Home Mozaik Predstavljena knjiga Ljubinke Karpowicz “Rijeka/Fiume 1868.-1924. Od autonomije do države”

Predstavljena knjiga Ljubinke Karpowicz “Rijeka/Fiume 1868.-1924. Od autonomije do države”

452
0

Knjiga je vrijedan doprinos poznavanju povijesti Rijeke. Vjerujem da će se knjiga čitati i da će se o njoj raspravljati, rekao je na predstavljanju knjige Ljubinke Toševe Karpowicz “Rijeka/Fiume 1868.-1924. Od autonomije do države” u Muzeju grada Rijeke njen recenzent prof.dr.sc. Željko Bartulović s riječkog Pravnog fakulteta. Knjigu je objavila udruga Slobodna država Rijeka, grafički ju je pripremio Robert Krančić a tiskala tiskara Grafik. Uz prof. Bartulovića recenzent knjige je bio i Slobodan Marković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Direktor Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović kao domaćin predstavljanja knjige sa zadovoljstvom je konstatirao da se, za razliku od nekada, sve više knjiga o Rijeci objavljuje u Rijeci a ne u Italiji ili Mađarskoj, dok je Laura Mechig u ime Slobodne države Rijeka podsjetila na izdavačku i prosvjetiteljsku aktivnost ove udruge koju karakteriziraju mnogi objavljeni naslovi te brojni znanstveni skupovi na riječke teme.
Urednik knjige Danko Švorinić istaknuo je da je konačno dočekano objavljivanje ove vrijedne knjige otežano problemima s koronavirusom u proteklih godinu dana, te da je riječ o političkoj povijesti Rijeke i srednje Europe u šest poglavlja, obogaćeno fotografijama i faksimilima orginalnih dokumenata.
Profesor Bartulović upozorio je na nekoliko zanimljivih uvida autorice o povijest Rijeke što je obogatilo njen doktoreat iz 1986. godine, što je bila podloga za knjigu, i s novim podacima učinilo ga novim djelom. Spomenuo je pritom raspravu autorice o organizaciji grada, pravnim okvirima i političkim prilikama u razdoblju od 1868. do 1924. godine, o odnosu starih i novih riječkih autonomista, te posebno o zanimljivom razdoblju nakon 1918. godine. “Hvala autorici na vrijednom doprinosu poznavanju povijesti Rijeke, odnsono rekonstrukciji ono što se događalo u Rijeci u drugoj polovici 19. i početku 20. stoljeća”, zaključio je Bartulović, pohvalivši i grafički izgled knjige.
Autorica, Ljubinka Toševa Karpowitz istakla nekoliko elemnata koji knjigu čine posebnom. U njoj je, prije svega, vidljiv veliki interes SAD-a da dođu u Državu Rijeku kao punkt da za ostavarenje njihovih interesa u srednjoj Europi nakon raspada Austro-ugarske monarhije. Zašto naposljetku Rijeka to nije i postala može se pročitati u knjizi, kazala je Toševa Karpowicz, dodajući da je iz njenog ugla posebna vrijednost knjige veliki broj priloga. Među njima je i ugovor što ga privremeni predsjednik vlade riječke države Riccardo Zanella potpisao s predstavnicima američke tvrtke Standard Oil Company. Ostao je sačuvan samo jedan primjerak tog ugovora, od tri ukupno potpisana, kojeg je autorica pronašla u Arhivu u Washingtonu.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here