Home Vijesti Predsjednica Slovenije o ulasku u Schengen i pristupanju eurozoni: Povijesni dan za...

Predsjednica Slovenije o ulasku u Schengen i pristupanju eurozoni: Povijesni dan za Hrvatsku

178
0

Nataša Pirc Musar istaknula je kako je ovo veliki dan i za hrvatske i za slovenske građane, te istaknula važnost proširenja Europske unije.

Prvi dan 2023. godine, kada je Hrvatska istovremeno ušla u Schengen i eurozonu, povijesni je dan za zemlju, složili su se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar i hrvatski premijer Andrej Plenković. Naglasili su kako je ovo dan za slavlje svih europskih građana.

“Ovo je dan za slavlje, razdoblje novih početaka, novih poglavlja i nema boljeg od Hrvatske koji može predstavljati novi početak u Europi”, rekla je von der Leyen nakon trojnog sastanka s Pirc Musar i Plenkovića.

Naglasila je da više neće biti graničnih kontrola i provjera putovnica na kopnenim i morskim granicama Hrvatske sa susjedima Slovenijom, Mađarskom i Italijom.

Predsjednica Europske komisije podsjetila je da se danas Hrvatska pridružila zajednici od 347 milijuna Europljana koji koriste istu valutu. Prema njezinu mišljenju, euro je jedno od najvećih zajedničkih postignuća Europe, a kao druga najvažnija globalna valuta jača je i na međunarodnoj sceni.

I Plenković je današnji dan nazvao povijesnim. “Ako postoje trenuci koji se mogu nazvati povijesnim, to je svakako današnji. 1. siječnja 2023. dan je kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške nacionalne i političke ciljeve”, rekao je. Ujedno je istaknuo da je Hrvatska prva zemlja koja je u isti dan ostvarila integraciju u Schengen i eurozonu.

Nataša Pirc Musar istaknula je kako je ovo veliki dan i za hrvatske i za slovenske građane, te istaknula važnost proširenja Europske unije.

“Moj prvi posjet kao predsjednice Republike priznanje je Europi, našim susjedima, europskim integracijama i suradnji”, rekla je, istaknuvši kako vjeruje u ujedinjenu Europu te da je integracija jedini mogući put, čak i za države članice zapadnog Balkana.

Pirc Musar se podsjetila da je u Hrvatskoj radila u vrijeme bivše Jugoslavije, kada je granica bila otvorena, te izrazila radost što danas kao predsjednica Republike Slovenije dočekuje povijesnu prekretnicu, kada su dvije države opet bez granica. Obrežje i Bregana ponovno postaju jedno, izjavila je i najavila da će nastaviti slovensku tradiciju poticanja zemalja na europske integracije.

Plenković se također založio za proširenje EU te je izrazio zadovoljstvo što je BiH prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU. Ujedno je najavio da će Hrvatska svoje sposobnosti vezane uz zaštitu granice usmjeriti na svoje vanjske, schengenske granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali “bez postavljanja žica i zatvora”.

Sastanku je nazočila i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon. “Schengen, odnosno ukidanje granica, najbolji je novogodišnji poklon Hrvatskoj. To je povijesni trenutak i važna prekretnica koja će pozitivno promijeniti živote ljudi uz granicu, koji će se sada moći slobodno kretati i putovati“, rekla je ministrica Fajon i čestitala hrvatskim građanima.

Ministrica Fajon sudjelovala je i na bilateralnom susretu predsjednice Republike Nataše Pirc Musar i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Razgovor je bio usmjeren na aktualne teme europskog povezivanja i važnosti širenja europskih vrijednosti na regiju Zapadnog Balkana.

Hrvatska je s novom godinom postala 20. članica eurozone i 23. članica Europske unije koje su dio schengenskog prostora. Osim članica EU-a, Schengen uključuje i Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn, koji je posljednji pristupio tom prostoru 2011. godine.

Slovenija i Hrvatska od danas, nakon 31 godinu, ponovno imaju istu valutu, a granica između njih više nije kontrolirana. (Delo)

Previous articleMješanac Charlie je uginuo u novogodišnjoj noći: ‘Srce nije izdržalo’
Next articleJoš jedan maloljetnik je ostao bez tri prsta zbog novogodišnjih petardi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here