Mozaik

Premijera Zajčeve opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ u Rijeci: ‘Zrinjski’ do kraja svijeta!

Premijera Zajčeve opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ u Rijeci: ‘Zrinjski’ do kraja svijeta!

U njegovom rodnom gradu, u kazalištu koje nosi njegovo ime, riječka Opera postavlja najznačajniju operu Ivana pl. Zajca „Nikola Šubić Zrinjski”. Premijera je, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski, zakazana za srijedu 17. listopada 2018. u 19 sati.
„Nikola Šubić Zrinjski” bila je prva premijerno izvedena opera u tadašnjem Narodnom kazalištu u Rijeci 2. studenoga 1946. godine. Libretist Hugo Badalić i skladatelj Ivan pl. Zajc operu su oblikovali u tri čina i osam slika, temeljenu na povijesnom događaju o pogibiji junaka Nikole IV. Zrinjskog 1566. u Sigetu kada je 2300 vojnika izginulo u obračunu sa 100 000 turskih vojnika zaustavivši uspješno daljnji turski prodor Sulejmana Velikog prema Beču.
Novo čitanje ove opere pod sloganom „Zrinjski – do kraja svijeta” potpisuje nagrađivana redateljica Dora Ruždjak Podolski.
„Divim se Dorinoj hrabrosti što ovo djelo postavlja u svom ključu. Ono što sam vidio na dosadašnjim probama čini me ponosnim što ovu operu režira baš u Rijeci”, kazao je intendant Blažević.
„ I s riječkom Operom i Zajčevom operom „Nikola Šubić Zrinjski” susrećem se treći put u životu. Operu sam pristala režirati pod uvjetom da ju radimo iz novoga ugla. Moramo reinterpretirati našu baštinu, to nam je svojevrsna dužnost. Sa svjetskom literaturom lako to činimo, a kada su u pitanju hrvatski izvori, pojavljuje se mjera opreza i nameću se uzusi. Svako umjetničko stvaranje ima pravo na slobodu preispitivanja djela. Zahvaljujući autorskom timu, dirigentu i solistima koji su zdušno prionuli u prostor distopije, uz našu pažnju i odgovornost prema ovom iznimnom djelu, gledat ćete Zrinjskog na kraju svijeta. Radi se o borbi za komad zdrave, plodne zemlje, a zapravo se radi o uspostavljanju moralne vertikale i humanosti jer smo se otuđili, pa i od sebe”, naglasila je Dora Ruždjak Podolski. Nastavila je zatim kako „glazba omogućuje da se posvetimo intimnom ozračju opere koje je u nju upisano, a na vidjelo dolaze izuzetno dirljivi odnosi. Jer, Zajc je Zrinjskog prikazao ne samo herojskim likom, nego i kao brižnog oca i zaljubljenog muža, s ljudskim slabostima i dilemama koje svi nosimo, svaki dan, svatko u svojim svakidašnjim borbama. Zahvalna sam Robertu Kolaru koji je zaista zaslužio i opravdao ulogu vođe na sceni”.
Prvi strani dirigent ove hrvatske opere, omiljeni Finac u Rijeci, Ville Matvejeff naglasio je kako je užitak raditi na operi najvažnijeg hrvatskog skladatelja svojeg vremena. Dodao je također kako je „Zajc je svakako riječki i hrvatski Verdi. No, bilo mi je uzbudljivo otkrivati i njemačke utjecaje u njegovoj glazbi, posebice u stvaranju strukture. Takvo je djelo pjevačima ugodno pjevati i orkestru svirati”. Osim Villea Matvejeffa, repriznim će izvedbama ravnati i Igor Vlajnić.
Prvak Opere Robert Kolar o naslovnoj ulozi, koju su u Rijeci tumačila značajna imena poput legendarnih Milana Pichlera i Vladimira Ruždjaka, rekao je: „Pogledao sam mnogo ‘Zrinjskih’ u različitim režijama. Uvijek je do sada naglasak bio isključivo na herojstvu. Neko vrijeme morao sam se oslobađati toga, redateljica me oslobodila tog povijesnog „kalupa“, pokazala mi da je Zrinjski u Zajčevoj partituri bio i otac i muž i heroj. To je sada životna priča o čuvanju svoje zemlje kroz prizmu onih koji su se ufali zaustaviti tursku silu”.
Supružnici Kolar sada su prvi put postali i supružnicima na sceni, iako su i ranije često dijelili scenu. Kristina Kolar, koja tumači Evu, kazala je kako je redateljica u svojoj režiji, u ponešto drugačije ispričanoj priči, ženskim likovima supruge Eve i kćeri Jelene, dala na važnosti te istaknula i zaokružila njihove priče. „ Iako preferiram tradicionalne inscenacije, redateljica me u potpunosti uvjerila u svoju režiju. Drugačije je od onoga što smo navikli gledati, ali jako lijepo i zapravo logično. Uživam u ovoj ulozi Eve ”, kazala je prvakinja Kazališta Kristina Kolar koja je posljednjih godina redovna gošća europskih i svjetskih opernih pozornica.
Anamarija Knego će u ulozi Jelene nastupiti prvi put i to kao prvakinja Opere. Novost jeda se riječkoj Operi, kao njen prvak, pridružio i dosadašnji stalni gost, slovenski tenor Aljaž Farasin koji će se pojaviti u ulozi Lovre Juranića.
U ulozi Zrinjskoga pojavljivat će se i Ivan Šimatović, a ulogu Eve pjevat će i Olga Kaminska, Jelenu Vanja Zelčić, a Lovru Juranića Marko Fortunato.
U ulozi Sulejmana Velikog izmijenjivat će se Luka Ortar i Slavko Sekulić, u ulozi Mehmeda Sokolovića Giorgio Christian Surian i Davor Lešić, u ulozi Levija Dario Bercich i Voljen Grbac. Gašpara Alapića tumačit će Marijan Padavić, a Vuka Paprutovića Martin Marić.
„U ‘Zrinjskom’ smo iskoristili sve riječke pjevačke kapacitete, kroz dvije podjele, uz samo tri gosta – Ivana Šimatovića, Luku Ortara i Giorgia Christiana Suriana. Opera će se snimati za međunarodnog izdavača CPO s kojima već imamo dobra iskustva, a što je moguće zbog pomoći Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije“, naglasio je ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić.
Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a za scenski pokret zadužena je Ivana Kalc. U izvedbi sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere.
Reprize opere na programu su riječkog „Zajca“ su 19, 20, 22, 23. i 24. listopada 2018.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Đorđe Balašević se ovo ljeto vraća u pulsku Arenu

spMay 21, 2019

Riječki anđeli: Nakon što su bolesnoj majci s 4 djece osigurali stan, sada su ga i uredili!

spMay 21, 2019

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.