvorišta. “Gorski kotar je u izgradnji, nešto problema je u Lošinju, ali možemo reći da su svi u postupku. Jedine koje su u cjelovitoj funkciji su novljanska koja je davno u pogonu te krčka.”
 
Načelnica Viškova Sanja Udović pohvalila je inicijativu županije da održi jedan ovakav sastanak na kojem se otvoreno raspravljalo o cijelom sustavu za gospodarenje otpadom koji se u PGŽ naslanja na Centralnu zonu Marišćina. “Svi ovdje svjesni smo potrebe da komunalne djelatnosti funkcioniraju kroz Centar. Uputila sam apel svojim kolegama kojim ih osvještavam o njihovim daljnjim aktivnostima prema izdvojenom prikupljanju otpada kako bi zajedničkim naporima spriječili količine bio otpada koji će dolaziti u Marišćinu jer ona mora funkcionirati u skladu sa svojom okolišnom dozvolom i ne smije nikako imati na utjecaj okolnih mještana gdje smrad i dolazi”, izjavila je načelnica nakon sastanka.
 
Direktor Ponikva Krk Ivica Plišić istaknuo je da za proces gospodarenja otpadom treba mnogo vremena, a na otoku Krku se s tim krenulo još 2005. godine. “Nije dovoljno kupiti kante, postaviti ih i osigurati sve što treba. Potrebno je  puno strpljenja i vremena. Nije to slučaj samo kod nas. Treba educirati ljude – na Krku ulažemo u edukaciju mladih od vrtića, škola i kad oni stasaju to onda daje rezultate. Odvaja se smeće, pita se gdje je kanta, a ne pita se da li ćemo odvojit ili nećemo. Tu leži uspjeh i ne može se to napraviti preko noći. Za to osim vremena treba i novaca i treba uložiti u sve komponente odvoza”, rekao je Plišić tebistaknui da na području otoka Krka postoje sortirnica, kompostana i reciklažna dvorišta u svakoj općini.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke istaknuo je da je pred Gradom izgradnja reciklažnog dvorišta u Kobaračevoj ulici te sortirnice u Mihačevoj Dragi gdje su već gotove građevinske dozvole i natječaji su tijeku. “Očekuje nas novih 19 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i tu još uvijek čekamo Ministarstvo da raspiše natječaj i završi potrebne procedure, tako da će se postotak sigurno povećavati”, rekao je Filipović.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijaniće, zamjenik župana Petar Mamula  te pročelnici Goran Petrc i Ljudevitom Krpanom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here