Vijesti

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

Župan Zlatko Komadina je održao je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i komunalnih društava s područja Primorsko-goranske županije na temu obveza jedinica lokalne samouprave u gospodarenju otpadom. Sudionike sastanka pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković upoznala je s obvezama jedinica lokalne samouprave sukladno Zakonu o gospodarenjem otpadom koji je, u odnosu na ranije propise, značajne ingerencije dao upravo jedinicama lokalne samouprave.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je sastanak iniciran sukladno zaključku sa sjednice Županijske skupštine kako bi se pojasnile i ubrzale obveze JLS i komunalnih društava u procesu gospodarenja otpadom, smanjio pritisak na Marišćinu i pokazala solidarnost, izdvojilo što više korisnih sirovina i bio otpad te realizirale kompostane. 

“Marišćina mora prestati smrdjeti,  a da bi se smanjio dovoz takvog otpada,  svoje obveze moraju odraditi gradovi i općine. Na njima su kompostane, reciklažna dvorišta i pretovarne stanice” rekao je Komadina. Kako je rekao prosjek županije je 23% odvojenog otpada, 77% je ostatni. Krk je na 50%. 

“Bolji smo nego drugi u Hrvatskoj, a uvijek postoji ostatni dio koji mora ići na obradu. Svi skupa se trudimo, ali komunalci, gradovi i općine moraju biti svjesni svoje odgovornosti. U naravi svi kasnimo,a  gledajući stanje u Hrvatskoj, svi ćemo plaćati penale Europskoj uniji s obzirom na nivo koji moramo dostići do 2020. godine.” Podsjetio je da u Županiji u gospodarenju otpadom prednjači Krk, a kasne gradovi i općine koji nisu još napravili transfer stanice i reciklažna dvorišta. “Gorski kotar je u izgradnji, nešto problema je u Lošinju, ali možemo reći da su svi u postupku. Jedine koje su u cjelovitoj funkciji su novljanska koja je davno u pogonu te krčka.”
 
Načelnica Viškova Sanja Udović pohvalila je inicijativu županije da održi jedan ovakav sastanak na kojem se otvoreno raspravljalo o cijelom sustavu za gospodarenje otpadom koji se u PGŽ naslanja na Centralnu zonu Marišćina. “Svi ovdje svjesni smo potrebe da komunalne djelatnosti funkcioniraju kroz Centar. Uputila sam apel svojim kolegama kojim ih osvještavam o njihovim daljnjim aktivnostima prema izdvojenom prikupljanju otpada kako bi zajedničkim naporima spriječili količine bio otpada koji će dolaziti u Marišćinu jer ona mora funkcionirati u skladu sa svojom okolišnom dozvolom i ne smije nikako imati na utjecaj okolnih mještana gdje smrad i dolazi”, izjavila je načelnica nakon sastanka.
 
Direktor Ponikva Krk Ivica Plišić istaknuo je da za proces gospodarenja otpadom treba mnogo vremena, a na otoku Krku se s tim krenulo još 2005. godine. “Nije dovoljno kupiti kante, postaviti ih i osigurati sve što treba. Potrebno je  puno strpljenja i vremena. Nije to slučaj samo kod nas. Treba educirati ljude – na Krku ulažemo u edukaciju mladih od vrtića, škola i kad oni stasaju to onda daje rezultate. Odvaja se smeće, pita se gdje je kanta, a ne pita se da li ćemo odvojit ili nećemo. Tu leži uspjeh i ne može se to napraviti preko noći. Za to osim vremena treba i novaca i treba uložiti u sve komponente odvoza”, rekao je Plišić tebistaknui da na području otoka Krka postoje sortirnica, kompostana i reciklažna dvorišta u svakoj općini.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke istaknuo je da je pred Gradom izgradnja reciklažnog dvorišta u Kobaračevoj ulici te sortirnice u Mihačevoj Dragi gdje su već gotove građevinske dozvole i natječaji su tijeku. “Očekuje nas novih 19 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i tu još uvijek čekamo Ministarstvo da raspiše natječaj i završi potrebne procedure, tako da će se postotak sigurno povećavati”, rekao je Filipović.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijaniće, zamjenik župana Petar Mamula  te pročelnici Goran Petrc i Ljudevitom Krpanom.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Luda utrka policije za motociklistom!

spMarch 25, 2019

Vikend u prometu: Najveća brzina 196 km/h, najveća koncentracija alkohola 1,93 g/kg

spMarch 25, 2019

Mladić poginuo na Kukuljanovu nakon što se na njega prevrnuo viličar

spMarch 23, 2019

Needcompany: Svjetska kazališna atrakcija sutra u Zajcu

spMarch 23, 2019

Večeras na Molo longu zabavni program i puštanje lampiona

spMarch 23, 2019

Jurio Drenovom pa se izvrnuo na krov

spMarch 23, 2019

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.