Home Vijesti Preokret u Bahmutu? Šef Wagnera prijeti Putinu, bivši FSB-ovac: Nisam optimističan

Preokret u Bahmutu? Šef Wagnera prijeti Putinu, bivši FSB-ovac: Nisam optimističan

477
0

Ruske snage nastavile su s opsadom grada Bahmuta, epicentra rata u istočnoj Ukrajini, priopćila je ukrajinska vojska tvrdeći da su odbijeni novi napadi. U dnevnom izvješću ukrajinski glavni stožer naveo je da je “više od 130 neprijateljskih napada” spriječeno tijekom posljednja 24 sata, u nekoliko sektora bojišta, posebno u Kupjansku, Bahmutu i Avdiivki.

“Neprijatelj nastavlja svoje pokušaje da opkoli grad Bahmut”, navodi se bez dodatnih detalja. Napadnuta su sela sjeverno i zapadno od Bahmuta, rekao je u subotu za CNN Serhij Čerevatji, glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga. Ranije tog dana rekao je da je situacija u Bahmutu “teška, ali pod kontrolom”.

Bitka za Bahmut traje od ljeta. Grad je postao simbol jer je već mjesecima u središtu borbi Rusa i Ukrajinaca. Paravojna skupina Wagner, na prvoj liniji u Bahmutu, u petak je objavila da je “praktički opkolila” grad i pozvala predsjednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje svojih snaga.

U najnovijem obavještajnom brifingu britanskog ministarstva obrane navodi se da nedavni dokazi “upućuju na povećanje bliskih borbi u Ukrajini, vjerojatno zbog ruskog nedostatka streljiva”. “Ovo se odnosi na ruske mobilizirane rezerviste kojima je naređeno da napadnu ukrajinsko uporište naoružani samo vatrenim oružjem i lopatama”.

Ove lopate su vjerojatno zastarjeli MPL-50 alati koji se koriste za iskopavanje rovova u borbama, navode Britanci, dodajući kako “kontinuirana upotreba MPL-50 lopata dodatno naglašava brutalne i niskotehnološke borbe koje su karakterizirale veći dio rata”.

Da bi Rusi mogli imati problema sa streljivom, dao je naslutiti i šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, koji je danas zaprijetio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Rekao je da bi se bojišnica mogla raspasti sve do ruske granice, pa i dalje, ako se njegove trupe povuku.

“Past će svi blokovi obrane, regija Luhansk, ali i Krim”, kaže Prigožin.

Prigožin na snimci spominje nestašice streljiva govoreći da bi sporovi oko plaća mogli dovesti do povlačenja njegovih trupa. “Vlast će onda biti prisiljena objasniti ruskom narodu zašto smo u ovakvim problemima”, kaže Prigožin.

Bivši agent FSB-a i ruski vojni bloger Igor Girkin također je umanjio značaj izvješća da su ruske trupe opkolile Bahmut i izrazio sumnju da Moskva može zauzeti grad. Na svom Telegram kanalu Girkin je napisao da ne “dijeli tako optimistične prognoze koje su izrazili drugi vojni blogeri o tome da ruske snage zauzimaju i drže Bahmut”.

“Nakon višemjesečnog napada Wagnerove trupe će morati uzeti stanku, koja bi Ukrajini mogla omogućiti da se pregrupira”, napisao je.

Ukrajinska obavještajna služba vjeruje da će ruskoj vojsci ponestati streljiva do kraja proljeća, rekao je šef službe Kirilo Budanov u intervjuu za USA Today.

“Rusija je uzalud potrošila ogromne količine ljudskih resursa, naoružanja i materijala. Njezino gospodarstvo i proizvodnja nisu u stanju pokriti te gubitke. Promijenila je svoj vojni lanac zapovijedanja”, rekao je.

“Čini se da su ruske snage osigurale pozicijsku prednost u bitci za Bahmut”, piše Institut za proučavanje rata (ISW). Međutim, Rusija nije uspjela prisiliti ukrajinske trupe da se povuku iz tog područja, a ISW vjeruje da nema Moskva nije u mogućnosti opkoliti grad u skorije vrijeme.

“Rusi su možda namjeravali okružiti ukrajinske snage u Bahmutu, ali je ukrajinsko zapovjedništvo signaliziralo da će se vjerojatno povući radije nego riskirati opkoljavanje”, dodaje se.

Previous articleSlikao se na plaži s djetetom: kad je vidio fotku, u mjestu se sledio, što je ovo u vodi?
Next articleAljoša Asanović nakon drugog gola Lokomotive demonstrativno napustio Poljud

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here