Home Sport Predsjednik FIFA-e kritičare Katra prozvao licemjerima: Znam što znači biti diskriminiran i...

Predsjednik FIFA-e kritičare Katra prozvao licemjerima: Znam što znači biti diskriminiran i maltretiran!

53
0

Upravno tijelo napadnuto je zbog odluke da turnir odvede u Katar, gdje su tretman radnika migranata i prava LGBTQ+ osoba bili u središtu pozornosti. Uoči otvaranja, Infantino je rekao:

– Mislim da bismo se za ono što mi Europljani činimo posljednjih 3000 godina trebali ispričavati za sljedećih 3000 godina prije nego počnemo ljudima davati moralne lekcije.

Objasnio je kako nije Kataranin ni Afrikanac, ali da se osjeća tako jer zna što znači biti diskriminiran, maltretiran kao stranac u stranoj zemlji. Tvrdi da si ga kao djeteta maltretirali – jer je imao crvenu kosu i pjegice, plus bio je Talijan.

– Što onda radite? Pokušavate se angažirati, sklapati prijateljstva. Nemojte početi optuživati, svađati se, vrijeđati, počnite se angažirati. I to je ono što bismo trebali raditi.

Što se tiče “radnika migranata”, Infantino tvrdi da bi Europa mogla napraviti nešto kao Katar, stvoriti legalne kanale, da dođe određen postotak tih radnika. Za ipak manje prihode, daje se istima nada, budućnost. Ovakvo davanje lekcija o moralu, Infantino smatra licemjernim

Brojni su izvori izvijestili da je do 6,500 radnika migranata umrlo u Kataru od početka priprema za Svjetsko prvenstvo. Katar je izgradio stadione, hotele, dubinsku luku, proširenje zračne luke i cijeli novi sustav podzemne željeznice u pripremama za prvenstvo. Predsjednik FIFA-e tvrdi da se pitanjem migranata pozabavio kad je stigao prije tri godine.

Infantino je ranije ove godine dospio u problem s tijelima za ljudska prava kao što su Amnesty i FairSquare, kada je Europskom vijeću u Strasbourgu rekao da su umrla “samo” tri radnika . Čini se da taj određeni broj dolazi od samih katarskih vlasti, što se može pratiti u njihovim vlastitim Izvješćima o napretku u dobrobiti radnika. To je broj koji je jako osporavan od strane Amnestyja.

Slično, također je rekao istom tijelu u Strasbourgu da bi FIFA-ini kontroverzni planovi za Svjetsko prvenstvo svake dvije godine mogli biti odlučujući u izbjegličkoj krizi.

– Moramo dati nadu Afrikancima kako ne bi morali prijeći Mediteran kako bi pronašli, možda, bolji život, ali vjerojatnije smrt u moru. Moramo dati prilike i trebamo dati dostojanstvo, ne davanjem milostinje, već dopuštanjem ostatku svijeta da sudjeluje – rekao je.

To je posljednji u nizu kontroverznih incidenata koji su pokvarili pripreme za turnir. U petak je objavljeno – a zatim su to potvrdile i same relevantne strane – da se pivo više neće prodavati na stadionima, što bi FIFA-u moglo dovesti u veliki pravni spor s jednim od njihovih najvećih sponzora, Budweiserom, s kojim imaju ugovor.

Najavljeno je da će pivo i ostala alkoholna pića i dalje biti dostupna na korporativnim sjedalima. U međuvremenu, naizgled nakon niza negativnih priča oko trika, navijačima koji su putovali u zemlju u sklopu programa Fan Leader – u kojem su bili uključeni navijači iz svake od 32 nacije – rečeno je da je njihov dnevni džeparac od 60 funti, biti smanjen.

Prema The Guardianu, naknada je smanjena baš kad su se navijači spremali otputovati u zemlju. Mnogi su se oslanjali na to kao na svoj dnevni budžet za hranu i piće.(Sportske novosti)

Previous articleŠtimac: Kao prvaka vidim Argentinu, Hrvatska je odlična, a Srbija favorit iz sjene
Next articleDivjak o Fuchsovom dopuštenju gledanja utakmica u školama: Čitam i ne vjerujem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here