Home Kolumne PRESSING: HRT ukida stečena prava informiranja na talijanskom?

PRESSING: HRT ukida stečena prava informiranja na talijanskom?

1263
0

“Neka Hrvatska radiotelevizija poštuje dogovorena prava” – osnovna je poruka predsjednika Izvršnog vijeća Talijanske Unije Maurizia Tremula, s jučerašnjeg sastanka u Mošćeničkoj Dragi, piše današnji riječki dnevnik na talijanskom jeziku La Voce del popolo.

A da su prava informiranja na talijanskom jeziku na hrvatskoj Dalekovidnici ugrožena – jesu! Novom reorganizacijom u HRT-u predviđeno je objedinjavanje i televizije i radija i portala, čime bi se dovela pitanje autonomnost talijanske redakcije Radio Rijeke i Radio Pule. A u Puli je situacija još i gora, jer talijanskoj redakciji prijeti i fizičko preseljenje u druge prostorije.

Talijani su autohtona riječka manjina, a autohtoni su i u Istri, gdje je na području cijele županije zajamčena dvojezičnost. To bi moralo obvezivati. I nadležne lokalne i regionalne političare, koji se tom temom još nisu pozabavili. Podsjećam da je predsjednik Talijanske Unije onorenvole Furio Radin ujedno i predsjednik saborskog odbora za nacionalne manjine, pa bi se to pitanje moglo otvoriti i u Saboru RH.

Talijani u Hrvatskoj imaju svoju izdavačku kuću EDIT, koja uz La Voce tiska i mjesečnik Panorama, i giornalin za djecu Arcobaleno, udžbenike i knjige. Ali, sve je to u “zatvorenom krugu”. Zbog toga u Talijanskoj Uniji razmišljaju da svoj utjecaj prošire i putem društvenih mreža. Očekuje se uskoro pokretanje službene Facebook stranice Talijanske Unije, na kojoj su aktivni moji FB prijatelji Furio Radin, Maurizio Tremul, kao i kolegice i kolege iz Edita.

No, tema ovog teksta je HRT. Prema istraživanju popularnosti medija, u ovom sve više globaliziranom svijetu ne samo mladi, već i oni vremešniji preferiraju Internet i radio. Zbog toga puna podrška online izdanju La Voce del popola, pokretanju službene Facebok stranice Talijanske Unije i ne samo zadržavanju, već i unaprijedjivanju informiranja na talijanskom jeziku na HRT-u. (Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here